Diyanet İşleri Başkanlığı ile Bağcılar Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği ve Üniversitemizin de paydaşı olduğu Uluslararası Engelliler Din Eğitimi, Metot ve Hizmetleri Çalıştayı İstanbul’da gerçekleştirildi. Çalıştayın açılış programına Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, çok sayıda engelli vatandaş ve diğer misafirler katıldı.
Çalıştayın açılış programında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, şefkat ve merhamet yoksulluğunun büyüdüğüne dikkat çekti. Savaş, açlık ve tahammülsüzlüğün en çok çocukları ve engellileri etkilediğini kaydeden Sare Davutoğlu, insanlara ihtiyaç duydukları her alanda eğitim sunulması gerektiğinin altını çizdi.
İnsanlık için mücadele etmenin her zamankinden daha zor olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Bu çalıştay toplumumuzda eğitim konusunda dezavantajlı olan engellilerimizin din eğitimi konusunda odaklanıyor. Aslında görebildiğim kadarıyla meselenin iki yönü var. Bunlardan ilki engelli insanlarımızın din eğitimi, diğeri ise genel anlamda toplumun engellilerimiz konusundaki eğitimi” şeklinde konuştu.
Engellilerden Çok Şey Öğreniyoruz
Engellilerden çok şey öğrendiklerini de kaydeden Sare Davutoğlu Konya'da kas hastalığı olan ve yakın olarak ilgilendiği engelliler arasındaki Emrah Savsar’ı şehrimize her gelişlerinde ziyaret ettiğini belirterek, her görüştüğünde, yazılarını okuduğunda Emrah'tan çok şey öğrendiğini anlattı. “Biz aslında bu kardeşlerimiz tarafından da bir eğitime tabi tutuluyoruz” diyen Sare Davutoğlu, engelliler için yapılan çabaların sadece onları kişisel olarak zenginleştirmediğini, aynı zamanda toplumla engelliler arasında karşılıklı gönül köprüleri kurmak için de çok güzel fırsatlar vaat ettiğini söyledi.
Sare Davutoğlu, çalıştayın ortaya koyacağı neticelerin hem bu alanda yapılacak başka çalışmalara zemin hazırlayacağını hem de engelliler için yeni ufuklar ortaya koyacağını kaydetti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Prof. Dr. Ayşen Gürcan ise engellilere yönelik bir çok kurum ve belediyelerle ortaklaşa projelere imza attıklarını söyledi. Bu konuda herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini vurgulayan Gürcan, Diyanet İşleri Başkanlığıyla birlikte engellilerin din hizmetlerine erişimi için koordineli çalıştıklarını ifade etti.
Engellilere Yönelik Din Eğitiminde Yapılan Çalışmalar Konuşuldu
AKEF Özel Eğitim Bölümünden Prof. Dr. Hakan Sarı ve İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Abdülkadir Bahadır'ın da Eş Başkanlığını yaptığı Uluslararası Engelliler Din Eğitimi, Metot ve Hizmetleri Çalıştayda Üniversitemizden 15 kişilik bir ekip de hazır bulundu. Çalıştaya katılmalarında ve yürüttükleri çalışmalarda Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in başından beri kendilerine desteklerini esirgemediğini kaydeden Sarı, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker'e de gösterdikleri hassasiseyetten ötürü teşekkür etti.
Çalıştaya farklı üniversitelerden isimlerin ve Amerika, Fransa, Arnavutluk, Belçika, İngiltere, Cezayir, Kenya, Kuveyt, Ürdün, Tunus gibi ülkelerden de katılımcıların olduğunu belirten Sarı, şunları söyledi: "Çalıştayda farklı dinlere mensup katılımcıların olması da önemliydi. Onlar da mensup oldukları dinlerde, engellilere yönelik din eğitiminde neler yaptıklarını paylaştılar. Bizim Üniversitemizden de yine Özel Eğitim Bölümü, İlahiyat Fakültesi ve Engelli Öğrenci Birimi de çalıştay için fevkalade gayret sarfedip, çalışmalar yürüttüler. Çalıştayın bu denli kapsamlı olması önemliydi. Din Eğitimi konusunda neler yapıldı ve neler yapılabilir, bu konularda fikir alışverişinde bulunuldu. Çalıştaya yaklaşık 150 kişi katıldı bu açıdan önemli çalışmaların sürekliliğinde de bu çalıştay fevkalade önem arz ediyor."
Üç gün süren çalıştayın 17 maddeden oluşan Sonuç Bildirgesi Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı tarafından açıklandı. Bildirgede engelli bireylerin din eğitimi ile ilgili olarak akıllı telefon ve tablet gibi taşınabilir cihazlar için uygulamalar tasarlanması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca, engelli bireylere yönelik manevi etkinlikler kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Umre ve Hac imkanı sağlanması gerektiği vurgulandı.
Engellilerin Yaşamını Kolaylaştıracak Önemli Kararlar Alındı
Bildirgede engelli bireylerin din eğitimi konusunda günümüzde sık kullanılan akıllı telefon ve tablet gibi taşınabilir cihazlarda kullanılabilecek uygulamalar tasarlanması gerektiği vurgulanırken, işitme engellilere yönelik Türk İşaret Dili ile temel Dini Bilgiler, Hac ve Umre Rehberi, İlmihal, Kur’an-ı Kerim Meali, Elif Cüzü gibi konulara interaktif çalışmalarda yer verilmesi gerektiği anlatıldı.
Bildirgede öne çıkan diğer maddeler ise şunlar oldu:
- Engelli bireylere yönelik dini ve manevi hizmetler evrensel, insani ve hukuki bir haktır. Bireylerin bu hakka erişiminin sağlanması için gerekli hukuki ve yapısal düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ilgili kanunların çıkarılmasında takipçi olmalıdır.
- Engellilere din eğitimi verecek öğreticilerin hem ilahiyat hem özel eğitim alanında yetkinlik sahibi olmaları gerekmektedir. Bu konuda ihtiyaç duyulan düzenlemeler YÖK ve Üniversiteler tarafından yapılmalıdır. İlahiyat fakültelerine özel eğitim dersleri konulmalıdır.
- İşitme engelli okullarında görev yapan DKAB (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmenlerine, Türk İşaret Dili bilme zorunluluğu getirilmelidir.