Salgının Gölgesinde Olsa da Ramazan’ı Şükür İçerisinde Eda Edelim

12.04.2021
Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi
 
Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi (AKİF) Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, pandemi nedeniyle cemaat atmosferinden feragat etmek durumunda kalacağımız oruç ayı Ramazan’a ve özen göstermemiz gereken hususlara ilişkin bir değerlendirme yazısı kaleme aldı.

Oruç ayı Ramazan’ın; Kur’an, ibadet, hidayet, tezkiye, rahmet, bereket, sabır, şükür, infak, muhasebe, zikir, tövbe ve istiğfar ayı olduğunu belirten Karapınar, “Oruç; diğerkâmlıktır, îsardır, yardımlaşmanın ve açlığın ne demek olduğunu idraktir.” dedi.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da on bir ayın sultanı Ramazan’ı, Covid 19 virüs imtihanı ile karşılamakta olmanın hüznünü yaşadıklarını ifade eden Dekan Karapınar, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Kısıtlamalarla geçecek olan bir oruç ayına daha girmiş bulunuyoruz. Koronavirüs vakalarının iyice arttığı şu Ramazan günlerinde, virüse bulaşmama ve bulaştırmama konusunda maske, mesafe ve temizlik konularında her zamankinden daha dikkatli olmalıyız.

Salgın tedbirleri gereği bu Ramazan’da da teravihleri camilerimizde cemaatle ihya edemeyeceğiz. Camilerimiz ve biz yine buruk bir Ramazan geçireceğiz. Bu sebeple namaz kıldırabilecek kadar kıraati düzgün olanlarımız, teravih namazlarını eş ve çocuklarıyla birlikte evlerinde cemaatle eda edebilirler. Bir yıldır hepimiz hem psikolojik hem de manevi olarak iyice yorulduk ve yıprandık. Gelin bu yorgunluğu Kur’an’ın indiği mübarek Ramazan ikliminde ibadet ve zikir ile yok edelim. Kur’an ayında Kitabımızı yüzünden okuyarak ailecek birlikte hatmedelim ve Türkçe mealini ve açıklamasını da birlikte okuyarak anlamaya çalışalım. Onunla tefekkür ve tezekkür edelim. “Ahlakı Kur’an olan” Hz. Peygamberin hadislerini okuyup anlayarak yaşantımıza geçirmeye çalışalım. Geceleri teheccüd namazları kılarak bol bol Rabbimize iltica edip dua edelim. O’na yalvaralım, yakaralım ve Ondan merhamet dileyelim ki bizleri bela ve musibetlerden kurtarsın.

Oruç, kişiye öz güven kazandırır. İradeye sahip çıkmayı öğretir. İç huzuru, doyumu güçlendirir. Nefsi ise arındırarak tezkiye eder. Günahlara ve kötülüklere karşı kalkandır. Gelin! Gündüz ve gecesini ibadet ederek geçirdiğimiz bu mübarek günlerde nefis muhasebesi yaparak kendimizi hesaba çekelim ve diğer on bir ayımızı da Ramazan bilelim.
 
Kısıtlamaların olduğu bu günlerde ailecek birbirimize vakit ayıralım, konuşalım, sohbet edelim. Belki de bugüne kadar birbirimize bu kadar vakit ayıramamıştık. Bunu fırsata dönüştürelim. Ramazan ayı yetimleri, yoksulları, kimsesizleri ve ihtiyaç sahiplerini koruyup gözetme ayıdır. Onların sofralarına fiziken misafir olamasak da yardımlarımızla ortak olabiliriz. Efendimizin de ifade ettiği gibi, onların ihtiyaçlarını giderelim ki Allah da başımızdan virüs dâhil belaları defetsin.

Ne misafir kabul edelim, ne de misafirliğe gidelim! Bu görünmez mikrobu, sosyal izolasyonumuza dikkat ederek başkalarına bulaştırmayalım. Bulaşıcı bir hastalık olan corana virüsün yaygın olduğu şu günlerde, biz Müslümanlar olarak temizliğimize daha çok dikkat etmeliyiz. Tarih boyunca bunun gibi nice bulaşıcı hastalıklar ortaya çıkmıştır. Tedbirlere uyarsak Allah’ın yardımı ile bu musibetin de üstesinden geleceğiz.

Ya Rab! Bu corona belasını üzerimizden alarak bizleri sıhhat ve selamete erdir. Ya Rab! Vefat eden kardeşlerimize rahmet, şifa bekleyen hastalarımıza da acil şifalar ihsan eyle.”

Paylaş