Üniversitemiz Sanat Tarihi Bölümü Antalya'da Yüzey Araştırmaları Çalışmalarına Başladı

06.09.2016

Antalya'nın Akseki ilçesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ile Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir ve beraberindeki ekip tescil olmayan kültür varlıkları yüzey araştırması çalışmalarına başladılar.

Şimşir, çalışma konularının isminin “Ortaçağ’dan Günümüze Akseki, Manavgat, İbradı ve Gündoğmuş İlçelerinde Yüzey Araştırmaları” olduğunu kaydedip şöyle devam etti: “Bu çerçevede camiler, mescitler, hanlar, kervansaraylar, kervan yolları, çeşmeler, sarnıçlar, düğmeli evler, eski okullar, köy odası, kiliseler, köprüler, kamu yapıları, mezar taşları, kitabeler, taşınabilir eserler ve somut olmayan kültür varlıklarını araştırıyoruz. Bu araştırmaları yayın yapmak üzere yapıyoruz. Ekibimiz sanat tarihçisi, ortaçağ tarihçisi, halk edebiyatçısı, mimar, harita mühendisi, arkeolog, bizantolog, tarihçi, şehir plancı gibi üyelerden oluşuyor.”

Şimşir, somut olmayan kültür varlıklarının halk kültürü, destanlar, maniler ve hikâyelerden oluştuğunu söylerken, bunlarla ilgili de çeşitli tespitleri yapmayı amaçladıklarını belirtti. Çalışmaların bu yıl başladığını söyleyen Şimşir, eskiden o bölgede yerleşik hayatın çok daha yoğun olduğunu da ifade etti.

Hem tescil edilmiş, hem de tescil edilmemiş yapıları incelediklerinin altını çizen Şimşir, “Yapıların hızla restorasyonlarının yapılıp, yeniden bu yapıları kazanmak durumundayız. Bizim yaptığımız araştırma ile amaçladığımız şeylerden biri de bu yapıların yok olmalarını önleyip, makalelere ve daha büyük boyutlu kitaplarla da bilim âlemine bunları duyurmaktır. İnsanların dikkatini çekeceğiz ki buraya yönelsinler.” dedi.

Coğrafi ve dönem itibariyle geniş bir alanı çalıştıklarını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir, Sarıhacılar’da bir müzede kapılar, pencereler, tavan göbekleri, ateşli silahlar, radyolar, telefonlar gibi çok sayıda eser toplandığını da sözlerine ekledi. Taşınmaz eserleri inceledikten sonra, somut olan ve somut olmayan kültür varlıklarını birbirine bağlamak adına, taşınabilir eserleri de incelemeyi düşündüklerini söyledi.

Mezar Taşları Anadolu’daki Tapu Senetlerimiz

Mezar taşları üzerine de yoğunlaştıklarını belirten Şimşir, “Mezar taşı deyip geçmeyelim. Bunlar Anadolu’daki tapu senetlerimiz. Kişileri, sülalelerini, statülerini, ailelerini öğreniyoruz. Bu tür bilgiler çok önemli. Akseki merkez olmak üzere bölgenin bütün kültür varlıklarını tespit ederek bunları yayınlamış olacağız. Böylelikle kültürümüze ve turizmimize de katkımız olacak. Bir farkındalık oluşturmak adına önemsiyoruz. Ciddi verilere ulaştık. Bu bölge ve civarı tarihi eserler açısından, kültür varlıkları açısından son derece zengin.” ifadelerini kullandı.

Hem Üniversite hem Sanat Tarihi Bölümü adına bu çalışmanın önemli olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir, gelecek yıllarda da çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Paylaş