Department of Cardiology

Hakkımızda

  1. Tarihçe
Kardiyoloji Anabilim Dalı kardiyolojinin her alanında klinik ve laboratuar çalışmaların yürütüldüğü, tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulandığı bir bölümdür.
1991 yılında kurulan klinik, 1998 yılında yeni kardiyoloji binasına taşınmıştır.
2. Yer ve Kapasite
Kardiyoloji kliniği bünyesinde tam donanımlı, 18 yataklı koroner yoğun bakım ünitesi, toplam 30 yataktan oluşan 1 adet servis, 2 adet  poliklinik, tüm invaziv girişimlerin yapıldığı koroner anjiografi ve kalp kataterizasyon laboratuarları, ekokardiyografi laboratuarı (renkli doppler ekokardiyografi, stres ekokardiyografi, transözefagial ekokardiyografi), EKG, eforlu EKG, 24 ve 72 saatlik ritm holter, olay kaydedici holter, tansiyon holter , tilt (eğik masa) testi, pacemaker kontrollerinin yapıldığı non-invaziv laboratuar bulunmaktadır.
 
3. Anabilim Dalı Çalışma Konuları
 
Poliklinik Hizmetleri
İki kardiyoloji polikliniği ile haftanın 5 günü hizmet vermektedir. Öğretim üyelerinin sorumluluğunda uzman hekim ve araştırma görevlileri tarafından ayda yaklaşık 3000 hastaya hizmet verilmektedir. SGK’lı hastalar polikliniğimizde ücretsiz muayene olabilirler. Noninvaziv laboratuarımızda yapılan tetkikler ve kan tahlilleri aynı günde sonuçlandırılarak işlemlerin en kısa zamanda tamamlanması sağlanmaktadır. İlaç raporu gereken hastaların raporları aynı gün çıkartılmaktadır.
 
Ekokardiyografi Laboratuarı
Ekokardiyografi yöntemi ile kalp, ultrasonografik olarak incelenerek, kalp kapak hastalıkları, kalp damar hastalıkları, kalp zarı hastalıklar, kalp içi kitleler, büyük damarların hastalıkları, akciğer hastalıkları ve doğumsal kalp hastalıkları için önemli bilgiler sağlanmaktadır. Poliklinik hastalarına randevu verilmeden aynı gün içinde ekokardiyografileri yapılabilmektedir.
Tranözofagiyal ekokardiyografi; Kalbin ekokardiyografi ile değerlendirilemeyen kısımlarını daha iyi görebilmek için geliştirilmiş bir tetkiktir. Endoskopi de olduğu gibi lokal anestezi ve bazen sedatif ilaçların uygulanmasını içeren ön hazırlık sonrası yapılır. Kalp kapak hastalıklarının, kalp odacıkları arasında delik olan hastaların, kalp boşluklarında pıhtı şüphesi olan hastaların daha ayrıntılı değerlendirilmesi ve kalp kapaklarında iltahab (infektif endokardit) durumlarında transözefagial ekokardiyografi tercih edilir.  Özellikle kalp kapak hastalıklarının ameliyatı sırasında, ameliyatın başarı oranı artırmak için kullanılan ‘intraoperatif transözefagial ekokardiyografi’ Konya da sadece kliniğimizde yapılmaktadır.
 
Stres Ekokardiyografi; İlaçla veya egzersizle kalbin iş yükünün artırılarak kasılma bozukluğunun tespitine dayanan bir ekokardiyografi çeşididir. Bölümümüzde genellikle ilaçla (dobutamin) yapılmaktadır. Stress ekokardiyografinin üstünlüğü doğruluk derecesinde artış, radyasyona maruziyetin olmayışı, ucuz olması, kapak hastalıklarında ek bilgi sağlamasıdır. Ayrıca bir hastanın baypas ameliyatından fayda görüp görmeyeceğini de dobutamin stres eko ile belirlenebilir. Konya’da sadece kliniğimizde stres ekokardiyografi yapılmakta olup, konu ile ilgili önemli deneyime sahip bir ekip tarafından gerçekleştirilmektedir.
    
Koroner Anjiyografi ve Kardiyak Kateterizasyon Laboratuarı
Kliniğimiz invazif laboratuarı koroner anjiyografi, balon-stent işlemi, sağ-sol kalp kateterizasyonu, kalp deliği kapatma işlemi (ASD), romatizmaya bağlı kapak darlığını genişletme (mitral balon valvüloplasti), ritim bozukluğu tanı ve tedavisi, periferik damar hastalığı tanı ve tedavisi gibi işlemlerinin başarı ile yapıldığı bir merkezdir.  Tüm dünyada başlıca ölüm nedeni olan kalp krizinde hastaya yapılacak erken koroner anjiyografi ve balon-stent işlemi hayat kurtarıcı olmaktadır, deneyimli öğretim görevlisi, hemşire ve teknisyen kadrosu ile kalp krizi hastalarına 7 gün 24 saat hizmet verebilme özelliğine sahip tek hastanedir. Kasıktan koroner anjiyografi işlemi yapılamayan durumlarda koldan anjiyografi uzun zamandır yapılmaktadır.
 
Elektrofizyoloji ve Aritmi Çalışmaları
Ritim bozukluğu (aritmi) tanı ve tedavisi de hastanemizde başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. 3 boyutlu haritalama yöntemiyle kalpdeki ritm problemlerinin tedavisi yapılmaktadır. Merkezimizde aynı zamanda kalp yetmezliği hastalarda uygulanan 3 odacıklı kalp pili uygulamaları ve ani ölümden koruyan kalbe yerleştirilen defibrilatör işlemini başarıyla uzun yıllardır uygulanmaktadır. Sadece Konya’dan değil çevre illerden gelen hastalar ile bölümümüz ritim bozukluğu tanı ve tedavi merkezi haline dönüşmüştür ve bu alandaki hizmetleri artarak devam edecektir.
  
Kardiyoloji alanındaki gelişmelerin ve uygulamaya yeni giren işlemlerin yakından takip edildiği kliniğimizde, siz hastalarımıza en iyi hizmeti verebilmek için 7 gün 24 saat çalışmaktayız.  40 yıllık tecrübeye sahip, bölgenin en deneyimli kardiyoloji kliniği ile kalbiniz emin ellerde…
 
Bölümümüzde Uygulanan Bazı Uygulamalar
  • Koroner anjiyografi, balon-stent (el bileğinden yapılmaktadır)
  • Sağ ve sol kalp kateterizasyonu
  • Ameliyatsızı yöntemle aort kapak değişimi
  • Ameliyatsız yöntemle kalp deliği kapatma işlemi
  • Ameliyatsız yöntemle mitral kapak genişletme işlemi
  •  Boyun damarları ve diğer damar tıkanıklıklarının ameliyatsız yöntemle tedavisi
  • Aort damar genişlemesinin ameliyatsız yöntemle tedavisi (EVAR, TEVAR)
  • Ritim bozukluklarının tanı ve tedavisi için 3 boyutlu haritalama yöntemleri kullanılması, tedavisi için elektrofizyolojik çalışma ve ablasyon işlemleri
  • Kalp damarlarında orta derecede daralma tespit edilen hastalarda, daralmanın derecesi hakkında ayrıntılı bilgi elde edebileceğimiz ‘FFR işlemi’
  • Ritim bozukluklarının saptanması için Event recorder (olay kaydedici holter)
  • 24 saatlik tansiyon takip cihazı
  • Bayılma (senkop) nedenini araştırmak için Tilt (eğik masa) testi
  • Kalıcı kalp pili uygulamaları
  • Kalp pili ve ICD kontrolleri
  • Transözefagial ekokardiyografi (özellikle kalp kapak ameliyatları sırasında)
  • Üç boyutlu ekokardiyografik değerlendirme
  • Stres ekokardiyografi