Department of Internal Medicine

Hakkımızda

İç Hastalıkları Anabilim Dalında 24 Öğretim Üyesi, 23 Yan Dal Araştırma Görevlisi ve 90 Araştırma Görevlisi hekim bulunmaktadır. Toplam 8 Bilim Dalı Başkanlığı, İç Hastalıkları AD Yoğun Bakım Ünitesi ile hizmet sunmaktadır.
 
ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI BİLİM DALI
Yatan hasta hizmetleri ve poliklinik hizmetleri sunulmaktadır.
Endokrinoloji kliniği, F Blok 8. Kattadır. 2  kişilik odalarda toplam 22 yatak ile hizmet vermektedir. 4 adet özel oda bulunmaktadır.
Endokrinoloji polikliniği, C Blok , -1. Katta  4 poliklinik odası mevcuttur. Poliklinikte rutin hasta muayene işlemleri dışında,  hasta eğitimi ve tiroid iğne biyopsi işlemleri yapılmaktadır. Randevulu olarak hizmet verilmektedir.
 
1. Tarihçe 
Endokrinoloji Bilim Dalı 1994 tarihinde Prof. Dr. Ahmet Kaya tarafından kurulmuştur. Halen bölümümüzde Prof. Dr. Feridun Karakurt , Prof. Dr. Mustafa Kulaksızoğlu ve Doc Dr.Melia Karaköse öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Bölümümüzde 3 adet Yan Dal Uzmanlık öğrencisi vardır. Bu güne kadar 11 uzman hekime Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları yan dal uzmanlığı  verilmiştir.
2. Yer ve Kapasite
Endokrinoloji Bilim Dalının F Blok 8. Katta toplam 22 yataklı servisi vardır. Poliklinik hizmeti C blok -1. katta toplam dört poliklinik ile verilmektedir. Genel Endokrinoloji Polikliniği yanında ayrıca Diabet ve Hipofiz Poliklinikleri de her gün hizmet vermektedir.  Poliklinikte tiroid ultrasonografisi  ve  tiroid ince iğne aspirasyon biyopsilerinin de yapıldığı ayrı bir oda vardır.
3. Bilim Dalı Konuları
Endokrin sistem nedir? Endokrin sistem iç salgı bezlerinin oluşturduğu bir sistemdir.
İç Salgı bezleri hormon sentez ve salgısı yapan organlardır. Hormonlar vücudumuzdaki değişik aktiviteleri kontrol eder.  Hormonların farklı tipleri, üreme, metabolizma, büyüme ve gelişmeyi kontrol eder. Hormonlar ayrıca çevremize verdiğimiz tepkiyi de kontrol eder ve vücudumuzun fonksiyonları için gerekli uygun miktarda enerji ve besini sağlamaya yardımcı olurlar. Endokrin sistemi oluşturan salgı bezleri, hipotalamus,hipofiz,tiroid, paratiroid, pankreas, yumurtalıklar (kadında overler, erkekte testisler), böbreküstü bezi (yağ dokusu, endotel (damar iç duvarını döşeyen hücreler) dir.
Endokrinolog nedir? Endokrinolog endokrin sistem hastalıklarıyla uğraşan doktordur. Endokrinologlar salgı bezlerini etkileyen hastalıkların tanısını koyarlar. Genellikle karmaşık olan ve vücudumuzdaki birçok sistemi içeren hastalıkları nasıl tedavi edeceklerini bilirler. Birinci basamak doktorunuz, endokrin sistem ile ilgili bir sorununuz olduğunda sizi bir endokrinoloğa sevk eder.
Endokrinologlar ne yaparlar? Endokrinologlar hormon dengesizliği ve problemlerine tanı koymak ve  tedavi vermek için eğitim almışlardır.Birçok farklı durumla ilgilenirler:
- diyabet
- tiroid hastalıkları
- metabolik bozukluklar
- hormonların fazla ya da az üretimi
- menopoz
- osteoporoz
- hipertansiyon
- yağ metabolizması ile ilgili hastalıklar
- infertilite(kısırlık)
- büyüme geriliği (boy kısalığı)
- salgı bezlerinin tümörleri 
- şişmanlık
Endokrinologlar ayrıca, salgı bezlerinin nasıl çalıştığını değerlendirmek için bazı testler isteyebilirler.
Endokrinologlar ne tip bir tıp eğitimi alırlar?
Endokrinologlar altı yıllık tıp fakültesini bitirirler ve sonrasında dört veya beş yıllık iç hastalıkları ihtisas programını tamamlarlar. Üç yıl da hormon hastalıklarına nasıl tanı koyacaklarını ve tedavi edeceklerini öğrenmek için geçirirler. Toplam olarak bir ndokrinoloğun eğitimi 13 yıldan fazla zaman almaktadır. 

En sık endokrin hastalıklar ve bozukluklar nelerdir?
Endokrin sistemin hastalıkları ve bozuklukları çeşitli değişik alanlarda gruplandırılabilir. Bazı endokrinologlar bir veya daha fazla endokrin sistem hastalığı üzerine yoğunlaşırlar, diyabet, tiroid , üreme ve menstüral bozukluklar gibi. Diğerleri endokrinolojinin tüm alanlarında çalışırlar. Endokrinolojinin ana alanları aşağıda açıklanmıştır.

Diyabet
Diyabeti olan hastaların kanlarında çok fazla şeker vardır. Son çalışmalar kan şekeri kontrolünün diyabetin yol açabileceği ciddi problemleri önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu problemler gözler, böbrekler ve sinirlerle ilgilidir ve kan şekeri ayarı iyi olmayan hastalarda  körlüğe, böbrek yetersizliğine ,dialize veya gangrenlere  yol açabilirler. Endokrinologlar, diyabeti diyet ve ağızdan alınan ilaçlar veya insülinle edavi ederler. Kan şekerini kontrol edebilmek için hastalarla birlikte çalışırlar ve hastaları izlerler böylece de gelişebilecek sağlık problemlerini önleyebilirler. 

Tiroid
Tiroid bozukluğu olan hastaların sıklıkla enerji seviyeleriyle ilgili problemleri vardır. Bunun yanında kas sertliği, duyu bozuklukları , kilo kontrolü ve sıcak veya soğuğa karşı toleransla ilgili problemleri de olabilir. Endokrinologlar tiroidin fazla veya az çalışmasından kaynaklanan tiroid hormonu fazlalığı (hipertiroidi) veya düşüklüğü (hipotiroidi) olan hastaları tedavi ederler. Hastaların hormon dengesini sağlamaya ya tiroid hormonu vererek ya da fazla hormonu bloke ederek yardımcı olurlar. Endokrinologlar ayrıca tiroid nodüllleri, tiroid kanseri ve büyümüş tiroid dokusunu (guatr) tedavi etmek için de eğitim alırlar. 

Kemik
Kemikleri yumuşatan erişkinde osteomalazi (çocuklukta Raşitizm) ve osteoporoz, kalsiyum dengesini bozan ve osteoporoz geliştiren paratiroid hastalıkları endokrinologların tanı koyup tedavi ettikleri kemik hastalıklarıdır. Osteoporoz iskeleti zayıflatan bir hastalıktır. Kemik dokuyu bazı hormonların koruyucu bazı hormonların bozucu etkisi vardır. Hormon seviyeleri anormal olduğunda, kemikler kalsiyum kaybedip zayıflayabilir. Kadınlarda menopoz ve erkeklerde testis fonksiyonlarının kaybı ve yaşlanma, sizi kemik kırıkları için riskli bir duruma getirebilir. 

Üreme/kısırlık
Dünyada yaklaşık her on çiftten biri çocuk sahibi olamamaktadır. Endokrin araştırmaları binlerce çiftin çocuk sahibi olmasına yardımcı olmuştur. Endokrinologlar infertiliteye sebep olabilecek hormon bozukluklarına tanı koyarlar ve tedavi ederler Hormon verilmesi gerereken hastalarla çalışırlar. Endokrinologların üreme endokrinolojisinde tedavi ettikleri problemler, menopoz şikayetleri, adet düzensizlikleri, polikistik over sendromu (PKOS), premenstural sendrom ve impotansı (cinsel güçsüzlük) içerir. 

Obezite ve Fazla Kilo
Endokrinologlar, fazla kilolu ve obez hastaları, metabolik ve hormonal problemler nedeniyle araştırıp tedavi ederler. Obez kişilerde çok fazla vücut yağı var demektir. Tiroid, adrenal, over ve hipofiz bozuklukları obeziteye sebep olabilir. Endokrinologlar ayrıca, obeziteyle ilişkili insülin direnci ve genetik problemleri değerlendirir ve tedavi ederler.

Hipofiz bezi
Hipofiz sıklıkla vücudun ana salgılayıcı bezi olarak isimlendirilir çünkü diğer salgı bezlerinin kontrolü ondadır. Hipofiz bazı önemli hormonları üretir. Hipofiz hormonlarının fazlalığı ya da azlığı, infertilite, menstural bozukluklar, büyüme bozuklukları( aşırı büyüme veya kısa boy), kortizol dengesizlikleri (şişmanlık veya zayıflık), prolaktin fazlalıklarına yol açabilir. Endokrinologlar bu durumları ilaçlarla kontrol ederler ve cerrahiye ihtiyaç duyan hastaları yönlendirirler.

Büyüme
Çocuklar ve yetişkinler yeterli büyüme hormonu olmamasından etkilenirler. Pediatrik endokrinologlar, kısa boy ve diğer büyüme bozukluklarına yol açan endokrin bozuklukları olan çocukları tedavi ederler. Büyüme hormonu eksikliği olan yetişkinler duygusal stres ve halsizlik yaşarlar. Bu kişiler için güvenli ve etkili büyüme hormonu  tedavisi mevcuttur. 

Hipertansiyon
Hipertansiyon, yüksek kan basıncı demektir ve kalp hastalığı için bir risk faktörüdür. İnsanların %10'undan fazlası, adrenal bezde sentezlenen bir hormon olan, aldosteronun fazlalığı nedeniyle yüksek kan basıncına sahiptir. Bu vakaların yaklaşık yarısının cerrahi ile çıkarılabilecek dokuları vardır. Metabolik sendrom veya nadir bir adrenal bozukluk olan feokromositoma da hormon dengesizliğine yol açarak hipertansiyona neden olabilir. Tüm bu durumlar başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. 

Lipid bozuklukları
Lipid bozukluğu olan hastaların normal vücut yağ (kolesterol) seviyelerini sağlamakta sorunları vardır. En sık rastlanan lipid bozuklukları; kolesterol fazlalığı, trigliserid fazlalığı, yada koruyucu kolesterol (HDL Kolesterol) düşüklüğüdür. Bu yağ seviyelerinin yüksekliği, kalp (koroner) hastalığı, felç ve perifer damar hastalıkları (bacaklardaki dolaşım sorunları) ile ilişkilidir. Endokrinologlar, lipid bozuklukları ile ilişkili olabilecek, hipotiroidizm (tiroid hormon azlığı), ilaç kullanımı (kortizon gibi), genetik veya metabolik durumları saptamak için eğitim almışlardır. Lipid bozuklukları özel yönetim gerektiren diyabet, metabolik sendrom, polikistik over sendromu (PKOS) ve obezite gibi durumlarla birlikte bulunabilir. Özel diyetler, egzersiz ve ilaçlar hiperlipidemi ve diğer lipid bozukluklarını tedavi etmek için uygulanabilir.  
 
 
 
 
 
NEFROLOJİ BİLİM DALI
Yatan hasta hizmetleri, poliklinik hizmetleri, diyaliz ve transplantasyon (böbrek nakli) hizmetleri sunulmaktadır.
Nefroloji kliniği, C Blok 8. Kattadır. 2 kişilik odalarda toplam 24 yatak ile hizmet vermektedir. 4 adet özel oda bulunmaktadır.
Nefroloji polikliniği, C Blok-1.ci katta biri transplantasyon polikliniği olmak üzere 3 poliklinik bulunmaktadır. Randevusuz olarak hizmet verilmektedir (mesai saatleri içinde başvuran tüm hastalara bakılmaktadır).
Hemodiyaliz Ünitesi, 26  yatak ve 36  hemodiyaliz cihazı ile merkezde; 3 mobil su arıtma cihazı ve 8 hemodiyaliz cihazı ile hasta yatak başı hemodiyaliz hizmeti verilmektedir. 
TARİHÇE
Nefroloji Bilim Dalımız 1988 yılında Prof.Dr.Mehdi YEKSAN tarafından kurulmuştur.   1988-1995 yılları arasında Prof.Dr.Mehdi YEKSAN tarafından idare edilen bilim dalımız 1995 yılında 14 makine, 55 hemodiyaliz hastası ve 30 civarında SAPD hastası ve 10 yatak kapasitesine ulaşmıştır. Nefroloji Bilim Dalı Başkanlığını 1995-1999 yılları arasında Prof.Dr.Ahmet YILMAZ,  1999-2002 yılları arasında Prof. Dr. Süleyman TÜRK,  2002-2003 yılları arasında Prof. Dr. H.Zeki TONBUL, 2003-2005 yılları arasında Y. Doç. Dr. Lütfullah ALTINTEPE, 2005-2008 yılları arasında Prof. Dr. Mehdi YEKSAN,  2008 -2011 yılları arasında Prof. Dr. N. Yılmaz SELÇUK  yapmıştır. 2011 yılından itibaren ise Prof Dr. H. Zeki TONBUL bu görevi yürütmektedir.
Tıp Fakültesi Nefroloji bilim dalından 2001 yılından itibaren yan dal uzmanlığı verilmeye başlanmış ve günümüze kadar toplam 11dahiliye uzmanı hekime Nefroloji yan dal uzmanlığı verilmiştir.
Tıp Fakültesinde kurulan Transplantasyon ünitesinde ilk böbrek transplantasyonu 2002 yılında yapılmıştır. 2022 yılına kadar toplamda canlı ve kadavradan 270 böbrek transplantasyonu yapılmıştır.
Günümüzde 3 profesör ve 1Dr.Öğretim Üyesi eşliğinde yatan hasta hizmetleri, poliklinik hizmetleri, hemodiyaliz, periton diyaliz ve transplantasyon (böbrek nakli) hizmetleri sunulmaktadır.Nefroloji Bilim Dalı'nda erişkin (18 yaş üstü) hastalarda hipertansiyon, böbrek hastalıkları, diyaliz (hemodiyaliz veya periton diyalizi) ve böbrek transplantasyonu tanı ve tedavi hizmetleri, modern tıbbın ve çağdaş dünyanın ölçütlerine uygun olarak bölümümüzün öğretim üyeleri başta olmak üzere uzman sağlık personeli tarafından gerçekleştirilmektedir. Nefroloji Bilim Dalı halen günlük ayaktan hasta bakım hizmetleri yanında bünyemizde hizmet veren 24 yataklı servisi, toplam 36 cihazla yılda 13.000 seans hemodiyaliz yapılan hemodiyaliz ünitesi, ayaktan periton diyalizi uygulanan periton diyalizi ünitesi ve transplantasyon hazırlık ve izlem ünitesi ile hizmet üretmektedir. Bilim Dalımızda 24 saat süreyle kan basıncı izlemi yapabilecek 2 adet kan basıncı izlem cihazı, böbrek biyopsilerinde kullanılan 1 adet ultrasonografi cihazı, hemodiyaliz tedavileri için kullanılan toplam 36 adet hemodiyaliz makinesi bulunmaktadır.
YER VE KAPASİTE
A-)Nefroloji kliniği, C Blok 8. Kattadır. 2 kişilik odalarda toplam 24 yatak ile hizmet vermektedir. 4 adet özel oda bulunmaktadır. 
B-)Nefroloji polikliniği, C Blok -1.ci katta biri transplantasyon polikliniği olmak üzere 3 poliklinik bulunmaktadır. Randevusuz olarak hizmet verilmektedir, mesai saatleri içinde başvuran tüm hastalara bakılmaktadır. 
C-)  Hemodiyaliz Ünitesi, 29 yatak ve36  hemodiyaliz cihazı ile merkezde; 3 mobil su arıtma cihazı ve 8 hemodiyaliz cihazı ile hastanemizin farklı birimlerinde yatan ve hemodiyaliz ünitemize gelemiyecek durumda olan hastalara yatak başı hemodiyaliz hizmeti verilmektedir.                                                                                                                              
3-)Organ Nakli Ünitesi C blok 6. Kattadır ünitemiz Organ Nakli  oda olmak üzere 10 yatak kapasitelidir. Kliniğimizde yıllık yaklaşık 30 adet canlı ve kadavradan renaltransplantasyon yapılmaktadır.
ÇALIŞMA KONULARI
Hipertansiyon, diyabet ve aterosklerozun böbrek fonksiyonlarına karşı koruyucu hekimlik hizmetleri
Son dönem böbrek hastalarının destek tedavileri ve takibi hizmetleri
Böbrek iltihapları (Pyelonefrit-glomerulonefrit gibi)
Böbrek yetmezliği (Akut veya kronik)
Böbrek nakli
İdrar yolu enfeksiyonları
Yapılan Tetkikler
İdrar mikroskopisi
24 Saatlik İdrar Analizi
24 Saatlik Kan Basıncı İzlemi
Böbrek Biyopsisi
Böbrek anjiografisi
Doku Tiplendirmesi ve böbrek nakli ile ilgili diğer testler
Hemodiyaliz İşlemi
Periton Diyalizi İşlemi
Transplantasyon Hazırlığı ve Transplantasyon Sonrası Takip
4-)Periton diyaliz C blok Zemin kattadır hastalarımızın kataterleri ünitemizde takılmakta ,hastalara Periton Diyaliz  eğitimi verilmekte  ve aylık rutin olarak takipleri yapılmaktadır.
 
 
 
GENEL DAHİLİYE
 
3 Doktor Öğretim Üyesi, 18 yataklı bir servis ve 2 Genel Dahiliye Polikliniği, 1 Konsültasyon Polikliniği ile hizmet sunmaktadır. Randevulu ve randevusuz hasta bakılabilmektedir.
Polikliniğimizde dahili hastalıkların teşhis ve takibi yapılmaktadır. Kliniğimizde ise beslenme yetersizlikleri dahil hastalar kapsamlı değerlendirilmekte ve tanı-tedavi aşamaları planlanmaktadır.
 
YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ
 
A Blok 3. Kattadır. 10 yatak ve yatak başı yoğun bakım donanımı ile profesyonel hemşire ve hasta bakıcı kadrosu tarafından hizmet sunulmaktadır. Dahili kliniklerde yatan, yakın takip ve tedavi gerektiren kritik hastaların takibi yapılmaktadır. Hastalar yoğun bakım sorumlu öğretim üyesi koordinasyonunda ilgili bilim dallarının uzaman hekimleri tarafından 24 saat esasına göre takip edilir.
 
ROMATOLOJİ BİLİM DALI:
 
Yatan hasta hizmetleri, poliklinik hizmetleri sunulmaktadır.
Romatoloji Kliniği: C Blok ve F blok 8. Kattadır. Toplam 14 yatak(2 kişilik odalar) ile hizmet vermektedir.
TARİHÇE; Romatoloji Bilim Dalımız 2002 yılından beri Prof. Dr. Recep TUNÇ önderliğinde hizmet vermektedir. Aynı zamanda Prof. Dr. Adem KÜÇÜK ile birlikte yan dal uzmanlığı verilmektedir. Günümüze kadar 4 dahiliye uzmanına Romatoloji Yan Dal uzmanlığı verilmiştir. Günümüzde 2 Profesör Öğretim Üyesi eşliğinde yatan hasta hizmetleri, poliklinik aktif olarak 1. Katta randevulu hastalara hizmet vermektedir. Bir günde ortalama 80-100 hasta polikliniklerde değerlendirilmektedir.
 
HEMATOLOJİ BİLİM DALI
Hematoloji Bilim Dalımızda şu hizmetler sunulmaktadır;
                Poliklinik hizmetleri       
                Yatan Hasta hizmetleri
                Kök Hücre Nakli hizmetleri
                TerapötikAferez hizmetleri,
Hematoloji kliniği, T Blok 2. kat serviste 16 yatak ve 3. kat serviste 12 yatak olmak üzere toplam 28 yatak kapasitesiyle hizmet vermektedir. Ayrıca T Blok 2. katta 7 yataklı Kök Hücre Nakli Ünitesi bulunmaktadır.
Hematoloji polikliniği, T Blok zemin katta 3 poliklinik odası vardır. Poliklinikte randevulu olarak hizmet verilmektedir.
Kök Hücre Nakli Ünitesi, hematolojik malign hastalıkların tedavisinde önemli yeri olan hematopoetik kök hücre nakillerinin gerçekleştirildiği ünitedir.
TerapötikAferez Ünitesi, Hematoloji BD’na bağlı olarak çalışan ve her türlü Terapötikaferez işlemlerinin uygulandığı bir ünitedir.
Hematoloji Bilim Dalı, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyesinde 1988 kurulmuştur. Tarihçesinde görev yapıp ayrılmış olan öğretim üyelerimiz sırasıyla; Prof.Dr.Mehdi Yeksan,Prof.Dr.ŞamilEcirli, Prof.Dr.İsmet Aydoğdu, Yrd.Doç.Dr. Erdal Kurtoğlu, Yrd.Doç.Dr.Kadir Acar, Doç.Dr. Aynur Uğur Bilgin, Doç.Dr.Handan Çipil,Doç.Dr.ÖzlenBektaş'dır.
Hematoloji Bilim Dalında halen aktif öğretim üyesi olarak Prof.Dr.Özcan Çeneli, Doç.Dr. Sinan Demircioğlu, Dr. Öğr. Üyesi Atakan Tekinalp görev almaktadırlar.
T-blokta 3 adet hematoloji polikliniği ve 1 adet kök hücre nakli polikliniği ile ayaktan hastalara hizmet verilmektedir. Poliklinik randevuları online(http://www.tip-fakultesi.com.tr/) veya 0332 223 70 00 dan alınmaktadır.Ayrıca talep doğrultusunda ögretim üyelerimiz de özel muayene yapmaktadırlar. Özel Muayene randevuları 0332 223 75 06 dan alınabilmektedir.
Kliniğimizde kan hücrelerinin, üretim bozuklukları(anemi, lökopeni, trombositopeni), yıkım artışı olduğu durumlar(hemolitik anemi, ITP, TTP vb), işlevlerinin bozulduğu durumlar, pıhtılaşmanın bozulduğu hastalıklar(hemofililer, vonwillebrand hastalığı),  kan üreten ilik hücrelerinin ve lenf bezi hücrelerinin kanserlerinin (lösemi, lenfoma, multiplemyelomvb) tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Kemik iliği transplantasyonu ve aferez işlemleri de başarı ile uygulanmaktadır.
Nakil öncesi toplanan hücreleri korumak için kök hücre dodurma ve saklama odamız bulunmaktadır. Kemik iliği aspirasyon ve biyopsisi, terapötikflebotomi gibi ayaktan yapılan işlemler için kullandığımız müdahale odamız T Blok giriş katında hizmet vermektedir. Ayaktan kemoterapi alan hastalarımız tedavilerini T-blok 1. Katta Ayaktan Kemoterapi Ünitesinde günübirlik alabilmektedir. Bilim Dalımıza bağlı bulunan Aferez ünitesinde terapötikaferez işlemleri uygulanmaktadır.
 
İMMUNOLOJİ VE ALERJİ HASTALIKLARI BİLİM DALI
Tıp Fakültesi yeni yerleşkesinde hizmet vermekte olup, yatan hasta hizmetleri ve poliklinik hizmetleri sunulmakta ve alerji tanı testleri ve çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
İmmünoloji ve Alerji Kliniği:   C Blok 4. katta 4 yataklı klinik ve F Blok 8. katta 8 yataklı ayaktan tedavi ünitesi ile hizmet vermektedir.
İmmünoloji ve Alerji Polikliniği: B Blok zemin katta 3 poliklinik odası ve ayrıca alerji test  ve tedavi odaları, alerji laboratuvarı ve ilaç provakasyon-desensitizasyon ünitesi  mevcuttur. Polikliniklerden 1. sinde alerji hastalıkları, 2. sinde bağışıklık sistemi hastalıkları (immün yetmezlikler)  ve  herediter anjioödem, 3. sünde ise alerjen spesifik immunoterapiler, biyolojik ajan tedavileri ve ilaç alerjileri konusunda hasta hizmeti sunulmaktadır.
Alerji Hastalıkları Test ve Tedavi Odası: B Blok zemin kattadır. Alerji testleri, solunum fonksiyon testi (spirometri), hastaların subkutan immunoglobulin ve diğer ilaç eğitimleri, biyolojik ajan tedavileri ve alerjen spesifik immünoterapi uygulanmaktadır.
Alerji Laboratuvarı: B Blok zemin kattadır. Spesifik IgE testleri, triptaz testleri yapılmaktadır. Ayrıca immünolojik testler konusunda pediatrik immünoloji laboratuvarı ile ortak çalışılmaktadır.
İlaç Provakasyon-Desensitizasyon Ünitesi: B Blok zemin kattadır. İlaç alerjilerinin gelişmesi durumunda şüpheli ilacın tespit edilmesi ve ilgili ilacın alternatifi yok ise (özellikle onkolojik hastalarda ve romatolojik hastalarda) ilaç desensitizasyon işlemlerinin uygulaması yapılmaktadır. Toplam 6 yataklık tedavi ünitesi ile hizmet vermektedir.
 
TARİHÇE:
Haziran 2011 tarihinde “Allerji Hastalıkları polikliniği” olarak İç Hastalıkları AD bünyesinde 1 Profesör Doktor (Ahmet Zafer Çalışkaner) ile hizmet verilmeye başlanmıştır. 2012 yılında YÖK tarafından Bilim Dalı olarak onaylanmış ve İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanlığı olarak hasta hizmetleri ve eğitim-öğretim faaliyetlerine devam edilmiştir. İlk yandal uzmanlık öğrencisi Mart 2013 tarihinde eğitime başlamıştır. Kurucu öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Zafer Çalışkaner 2018 yılında emekli olmuştur. Halen 1 profesör öğretim üyesi, 1 doçent öğretim üyesi, 8 immünoloji ve alerji yandal araştırma görevlisi ile hizmet verilmektedir.
                       ÇALIŞMA KONULARI
  • Allerjik hastalıkların tanı, tedavi ve takibi
  • Erişkin primer immün yetmezlik (bağışıklık yetersizliği) hastalarının tanı, klinik takip ve tedavisi
  • Herediter anjioödem hastalarının tanı, klinik takip ve tedavisi
  • İlaç alerjilerinin tanı, klinik takip ve tedavisi
  • Alerjik astım hastalarının tanı, klinik takip ve tedavisi
TIBBİ ONKOLOJİ BİLİM DALI
1 Profesör 2 Doçent öğretim üyesi mevcuttur.
Yatan hasta hizmetleri ve poliklinik hizmetleri sunulmaktadır.
Tıbbi Onkoloji kliniği, G Blok 3. ve 4. katlarda toplam 54 yatak ile hizmet vermektedir. 18 oda 2 kişilik, 18 oda 1 kişiliktir.
Tıbbi Onkoloji polikliniği, G Blok zemin katta 8 poliklinik odası mevcuttur. Poliklinikte randevulu olarak hizmet verilmektedir.
Ayaktan tedavi ünitesi, G Blok 1. katta 60 kemoterapi koltuğu ve 4 hasta yatağı ile kemoterapi ve değişik kanser tedavileri hizmeti sunmaktadır.
Tarihçe
Bölümümüzde kanser tanı ve tedavisi konusunda uzman öğretim üyeleri gözetiminde gerçekleştirilmektedir. Bilim dalımız ilk kez hastanemizde 2004'te faaliyete geçmiş olup halen Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ayrı bir binada (Onkoloji Hastanesi) hastalara hizmet vermeye devam etmektedir. Onkoloji Hastanesi'nin zemin katında yer alan poliklinikler, gündüz ayaktan tedavi (kemoterapi) ünitesi ve yine aynı binada bulunan yataklı servisleri ile güncel tıbbın tüm imkanlarından yararlanarak hastalarımıza hizmet vermektedir.
Yer ve Kapasite
Kliniğimiz Tıp Fakültesi Hastanesi kampüsünün içerisinde G bloğun (Onkoloji Hastanesi) içerisinde bulunmaktadır. 54 yatak kapasitesiyle birçok hastanın yatarak tedavi görmesine imkân sağlamaktadır. Ayrıca her gün 80-100 hastanın tedavisini alabildiği 64 hasta kapasiteli gündüz tedavi (kemoterapi) ünitesi de hastanenin birinci katında bulunmaktadır. Hergün 7-8 poliklinik aktif olarak hastalara zemin katta hizmet vermektedir. Bir günde ortalama 250-270 hasta polikliniklerde değerlendirilmektedir.
Bilim Dalı Çalışma Konuları
Meme kanseri,
Kalın barsak kanserleri,
Mide kanseri,
Akciğer kanseri,
Gastrointestinal tümörler,
Nöroendokrin tümörler,
Pankreas kanseri,
Karaciğer kanserleri,
Safra kesesi ve yolu kanserleri,
Baş - boyun tümörleri,
Kemik tümörleri (osteosarkom)
Yumuşak doku sarkomları,
Beyin tümörleri,
Böbrek - mesane kanserleri,
Prostat kanseri,
Malign melanom,
Tiroid kanserleri,
Over (Yumurtalık) kanseri,
Testis kanseri
Endometriyum (Rahim) kanseri,
Serviks (Rahim ağzı) kanseri,
Lenfomalar
 
GASTROENTEROLOJİ BİLİM DALI
Yatan hasta hizmetleri ve poliklinik hizmetleri sunulmakta ve endoskopik tanı ve tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Gastroenteroloji kliniği, D Blok 8.katta 30 yatak ile hizmet vermektedir. 4 adet özel oda bulunmaktadır.
Gastroenteroloji polikliniği, D Blok -1. katta 2 poliklinik odası mevcuttur. Poliklinikte randevulu olarak hizmet verilmektedir.
Endoskopi Ünitesi, D Blok -1. katta yer alır. Burada ERCP, Endoskopik Ultrasonografi, Endoskopik submukozal disseksiyon (ESD), Endoskopik mukozal rezeksiyon (EMR), Üst GIS endoskopi,  kolonoskopi, ve balon ve buji dilatasyon işlemleri uygulanmaktadır.
Gastroenteroloji nedir?
Gastroenteroloji, sindirim sistemi kanalı dediğimiz yemek borusu, mide, ince barsak, kalın barsak (kolon) ve makat bölgesi hastalıklarının yanı sıra çeşitli karaciğer hastalıkları (hepatit B, hepatit C, otoimmün hepatit, siroz vb), safra kesesi ve safra yolu hastalıkları ve pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalıdır.
Tarihçe: Kliniğimiz 1992 yılında Yrd. Doç. Dr. Hakkı Polat ve Yrd. Doç. Dr. Hayri Karaarslan tarafından kurulmuştur. O dönemde poliklinik ve konsültasyon hizmetinin yanı sıra Genel Cerrahi Kliniğine ait endoskopi ünitesinde haftanın belirli günlerinde endoskopi ve kolonoskopi hizmeti verilmekteyken 2003 yılında Prof. Dr. Ali Demir’in de kadroya eklenmesi ve kliniğimize ait endoskopi ünitesinin kurulması sonrasında hizmetlerimiz genişlemiş ve endoskopik işlemler kliniğimize ait bu ünitede yapılmaya başlanmıştır. 2006 yılında ERCP ünitemiz hizmete girmiş ve polikliniklerimiz ve endoskopik işlem ünitelerimiz bir yere toplanarak şu anki yerlerine taşınmıştır.
Kliniğimizde 2 profesör ve 3 doçent toplam 5 öğretim üyesi mevcuttur.
Kliniğimizde yataklı hasta tedavilerinin yanı sıra poliklinik hizmetleri sunulmakta ve endoskopik tanı ve tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Birimlerimiz:
Gastroenteroloji kliniği, D Blok 8.katta 29 yatak ile hizmet vermektedir. Kliniğimizde 3 adet özel oda bulunmaktadır.
Gastroenteroloji polikliniği ve endoskopi ünitesi, D Blok -1. katta yer alır. 2 poliklinik odası mevcuttur. Polikliniklerimizde, öğretim üyelerimiz ve yan dal asistanımızın gözetiminde, hastanemiz iç hastalıkları klinik asistanları randevulu olarak hizmet vermektedir.
Endoskopi ünitemizde üst GIS endoskopi, kolonoskopi, ERCP, ESD,EMR, Endoskopik Ultrasonografi, çift balon enteroskopi ve kapsül endoskopi ile ilişkili çeşitli tanı ve tedaviye yönelik girişimsel işlemler yapılmaktadır. Kliniğimiz ERCP konusunda bölgemizdeki referans merkezi konumunda olup bölgemizdeki ERCP işlemlerinin büyük çoğunluğu kliniğimizde yapılmaktadır. Ayrıca kliniğimiz bölgemizde endoskopik ultrasonografi yapılan tek merkez konumundadır.  Kliniğimizde yıllık yaklaşık 500 adet ERCP, 3000 adet üst GIS endoskopi, 1000 adet fleksible rektosigmoidoskopi ve kolonoskopi ve 650 adet endoskopik ultrasonografi işlemleri yapılmaktadır.
Kliniğimizde yapılan endoskopik işlemler:
Üst gastrointestinal sistem endoskopisi: Bir video görüntüleme sistemi yardımıyla (endoskop) yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağının incelenmesidir. Endoskopi, ülser, reflü, yemek borusu ve mide kanserleri başta olmak üzere birçok hastalığın tanısında ve yemek borusu darlıkları, üst gastrointestinal kanamalar gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Kolonoskopi ve fleksible rektosigmoidoskopi: Bir video görüntüleme sistemi yardımıyla (kolonoskop) kalın bağırsağın bir kısmı ya da tamamının değerlendirilmesidir.  Kolonoskopide ince bağırsağın son 10-20 cm’sinin de değerlendirilmesi mümkündür.  İşlem öncesi birkaç gün sıvı diyet uygulanması ve işlemden bir gün önce bağırsağı boşaltıcı ilaçlar kullanılarak bağırsak temizliği yapılması gerekmektedir. Ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi bağırsağın inflamatuar hastalıklarının yanı sıra kalın bağırsak kanserleri ve kansere dönüşme riski taşıyan polip gibi  birçok bağırsak hastalığına kolonoskopi ile tanı konması mümkündür.
Çift Balon Enteroskopi: Uzun ve ucunda ilerlemeyi kolaylaştırıcı balon bulunan bir endoskopla ince bağırsakların değerlendirilmesidir. Endoskop ile ulaşılması mümkün olmayan ince barsak segmentlerinin değerlendirilmesine olanak veren bir sistemdir. İşlem öncesi birkaç gün sıvı diyet yapılması ve işlemden bir gün önce bağırsağı boşaltıcı ilaçlar kullanılarak bağırsak temizliği yapılması gerekmektedir.
Kapsül Endoskopi: Çift balon enteroskopide olduğu gibi ağırlıklı olarak ince bağırsak hastalıklarının tanısında ve odağı tesbit edilemeyen ve ince bağırsak kökenli olabileceği düşünülen gastrointestinal kan kayıplarının araştırılmasında kullanılır. Kapsül endoskopi öncesinde de birkaç gün sıvı diyet uygulanması ve işlemden bir gün önce bağırsağı boşaltıcı ilaçlar kullanılarak bağırsak temizliği yapılması gerekmektedir. Bağırsak hazırlığı sonrası ağızdan yutulan bir videokapsül yardımıyla yemek borusu, mide ve ince bağırsaklar incelenmektedir.
ERCP (Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi): Safra yolları ve pankreasla ilişkili hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan önemli bir yöntemdir. Safra yolları ile ilişkili, başta safra kanalı taşları, iyi huylu safra darlıkları, operasyon sonrası safra yaralanmaları ve safra yolu kanserleri olmak üzere birçok hastalığın tanısı ve ameliyata gerek kalmadan tedavisi ERCP ile mümkündür. Daha önce de belirtildiği gibi kliniğimiz ERCP konusunda bölgemizdeki referans merkezi konumunda olup bölgemizdeki ERCP işlemlerinin büyük çoğunluğu kliniğimizde yapılmaktadır.
Endoskopik Ultrasonografi (EUS): Safra kesesi, safra yolu ve pankreas hastalıkları başta olmak üzere, özofagus, mide ve rektum tümörleri, gastrointestinal sistemdeki submukozal oluşumlar, özofagusa yakın lokalizasyonda yerleşen göğüs kafesi içerisindeki lezyonlar gibi çeşitli hastalıkların değerlendirilmesinde kullanılan son derece duyarlı ve son yıllarda klinik kullanım alanları giderek artan gelişmiş bir tanı ve tedavi yöntemidir. Endoskopik ultrasonografi ile direkt endoskopik incelemenin yanı sıra hastalık olan bölgelerin çok yakın bir mesafeden ultrasonografik olarak da değerlendirilmesi ve bu sayede diğer yöntemlerle tanı konamayan hastalıklara tanı konması mümkün olabilmektedir. Ayrıca endoskopik ultrasonografi sırasında saptanan lezyonlardan biyopsi alınması ve bazı girişimsel tedavi yöntemlerinin uygulanması da mümkündür. Kliniğimiz bölgemizde endoskopik ultrasonografi yapılan  merkez olup 2012 yılından bu yana Prof her türlü tanısal ve tedaviye yönelik EUS uygulamaları başarıyla yapılmaktadır. 
Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD) ve Endoskopik Mukozal Rezeksiyon:
Sindirim sisteminin çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan erken evre kanserler veya ileride kansere dönüşme riski taşıyan uygun boyut ve özellikteki lezyonların operasyona gerek kalmadan endoskopik yöntemlerle çıkarıldığı ileri düzey endoskopik uygulamalardır. Operasyon gerekliliğinin ortadan kalkması nedeniyle hastalarımız çok daha kısa sürede tedavi olmakta ve gündelik yaşantılarına dönebilmektedirler.