Faculty of Nursing
28.11.2019

II. ULUSLARARASI III. ULUSAL DOĞUM SONU BAKIM KONGRESİ

TUBİTAK 2223-B Yurtiçi Bilimsel Etkinlik Düzenleme Desteği Kongrenin düzenlenmesi Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ve Kadın Sağlığı Hemşireliği Derneği Ankara Şubesi tarafından desteklenen II. Uluslararası III. Ulusal Doğum Sonu Bakım Kongresi'nin ana teması 'Sağlıklı Anne & Baba & Bebek: Sağlıklı Aile' olarak belirlenmiştir. Bu tema kapsamında kongrede doğum sonu dönemi doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen durumların, alanda çalışan sağlık profesyonelleri ile tartışılması ve ortak akıl yürütülmesi hedeflenmiştir. Bu alanda ulusal ve uluslararası bilim insanlarını buluşturarak, multidisipliner bir yaklaşım ile güvenli doğum sonu uygulamalarını tartışarak anne, baba ve bebek sağlığının yükseltilmesine önemli katkılarda bulunmak amaçlanmıştır. Kongre kapsamında 03 Ekim 2019 tarihinde iki adet kurs düzenlenmiştir. 04-05-06 Ekim 2019 tarihlerinde ise kongre oturumları gerçekleştirilmiştir. Kurslara 82,  kongreye ise 309 kişi katılmıştır. Ayrıca yurt dışından 6 konuşmacı davetli olarak kongreye katkı sağlamıştır. 

Kadın hayatının önemli bir parçası olan doğum sonu dönem fizyolojik, psikolojik ve sosyal özelliklerinin değerlendirilmesi, gereken müdahalelerin erken dönemde yapılabilmesi ve yenidoğan bakımını da içeren bir süreçtir. Bu süreçte annelerin ve babaların kanıta dayalı uygulamalarla bakım alması gerekirken, aynı zamanda yenidoğanaın ihtiyaçlarını karşılayabilecek bilgi ve beceri ile donanması da çok önemlidir. Toplumun sağlığının en küçük parçası olan aileye bakım veren ebe, hemşire, doktor ve akademisyen profesyonellerin bu konuda bilinçlenmesi ve yenilikleri yakından takip edebilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda doğum sonu dönemde bütüncül ve tüm aileyi içeren bakıma ulaşmada eğitim, yönetim, klinik ve kuramsal çerçevenin geliştirilmesiyle kanıta dayalı rehberler/klinik uygulama protokollerinin kullanımı, bakımın standardizasyonu ve uygulamanın geliştirilmesi için kaliteli bakıma odaklanmaktır. Kongre kapsamında 04-05-06 Ekim 2019 tarihlerinde yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere alanında uzman 34 konuşmacının yer aldığı 4 Konferans, 10 Panel Oturumu ve 14 sözel bildiri oturumlarında 199 sözel bildiri sunumu gerçekleştirilmiştir.

Doğum Sonu Dönemde Kadın Sağlığında Global Perspektifler, Prenatal Bakımın Doğum Sonu Yansımaları, İntrapartum Yönetimin Doğum Sonu Yansımaları, Doğum Sonu Dönemde Kanıt Temelli Uygulamalar,   Doğum Sonu Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları, Doğum Sonu Cinsel Yaşam, Doğum Sonu Bakımda Ülke Örnekleri-I, Doğum Sonu Bakımda Ülke Örnekleri-II, Doğum Sonu Emzirme Süreci ve Yönetimi ve Doğum Sonu Psikososyal Sağlık başlıklı konular yer almıştır. Doğum sonu bakımda multidisipliner yaklaşımın, kanıta dayalı uygulamaların önemi vurgulanmıştır. Ülkemizde doğum sonu bakımda mevcut durum tartışılmış ve gelecekte doğum sonu bakımın geliştirilmesi için yapılabilecekler çalışma sonuçları ile incelenmiştir. Doğum sonun bakımda ülke örnekleri sunularak doğum sonu bakıma katkı sağlanmaya çalışılmıştır.