Student Career Center (neu Career Plus)

İş Görüşmesinde Başarıya Götürecek 10 Adım

İşe alım süreci açık pozisyon özelliklerinin ve istenen yeterliliklerin belirtildiği bir işe alım ilanıyla başlar. Adaylar bu ilanlara özgeçmişlerini firmaya ileterek başvururlar. Sonrasında firma bu özgeçmişleri inceleyerek yeterli gördüğü veya birlikte çalışabileceğini düşündüğü adayları görüşmeye çağırır. Mülakat, görüşmeye çağırılan kişilerin iş için uygun olup olmadığını anlamak için yapılan, adayların yeterliliklerini ve işe yönelik becerilerini öğrenmeyi amaçlayan soruların yer aldığı bir süreçtir.
İyi bir mülakat geçirebilmek için görüşmenin başından sonuna kadar neler yapacağımıza, nasıl davranacağımıza bakalım;

1) Görüşmeye gideceğiniz kurum ve pozisyon hakkında detaylı bir araştırma yapabilirsiniz.
Mülakata gideceğiniz kurumun çalışma sistemini önceden biliyor olmanız size yöneltilebilecek her türlü soruya hazırlıklı olarak iyi bir görüşme geçirmenize yardımcı olacaktır. Şirkete ilişkin vereceğiniz bilgiler artı puan toplamanızı sağlayacaktır. Kurumun daha önceki çalışmalarını biliyor olmak, aday olduğunuz pozisyonla ilgili önerilerde bulunmanızı sağlayacaktır.

2)Başvurduğunuz kurumun yapısına uygun bir şekilde giyinmeye özen gösterin.
Görüşmeye giderken firmanın faaliyet alanına göre klasik veya spor giyinebilirsiniz. Dış görünüşünüzün temiz, düzenli ve şık olmasına dikkat ederek aşırıya kaçan makyaj ve kokulardan kaçınmalısınız.

3) Zamanlamaya dikkat edin.
Mülakat saatinden 10-15 dakika önce görüşme alanına gelmeye gayret edin. Randevu saatini geçirmek sizin hakkınızda olumsuz bir izlenim bırakabileceği için dakik olun.

4) İlk 30 saniyede olumlu bir izlenim bırakmaya özen gösterin.
Birisiyle karşılaştığımızda ilk 30 saniye karşımızdakinin bizim hakkımızda olumlu veya olumsuz bir yargıya varmasında önemlidir. Bu yüzden görüşme ortamına girerken hafifçe tebessüm etmeniz ve oturmak için size yer gösterilmesini beklemeniz fayda sağlayabilir. Hızlı hareket etmek sizin heyecanınızı ve stresinizi kontrol edemeyişinizin göstergesidir. Oturduğunuzda dik durmaya ve açık bir vücut pozisyonu almaya özen gösterebilirsiniz.

5) Beden dilinizi doğru kullanmaya gayret edin.
Mülakat ekibiyle göz teması kurmaktan çekinmeyin. Kapalı ve küçülen bir vücut duruşu sizin utangaç ve güçsüz olduğunuzu anlatır. Bu yüzden kendinizden emin bir duruş sergileyin. Ellerinizin açık, vücudunuz dik olması ve karşınızdakiyle göz teması kurmanız olumlu bir izlenim bırakmanızı sağlar.

6) Kendinizden ve mesleki yetkinliklerinizden bahsederken potansiyelinizi öne çıkarmaya çalışın.
Herhangi bir iş deneyiminiz yoksa üniversite hayatınız boyunca katıldığınız faaliyetler sizin aktif bir çalışan olabileceğiniz izlenimini verir. Üniversitede yer aldığınız projelere ve bu projelerdeki rollerinizden bahsetmeniz sizin kendinizi geliştirmek için ne kadar çabaladığınızı ve istekli olduğunuzu gösterir.
Değerli ve aranan bir çalışan olduğunuzu hissetmeli ve bunu karşı tarafa yansıtmalısınız. Potansiyelinizin ve kuruma katacağınız değerin farkında olmak pozitif bir enerji yamanızı sağlayacaktır.
 
7) Etkili bir iletişim kurmaya ve sosyal becerilerinizi yansıtmaya özen gösterin.
Hangi sektör olursa olsun çalışanların iletişim becerilerinin yüksek olması tercih sebebidir Bu yüzden mülakat sırasında oldukça akıcı bir dil kullanmaya ve kendinizi iyi ifade etmenizi sağlayacak kelimeleri seçmeye çalışın. Eğer başvurduğunuz iş bir ekip çalışması gerektiriyorsa sosyal becerilerinizin güçlü olması önemlidir. Görüşme boyunca nezaket kurallarına uymaya ve doğru bir üslupla konuşmaya önem verin.

8) Sorulabilecek sorulara hazırlıklı olmaya çalışın.
Mülakat sırasında sizin işe uygunluğunuzu anlayabilmek adına birçok soru yöneltilecektir. Temel soruları araştırarak verebileceğiniz cevapları görüşmeye gitmeden düşünmeniz ve hedefinizle ilgili soruları dürüstlükle cevaplamanız çok önemlidir. Ayrıca varsayım ve örnekler üzerinden yetkinliğinizi ölçecek sorulara karşı kurumun çalışma prensibini araştırmış olmanız fayda sağlayabilir. Sorulara cevap verirken gereğinden fazla konuşmamaya, açık ve net olmaya özen gösterin

9) Ücret beklentiniz size sorulduğunda çok yüksek veya düşük bir rakam vermeyin.
Yüksek veya düşük rakam vermek ya da siz belirleyin demek yanlış bir tutum olacaktır. Bunun yerine piyasa değerlerinde çalışabileceğinizi söylemek veya bir ücret aralığı vermek daha yerinde bir tutum olacaktır.

10)Görüşme sonlanırken aklınıza takılan konuları sorabilirsiniz.
Mülakatın sonunda herhangi bir sorunuz olup olmadığı sorulduğunda kurum veya pozisyon hakkında sorular sormanız sizin yararınıza olacaktır.