Faculty of Theology
19.10.2020

Arapça Hazırlık Sınıfı Ek Muafiyet (Yeterlik) Sınavı Duyurusu

• 2020-2021 Arapça Hazırlık Sınıfı Ek Muafiyet Sınavı 22.10.2020 Perşembe günü saat 13:00’da uzaktan online olarak yapılacaktır.

• Bu sınava fakültemize 22.09.2020 Salı gününden sonra kayıt yaptıran öğrenciler girebilecektir. Bu öğrencilerden Ek Muafiyet (Yeterlik) Sınavına katılmak isteyenlerin 21.10.2020 Çarşamba gününe kadar Fakülte Dekanlığına doğrudan veya [email protected] adresine dilekçe göndererek sınava katılma taleplerini iletmeleri gerekmektedir.
Arapça Hazırlık Sınıfı Ek Muafiyet (Yeterlik) Sınavına, İlahiyat Fakültesi Arapça Hazırlık Sınıfı öğrencilerinin kullandığı aşağıdaki adresten girilebilecektir:

http://ilahiyat.erbakan.edu.tr/wtss/necmettinerbakan-ogrenci

• Sınav esnasında çalışır durumda, internete bağlı bir bilgisayarınız olması gerekmektedir.
• Bilgisayarınız elektriğe bağlı veya gireceğiniz dil sınavına göre farklılık göstermekle birlikte (yaklaşık 150 dakika) yetecek kadar şarjlı durumda olmalıdır.
• Sınav sırasında sizi kimsenin rahatsız edemeyeceği bir ortam hazırlamalısınız.
• Bulunduğunuz yerde yalnız olmalısınız.
• Sınav esnasında gözetmeniniz sizi görüntülü olarak arayabilir. Bu nedenle telefonunuza Whatsapp veya BİP messenger programını yüklemiş olmalısınız. Ayrıca gözetmeninizin sizinle iletişim kurabilmesi için aktif telefon numaranızı ve diğer bilgilerinizi sınava girdiğiniz sayfanızda bulunan “Bilgilerim” menüsünden güncellemeniz gerekmektedir. Telefon güncelleme işleminizi 21.10.2020 Çarşamba günü mutlaka tamamlayınız. Sistemde güncellenmiş telefon numaranız ile danışmanınızın sizinle iletişim kuramaması halinde, sorumlulukları üstlenmiş olacaksınız.

• “Öğrenci Giriş” sayfasını ilk defa kullanarak sınava girecekler için

kullanıcı adınız: öğrenci numaranız,
                  şifre: T.C. Kimlik numaranız

olacaktır. Sistemde T.C. kimlik numarası kaydedilmemiş olanlar için, öğrenci numarası aynı zamanda şifre olacaktır. Sisteme girişiniz sırasında şifrenizin altında görünen karakterleri, “Güvenlik Kodu” kısmına girmeyi unutmayınız. Sayfaya ilk defa girenlerden sistem şifrelerini değiştirmelerini isteyecektir. Yeni şifrenizi oluşturup, sayfaya tekrar girmeniz gerekecektir. Yeni şifrenizi oluştururken ç, ğ, küçük ı, Büyük İ, ö, ş, ü gibi Türkçe harfleri kullanmamanız gerekmektedir.
• Sınav sayfasına girer girmez ekranda bulunan Sanal Sınıf Gözetmeninizin adını ve telefon numarasını bir kâğıda veya telefonunuza kaydediniz.
• Sınava, sayfanızdaki “Sınavlar” menüsünden gireceksiniz.

• Muafiyet (Yeterlik) Sınavı iki aşamalı yapılacaktır. Birinci aşamada Web Tabanlı olarak “Okuduğunu Anlama ve Yazılı Anlatım (Dilbilgisi, Metin, Hıvar, İnşa)” becerileri ölçülecektir. Bu aşama önce çoktan seçmeli ve onu takiben açık uçlu olmak üzere iki bölümden oluşacaktır. AÇIK UÇLU SINAVDA ARAPÇA KLAVYE KULLANMANIZ GEREKECEKTİR.
• Birinci aşamada 100 üzerinden 60 puan alıp başarılı olan adaylar, ikinci aşama olan Adobe Connect Canlı Sanal Sınıfları üzerinden “Dinlediğini Anlama ve Sözlü Anlatım” becerilerinin ölçüldüğü Sözlü Sınava alınacaklardır.
• Sınav sonunda birinci aşamadan aldığı puanın %50’si ve ikinci aşamadan aldığı puanın %50’si toplandığında 100 üzerinden 60 ve üzeri puana ulaşan adaylar Yeterlik Sınavında başarılı kabul edileceklerdir.
• Birinci aşamada Web Tabanlı olarak yapılan “Okuduğunu Anlama ve Yazılı Anlatım” sınavında 100 üzerinden 60 puanın altında kalan ya da ikinci aşamada ADOBE CONNECT üzerinden yapılan “Dinlediğini Anlama ve Sözlü Anlatım” sınavına katılıp birinci aşama ve ikinci aşama sınavlarından aldığı puanların %50’leri toplandığında 100 üzerinden 60 puanın altında kalarak başarısız olan adaylar, 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Hazırlık Sınıfına devam edeceklerdir.
Öğretim elemanları web tabanlı sınava Sanal Sınıf Gözetmeni olarak görevlendirilecek, gözetmenlerin sınav güvenliğini ve kimlik denetimini sağlamak üzere sınav süresince öğrencinin telefonuyla görüntülü bağlantı kurabilecek şekilde yetkilendirilmişlerdir. Sanal Sınıf gözetmeninin Whatsapp veya BİP üzerinden görüntülü görüşme talebini kabul etmeyenler, sınava girme hakkından feragat etmiş olacaklardır. Sınava giriş için gerekli ve sınav gözetmenleri ile iletişim kurmak için gereken teknik altyapıyı öğrenci bizzat kendisi hazırlamalıdır. Aksi durumda veya yaşanabilecek bir aksilik durumunda, sınav koordinatörlüğünün herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
• İkinci aşamada ADOBE CONNECT üzerinden yapılacak olan Dinlediğini Anlama ve Sözlü Anlatım Sınavına, sırası gelen öğrenci jüri üyeleri tarafından aranacak ve canlı sınıfa davet edileceklerdir. Bu nedenle, sınava girecek öğrencilerimizin Adobe Connect canlı sınıflarına katılmak için gerekli hazırlıkları yapması gerekmektedir. Öğrenci taraflı yaşanabilecek sorunlarda sorumluluk öğrenciye ait olacaktır.
MUTLAKA OKUYUNUZ
• Sınava sadece bir kez girme hakkınız bulunmaktadır. Bu nedenle sınava girdikten sonra internet bağlantınız geçici olarak kesilse bile ASLA SAYFANIZI KAPATMAYINIZ, GERİ TUŞUNA BASMAYINIZ. Herhangi bir nedenle sınav sayfanızı kapatırsanız veya geri tuşu ile ilk sayfaya dönerseniz, sınava devam edebilmek için sınav görevlilerinden imtihanınızın tekrar açılmasını istemek zorunda kalacaksınız. Sayfanızı kapatmadan maruz kalacağınız internet kesintileri, tekrar bağlandığınız takdirde sınavı sürdürmenize engel olmayacaktır.
• Sınavda yalnızca soru şıkkının başındaki yuvarlağı tıklayarak doğru tercih ettiğiniz şıkkı seçebileceksiniz.
• Size göre doğru seçtiğiniz şıkkı tıkladığınızda, seçtiğiniz cevabın sisteme kaydedildiğini belirten uyarı penceresi gelinceye kadar bekleyiniz. Bu pencerede belirtilen soru numarası ve şıkkına ilişkin bilgilerle, sizin seçtiğiniz soru numarası ve şıkkın uyuştuğuna dikkat ediniz.
• Eğer bir sorunun seçtiğiniz şıkkına ilişkin "BİR HATA OLUŞTU" mesajı alırsanız muhtemelen internet bağlantınızda bir sorun var demektir. İnternet bağlantınızı yenileyiniz, Sorununuz hala çözülmemişse durumu lütfen Sanal Sınıf Gözetmeninize telefonla bildiriniz. Gözetmeninize bildirmediğiniz sorunlarda itiraz hakkınız kalmamaktadır. Bu nedenle, sürenizi kullanmadığınızı, cevaplarınızın sisteme kaydedilmediğini fark etmeniz halinde, mutlaka gözetmene bildiriniz. Sorununuz gözetmenlerce halledilemiyorsa, vakit kaybetmeden sınav koordinatörüne bildirmelerini isteyiniz.
• Sınavda yalnızca ve tamamen kişisel bilgilerinize dayanarak sorularınızı cevaplamalısınız.
• Sınav süresince bilgisayarınızda sınav sayfanızın dışında hiçbir web sayfası açılmamalı, messenger vb. haberleşme programlarının tamamı kapalı olmalıdır.
• Sınav süresince telefonunuzla sadece gözetmeniniz ile görüşebilirsiniz. Sınav süresince telefonunuzla başka bir görüşme kesinlikle yapmamalısınız.
• Sınav bitinceye kadar sınav yerinizi terk etmeyiniz.
• Web tabanlı sınav süresince teknik olarak kısıtlanabilen ya da kısıtlanamayan internet kaynaklarından yararlandığınız veya gözetmeniniz dışında bir telefon/bilgisayar haberleşmesi yaptığınız, gerek tutulan kayıtlardan gerekse diğer yollardan ispatlanabilecek şekilde tespit edildiği takdirde kopya soruşturmasına maruz kalabilirsiniz.
• Bu sınavdaki sorular, geri bildirimler ve diğer veriler korunan telif hakları kapsamındadır.
• Soruları ve geri bildirimleri bilgisayarınıza kaydetmek, çıktısını almak, basılı, görsel ya da internet üzerinden herhangi bir yayın yolu ile yayınlamak bu telif haklarının ihlali sayılır. Sınavın hazırlanmasındaki mali yükümlülükleri tazmin etmeyi kabul etmiş sayılırsınız.
• Cevaplarınızı sınavınızı bitirmeden önce ÖN İZLEME’den kontrol ediniz. Ön izlemede kaydedilen cevaplarınız tamamen görünmektedir. Ön izlemede görülmeyen cevaplar, sisteme kaydedilmemiş demektir. Bir sorun olması durumunda gözetmene mutlaka haber veriniz. Aksi takdirde salondan ayrıldıktan sonra yapılan itirazlarınız dikkate alınmayacaktır.
• Sınava başlamadan önce, sisteme yazmanız gerektiğinden dolayı,  sınava girdiğiniz yerin adresini ve İnternet servis sağlayıcınızın adını mutlaka öğreniniz.
• Sınav, soru bazlı süre sistemine göre kurgulanmıştır. Ekrana gelecek sorunuzu, süresi içinde cevaplamadığınız takdirde, tekrar göremeyeceğinizi unutmayınız.

Başarılar dileriz…