Faculty of Nursing
04.02.2021

Dünya Kanser Günü

DÜNYA KANSER GÜNÜ
Dünya Kanser Günü, her yıl 4 Şubat’ta kanser ile farkındalığı artırmak, kanserle doğru mücadeleyi sağlamak, erken teşhisin önemini vurgulamak için anılmaktadır. Globocan verilerine göre tüm Dünya da kanser insidansında artış olduğu ve küresel kanser yükünün arttığı görülmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü kanser riskini azaltmak için öneriler belirlemiştir. Bunlar; bireyin tütün kullanmaması, kapalı mekânlarda sigara içilmemesi, ideal vücut ağırlığını sürdürmesi, fiziksel aktivite yapması, sağlıklı besin tüketmesi, alkol alımını sınırlandırması ya da kullanmaması, aşırı güneş ışığına maruziyetten kaçınması, iş yerinde kansere neden olan maddelere karşı korunması, radyasyondan korunması, kadınların mümkünse çocuklarını uzun süre emzirmesi, çocukluk çağı aşılarının yapılması ve kanser tarama programlarına katılmasıdır.
Kanserle mücadelede erken tanı ve tedavi önemlidir. Bu amaçla ülkemizde farklı tarama programları uygulanmaktadır. Belirti vermeyen kanser bile saptanıp uygun tedaviyle iyileşmektedir. Ailesinde kanser hastası olan bireyler, genetik danışmanlık alarak olası hastalığı kontrol altında tutmaktadır.
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC), gelecek nesillere kanserden arındırılmış bir dünya bırakmayı amaçladığından 4 Şubat’ı Dünya Kanser Günü olarak belirlemiştir. Dünya Kanser Günü teması 2019 yılında, 2021 yılına kadar sürecek 3 yıl boyunca, “YAPIYORUM, YAPACAĞIM’’ olarak belirlenmiştir. Kanserin önlenmesi için hem bireysel hem de toplumsal olarak mücadele etmek zorundayız.
SİZ DESTEĞE HAZIR MISINIZ?...
 
 
 
İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı