Üniversite Hastaneleri Birliği’nin 18′inci Toplantısı Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde Yapıldı

27.02.2016

Üniversite Hastaneleri Birliği 18. Toplantısı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde gerçekleştirildi. Toplantıya, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Başkan Vekili ve Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev ile Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Tekin, bazı bakanlıkların üst düzey yöneticileri; hastanesi olan üniversitelerin Rektörleri, Rektör Yardımcları, Dekan ve Başhekimleri de yer aldı.

Toplantının açılışında bir konuşma gerçekleştiren Başkan Saraç, 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 3. Maddesinde Uygulama ve Araştırma Merkezleri olarak tanımlanan üniversite hastanelerinin; sağlık sorunlarının çözümünde üst düzey rol aldığını, uzman ve akademisyen yetiştirdiğini, tıp eğitimi ve üçüncü basamak diye tanımlanan sağlık hizmeti verdiğini dile getirdi.Bütün dünyada üniversite hastanelerinden beklenen en önemli işlevlerin başında, akademik mükemmeliyetin geldiğini vurgulayan Saraç, 2015 yılı verilerine göre dünyada 2420 civarında tıp fakültesi olduğunu belirterek dünyadaki ve ülkemizdeki şu istatistiki bilgilere dikkat çekti: "Çin'de, Hindistan'da, ABD'de ve Brezilya'da ve diğer bazı ülkelerde tıp fakültesi sayıları 150'nin üzerinde. Dünyanın 7 milyar nüfusuna oranla 2420 tıp fakültesinden yılda ortalama 389 bin hekim mezun oluyor. Diğer taraftan 2015'te 36 ülkede hala hiç tıp fakültesi yok. Sahra Afrika'sında 26 ülkede 1 veya 2 tıp fakültesi mevcut. Ülkemizdeki Tıp Fakültesi sayılarına baktığımızda, Türkiye'de 64'ü devlet üniversitesinde ve 29'u vakıf üniversitesinde olmak üzere toplam 93 tıp fakültesi var. Bu fakültelerdeki öğrenci sayımız 52 bin, öğretim üyesi sayımız 12 bin civarında… 2014 yılı verilerine göre, Türkiye'deki hekim sayısı 130 bin civarında, bunların 28.500'ü üniversitelerde…"

Türkiye'de hastanelere yatan hastaların yüzde 15'inin, polikliniğe başvuranların da yüzde 8'inin üniversite hastanelerinde tedavi olduğunu belirten Başkan Saraç, üniversite hastanelerinin diğer sağlık kuruluşlarında teşhis, tedavi yapılamayan hastalara hizmet sunan kurumlar niteliğinde olduğunu belirtti.

Yükseköğretim Kurulu olarak hedef ve amaçlarının toplumun sağlığını koruyan, hastalandığında onlara iyi bakan, memleketini iyi tanıyan yetenekli hekimler yetiştirmek olduğunu belirten Saraç, genç hekimlerden beklentilerini ise şu şekilde belirtti: "Yetiştirdiğimiz genç hekimlerden beklentimiz; hizmet sunmayı esirgememeleri, karar verici olmaları, tüm dünyayı ama özellikle hizmet verdikleri toplumu iyi tanımalarıdır. Türkiye'nin sağlık sorunlarını bilmelidirler ve mezun olduktan hemen sonra bu sorunların üstesinden gelebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donanmış olmalıdırlar."

Paylaş