Üniversitemizde “Son Dönem Osmanlı Düşüncesinde Doğu ve Batı Algısı” Konulu Konferans Düzenlendi

15.05.2018

Üniversitemizde İbn Haldun Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Sekreteri Dr. Vahdettin Işık “Son Dönem Osmanlı Düşüncesinde Doğu ve Batı Algısı” konulu bir konferans verdi.

Programda ilk konuşmayı yapan Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Dr. Vahdettin Işık’ın Konya’da olmasından büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti.  Bu toplantının bilimsel bir toplantı olduğunu hatırlatan Kuşpınar, programın feyze, ilme, hikmete katkı yapmasını temenni ederek Vahdettin Işık’a katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, dert sahibi olmanın önemine değinerek dertli insanların çalışarak başarıya ulaşmamaları için hiçbir neden olmadığını kaydetti. Tarihimizde çok değerli mütefekkirler olduğunu söyleyen Şeker bunların okunmasının ve anlaşılmasının önemine değinerek başta Dr. Vahdettin Işık olmak üzere katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Dr. Vahdettin Işık 18. yüzyıldan sonra İslam’ın küresel bir iktidar olmaktan çıkmaya başladığını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü; “O süreçte biz dağıldıkça Batı toparlanmıştır. Batı toparlanınca dünyada sömürgecilik başlamıştır.”

Doğru, düzgün, bilinçli Müslümanlar olduğumuz dönemlerde işlerimizin yolunda gittiğini söyleyen Işık; “19 yy çeşitli şekillerde tanımlanabilir, ben şöyle tanımlıyorum; İslam’ın küresel iktidar olmaktan çıkarıldığı çağdır. Dolayısıyla bu küresel iktidar Avrupa’ya gitmiştir. Avrupa sömürücü düzeni ile yeni dünyanın yeni aktörüdür. Avrupa’nın iktidar olması, İslam coğrafyası başta olmak üzere bütün dünyayı doğrudan işgal ederek sömürgeleştirdi.” şeklinde konuştu.

Program soru cevap bölümünün ardından sona erdi.  

Paylaş