TÜBA 50. Genel Kurulu Gerçekleştirildi

12.12.2016

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 50. Genel Kurulu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve TÜBA Konsey Üyesi Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile TÜBA üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

“Bilim Gelişmenin Aşıdır, Temelidir”

Genel Kurul açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, insanın da hayatın da değerinin bilim olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bilimi toplumun her kesimine işlemek gerekiyor. Bu konuda ihtiyaç duyulan gayreti sarfetmek boynumuzun borcudur. Gelişmiş hiçbir ülkenin de bilimin dışında başka bir şey ile gelişme gösterdiğini söylemek neredeyse imkansızdır. Bilim gelişmenin aşıdır, temelidir.”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise açılış konuşmasında 2016 yılı boyunca Akademi’nin ulusal ve uluslararası anlamda yürüttüğü program, proje ve faaliyetler konusunda detaylı açıklamalarda bulundu. Acar, Akademi Konseyi’nin “Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödül Programı”nın (TEÇEP) 2017 yılı itibarıyla “Bilimsel Telif ve Eser Ödül Programı” şeklinde değiştirmeyi uygun gördüğünü dile getirdi ayrıca; Akademi yasasının gerekliliği ve bina ihtiyacının altını çizdi.

Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen’in Üyelik Süresi Uzatıldı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen’in üyeliği yapılan oylama sonucunda uzatıldı.

Elektrik Enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Kaynakların Ülkemizdeki Durumu Anlatıldı

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç tarafından verilen “Elektrik Enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları: Ülkemizde Durum” başlıklı Genel Kurul Konferansı, Akademi üyeleri tarafından ilgiyle takip edildi.

"Tarihçilerin Kutbu" Prof. Dr. Halil İnalcık Anlatıldı

TÜBA Asosye Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bulut 25 Temmuz günü vefat eden “TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Halil İnalcık” hakkında “Bir asrı aşan bereketli bir ömre sahipti” diye başladığı konuşmasını İnalcık Hoca’nın eğitimi ve çalışmaları hakkında bilgi vererek sürdürdü. Halil İnalcık’ın tarih alanında bir çığır açtığını dile getiren Prof. Bulut, İnalcık’nın sadece belgeyi değil belgenin neye tekabül ettiğini; yani zaman ve mekan, tarih ve coğrafyayı da belgeyle buluşturan bir yaklaşımı esas alarak Türkiye’de tarih yazıcılığını değiştirdiğini ve Türkleri tarihiyle barıştırdığını söyledi

Prof. Aras, Kanpolat’ı Anlattı

Eylül ayında vefat eden “TÜBA Eski Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat” hakkında ise TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Aras bir sunum gerçekleştirdi. Aras, Kanpolat Hoca’nın aldığı uluslararası eğitim, araştırma alanları ve TÜBA’da gerçekleştirdiği çalışmaları hakkında bilgi verdi, Prof. Kanpolat’ın TÜBA’da başlattığı, “Bilim Eğitimi Projesi”ni çok önemsediğini ve üzerinde özellikle durduğunu ifade etti.

Yaşamını yitiren Prof. İnalcık ve Prof. Kanpolat’a dair konuşmaların ardından 49. Akademi Genel Kurulu’nda Asli Üye seçilen Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan’a Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik tarafından plaket takdim edildi.

Paylaş