Üniversitemizin Simülasyon ve Modelleme Uygulama ve Araştırma Merkezi başta Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri olmak üzere pek çok kesime uygulamalı sağlık eğitimi veriyor.
Gerçek Hayatın Taklidi
Merkezin Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sema Soysal Tıp fakültesinde öğrencilere 6 yıllık öğrenim hayatları boyunca bilgi yüklendiğini, zaman zaman da maketler üstünde beceri kazandırıldığını hatırlattı. Öğrencilerin sahaya çıktıklarında bir süreci yönetmeleri, bir hastaya müdahale edebilmeleri gerektiğini, bir hekimin de en çok korktuğu konulardan birinin ani kalp durması yaşamış bir hastaya müdahale olduğunu söyleyen Soysal: “Hasta güvenliği, hasta mahremiyeti açısından artık öğrencilerimizi hastaların üzerinden eğitemiyoruz. O nedenle de biz burada gerçek hayatın taklidini yapıyoruz. Hasta yerine bilgisayar destekli simülatörler kullanıyoruz. Burada son sınıf öğrencilerimizin sahaya çıkmadan önce kazandıkları bilgi ve becerileri, süreç yönetimini izliyoruz.” dedi.
Merkezde öğrencilere Temel ve ileri kardiyak yaşam desteği bilgi beceri edindirme medikal simülasyon eğitimlerini yürüttüklerini anlatan Soysal, iletişim simülasyon eğitimlerine de başladıklarını belirtti. Soysal: “Hastanemiz sekreterlerine hastanemiz personellerine ve hemşirelerine yönelik simülasyon eğitimleri veriliyor. Onlarda da örneğin hemşire ilk hastaya yatış kabulünden, enjeksiyon yapmasına, bir yabancı cisim kaçmasına kadar değişik senaryolarda süreç yönetimlerini izliyoruz.”
Amaç Hatayı En Aza İndirmek
Hata yapmayı en aza indirmeyi amaçladıklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Sema Soysal “Hastanelerimizde sıfır hata ile çalışmamız lazım. Öğrencilerimize de vermeye çalıştığımız, hataları model maket üstünde yapsınlar ama gerçek hasta üstünde bunu yapmasınlar, hatalarından da ders alsınlar. Burada yapılan hatalarda senaryo hastanın kaybına kadar gidiyor. Bunu gerçek hayatta yapmayalım diye burada eğitimlerini yapıyoruz.” dedi.
Simülasyon eğitiminin ardından öğrencilerin performanslarını tekrar izlediklerini ve bu konuda konuştuklarını ifade eden Soysal, onları hayata, sahaya hazırlamaya çalıştıklarını vurguladı. Öğrencilerin eğitimden çok memnun olduklarını aktaran Soysal: “İntörn öğrenciler özgüven kazandıklarını söylüyor. ‘Bütün tıp eğitimimiz boyunca birileri bize yapmamız gerekenleri gösterdi ama biz burada vaka ile karşı karşıyayız. O yüzden hep merak ediyorduk ne yapabileceğiz tek başımıza diye. Burada bunu denemiş oluyoruz. O yüzden de özgüven kazandık.’ şeklinde geri dönüşler alıyoruz. Çok memnunlar. Kendi performanslarını izleyebildikleri için çok yararlı görüyorlar.” dedi.
Böyle bir merkezi üniversiteye kazandırdığı için Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e teşekkür eden Soysal toplumun farklı kesimlerine de eğitim verdiklerini ifade etti. Soysal ayrıca bu merkezde Konya İl Sağlık Müdürlüğünün de benzer eğitimler verdiğini aktardı.