Üniversitemiz Yuvarlak Masa Toplantıları Devam Ediyor

18.12.2015

Universiti Brunei Darussalam’dan Prof. Dr. Osman Bakar Üniversitemizde düzenlenen ve İngilizce olarak devam eden Yuvarlak Masa Toplantılarının konuğu oldu. Toplantıya İslam Tarihçileri Derneği Başkanı ve Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şeker, Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ve dinleyiciler katıldı.

Toplantıda “İslam Medeniyeti ve Modern Dünya” isimli kitabından anekdotlar paylaşan Prof. Dr. Osman Bakar, İslam Medeniyetinin farklı dallara bakış açısının nasıl olduğunu, medeniyetimizin tarihsel süreçlerini dinleyenlerle paylaştı. Kendisi İslam Medeniyeti Profesörü olan Prof. Dr. Osman Bakar, kitabında konularına göre ayırdığı bölümlerde makalelerin yer aldığını söylerken konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Bu kitabımızın bir bölümü tarihi detayları bir bölümü de felsefi detayları içinde barındırıyor. İslam Medeniyeti en uzun medeniyet olup en dinamik olma özelliğini de taşıyor. Medeniyetimiz evrenseldir ve bugün Asya, Avrupa, Amerika’yı çevreleyen bir genişliğe sahiptir. İslam Medeniyeti dün vardı, bugün var ve sonsuza kadar da devam edecek.”

Farklı mezheplerin varlığının İslam Medeniyeti içindeki farklı kimlikleri doğurduğunu belirten Bakar, kitabının yazılış amacının ne olduğuna dair düşüncelerini de dinleyicilerle paylaştı.

İslam Dünyasının içinde bulunduğu durumla alakalı ne gibi çalışmalar yapılabileceği konusunda bilgileri kitabında yazdığını vurgulayan Bakar, kimlik, bilim, sağlık, dünya görüşü, epistemoloji, çevre gibi konularda İslam Medeniyetinin insanlığa ne gibi katkılar sunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Osman Bakar toplantıya davet ettiği için Prof. Dr. Bilal Kuşpınar’a teşekkür ederken, Prof. Dr. Bilal Kuşpınar da Üniversitemizle Universiti Brunei Darussalam arasında önümüzdeki yıl ortak bilimsel projeler ve seminerler yapılması konusunda ön görüşmeler yapıldığını söyledi.

Toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Paylaş