Faculty of Nursing
22.10.2019

Dünya Meme Sağlığı Günü

Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı,

Dünya Meme Sağlığı Günü, Pembe Kurdele Takma Günü

 

Dünyada ve Türkiye’de kadınlarda en sık görülen ve öldüren kanser türü meme kanseri olup, her dört kadından birinde görülmektedir. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı verilerine göre Türkiye’de tüm yaş gruplarındaki kadınlarda en sık görülen 10 kanserin grup içindeki dağılımına bakıldığında meme kanseri ilk sırada yer almaktadır. Meme kanseri tanısı konan kadınların % 44.5’inin 50-69 yaş aralığında, % 40.6 sının ise 25-49 yaş aralığında yer aldığı görülmektedir. Bir yıl içinde toplam 17.183 kadına meme kanseri tanısı konulmuştur. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (International Agency for Research on Cancer) 2018 verileri her iki cinsiyette yeni meme kanseri vakası sayısının % 11.6 (2 088 849) olduğunu ve 2018 yılı ölümlerinin % 6.6’sının (626 679) meme kanseri nedeniyle gerçekleştiğini ortaya koymuştur.

Meme kanseri görülme sıklığındaki artış, meme kanseri riskine yönelik ilgiyi arttırmıştır. Farkındalığı artırmak, erken teşhis ve tedaviyi desteklemek amacıyla, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından itibaren Ekim ayı (1-31 Ekim) “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” olarak kabul edilmiştir.  Erken tanının önemini vurgulamak amacıyla, 15 Ekim “Dünya Meme Sağlığı Günü” olarak kabul edilmiş ve 26 Ekim meme kanserini sembolize eden “Pembe Kurdele Takma Günü” olarak belirlenmiştir.

Meme kanseri ile mücadelede erken tanı yaşamsal öneme sahiptir. Erken tanıda en önemli nokta, meme kanseri risk faktörlerine ve koruyucu önlemlere ilişkin farkındalığın artırılmasıdır. Meme kanserini önlemek amacıyla birincil korunma kapsamında uygulanabilecek sağlıklı yaşam girişimleri; sebze ve meyveden zengin beslenme, haftada en az 150 dakika yürüme gibi orta düzey fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkolden uzak durmaktır. Meme kanseri kaynaklı yaşam kaybını önlemede uygulanabilecek ikincil korunma önlemleri ise, kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapmak, klinik meme muayenesi (KMM) yaptırmak ve mamografi çektirmektir. 2013 yılında yapılan bir konsensus ile Türkiye’de meme kanseri taramalarına başlama yaşı 40 olarak belirlenmiştir. Her ilde bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), 40 yaş ve üstü kadınlara erken tarama girişimleri ücretsiz yapılmaktadır.

 

 

Bugünden itibaren meme sağlığınıza her gün BİR SAAT ayırın.

 

UNUTMAYIN!

“HER GÜN BİR SAAT, YARIN BİR HAYAT”