Sağlık Bakanlığı Müşaviri Yrd. Doç. Dr. Hakkı Yeşilyurt Üniversitemizde Konferans Verdi

16.12.2016

Sağlık İdarecileri Günü etkinlikleri kapsamında Sağlık Bilimleri Fakültemizin Sağlık Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen “Sağlıkta Dönüşüm Politikaları ve Sağlık Yönetiminde İdarecinin Yeri ve Önemi” konulu konferans Sağlık Bakanlığı Müşaviri Yrd. Doç. Dr. Hakkı Yeşilyurt’un katılımı ile gerçekleştirildi. Tıp Fakültesi (MTF) Hastanesi Eyüp Kalaycı Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, MTF Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca ve MTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Tekin, katıldı.

Sağlık İdarecilerinin İstihdam Sorunu Var

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şerife Didem Kaya ilk olarak bölümleri hakkında bilgi verdi. Toplam 178 lisans öğrencileri olduğunu ifade eden Kaya ilk mezunlarını bu yıl vereceklerini belirtti. Kaya, yüksek lisans düzeyinde ise öğrenci sayılarının 43 olduğunu açıkladı. Bölümlerinde mezuniyet sonrası istihdam sorunu yaşandığını söyleyen Kaya, bu alanda KPSS ile alım gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Atalarımızın Çileli Tedavi Süreçlerini Nostalji Olarak Hatırlıyoruz

Ülkemizde sağlıkta dönüşüm çerçevesinde son yıllara damga vurmuş bir Sağlık Bakanlığı söz konusu. Anne ve babalarımızın çileli teşhis-tedavi süreçlerini bugün nostalji olarak hatırlıyoruz. Modern hastanelerimiz ve sağlık merkezlerimizin sayısı artıyor. Bu sayede iyi bir sağlık hizmeti alıyoruz.” diyen Rektör Şeker, nitelikli insan gücü ve bu insan gücünün yönetilmesinin önemli olduğunu dile getirdi. “En önemlisi insanın güvenebileceği bir devletinin olması… Güven  içinde yaşaması. Etrafımızdaki yaşananlardan çıkardığımız ders bu.” şeklinde konuşan Şeker, Türkiye’deki devlet-millet kenetlenmesi sayesinde çevre ülkelerde yaşanan sorunların ülkemizde olmadığını söyledi.

“Tam Gün” ile Vatandaşların Eşit ve Hakkaniyetli Sağlık Hizmeti Alması Sağlandı

Sağlık Bakanlığı Müşaviri Yrd. Doç. Dr. Hakkı Yeşilyurt ilk olarak istihdam konusundaki talepler ile ilgili gerekli notları aldığını söyledi. “Bütün ülkelere örnek bir sağlıkta dönüşüm programı gerçekleştirildi.” diyen Yeşilyurt Türkiye’nin geçmişte sağlık alanında ciddi sorunlar yaşadığını hatırlattı. 2003’ün sonunda uzman hekimlerin yüzde 91’inin özel muayenehanesinin olduğunu hatırlatan Yeşilyurt, bunun çözümü için çalıştıklarını ve performansa dayalı ek ödeme sistemini geliştirdiklerini aktardı. Ek ödemede de sorun yaşandığını belirten Yeşilyurt ek ödeme tavanı konulduğunu ve hala bunun sıkıntısını yaşadıklarını vurguladı. Sonuçta hekimlerin sistemlerinde kalması konusunda büyük bir başarı sağlandığını dile getiren Yeşilyurt “tam gün” ile vatandaşların eşit ve hakkaniyetli sağlık hizmeti almasının sağlandığını vurguladı. “Tam gün ömrü billah devam edecek.” diyen Yeşilyurt sistemin marka hekimlerin başka yerleri tercih etmeyeceği bir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

İnsan odaklı, sürdürülebilir bir Türkiye Aile Hekimliği Modeli geliştirdiklerini hatırlatan Yeşilyurt hekim seçme hakkını çok önemsediklerini, bunun hizmet standardını yükselttiğine dikkat çekti.  Hasta hakları biriminin de kaliteyi yükselttiğini aktaran Yeşilyurt, yüz müracaatın 90’ının hasta hakları birimlerinde sorun olmadan çözüldüğünü vurguladı.

Paylaş