30 Mart, hayatı boyunca şiddetli depresyon ve ani duygu değişiklikleriyle mücadele eden bir ressamın doğum günüdür. Vincent Van Gogh’un hayatının bir kısmında zorlu bir savaş verdiği bilinmektedir. İlk kez 2014 yılında kutlanan Dünya Bipolar Günü, Türkiye’de ve Dünya’da her yıl 30 Mart’ta kutlanmaktadır.
Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü’ne göre Bipolar Bozukluğun yaygınlığı %2.8’dir. Düşük bir oran gibi gözükse de yeti yitimine neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada yer almaktadır. Bipolar bozuklukta, gün boyu duygudurumda yükselme (mani) ve düşmenin gözlendiği (depresyon-çökkünlük) ataklar görülmektedir. Atak dönemleri aylar hatta yılları bulan süreler ile birbirinden ayrılabilir. Bipolar bozukluk tedavi edilebilmektedir. Bipolar bozuklukta tedavinin yanı sıra yaşam biçimini düzenlemek gerekmektedir. Uyku düzeni özellikle bu bireyler için önemlidir. Bireye özgü uygun tedavi uygulandığı ve uyku düzeni etkilenmediği sürece bipolar bozukluğu olan bireyler bir işte çalışabilmektedir. Türkiye’de Bipolar Bozukluk yaşayan yaklaşık 5 milyon kişi yaşamaktadır.
Bipolar bozukluk hastalık dönemleri bazen bir stresörün etkisi ile aktif olabilmektedir. Şubat ayında ülkemizde meydana gelen depremler gibi yaşamı tehdit eden stres faktörleri göz önüne alındığında, bipolar bozukluğu olan bireylerin hastalık dönemleri aktive olabileceği akılda tutulmalıdır. Bipolar bozukluğu olan bireylerin hekimleri ile temas halinde olması, ilaçlarını kullanması, günlük rutinlerini koruması, uyku düzenine dikkat etmesi ve depreme yönelik haberlerden uzak durması önerilmektedir.
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği
““Duygularım zaman zaman o kadar güçlü ki, fakında bile olmadan çalışıyorum. Fırça darbeleri konuşmak gibi geliyor.”
Vincent Van Gogh