Faculty of Engineering-architecture
19.11.2024

doğal bitki özütlerinden izole edilebilen ve düşük hücre toksisitesine sahip yeni floresan özellikteki maddelerin keşfi ve kimyasal sensör olarak kullanımlarına ilişkin ortak çalışmasının sonuçları ACS Omega dergisinde yayımlanmıştır.


Fakültemiz Temel Bilimler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Deniz Yılmaz ve Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sündüs Erbaş Çakmak’ın doğal bitki özütlerinden izole edilebilen ve düşük hücre toksisitesine sahip yeni floresan özellikteki maddelerin keşfi ve kimyasal sensör olarak kullanımlarına ilişkin ortak çalışmasının sonuçları, American Chemical Society tarafından yayımlanan ACS Omega dergisinde yayımlanmıştır.
 ‘Naturally Occurring Flavonol, Quercetagetin 5,6,7,3′,4′-Pentamethyl Ether (Marionol), as a Nontoxic Plant-Based Fluorescent Probe for Rapid, Sensitive, and Selective Detection of Cu2+ in Water’
Suda çözünmüş halde bulunan katyon ve anyonları algılamak için floresan özelliğe sahip sentetik bileşikler zaman içinde bilim insanları tarafından geliştirilmiştir. Ancak çoğunluğu sentetik olarak hazırlanan bu floresan bileşiklerin uzun ve çok basamaklı sentetik prosedürleri, suda düşük çözünürlükleri, zayıf biyouyumlulukları ve yüksek toksisiteleri bu bileşiklerin pratikte kullanımlarını sınırlamaktadır. Bu nedenle, bu problemlerin giderilebilmesi için yeni floresan moleküllerin araştırılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışma ile bahsi geçen sorunlara çare aranmış ve elde edilen sonuçların kimyasal sensörlerde ve optik cihazlarda kullanılabilecek floresan bileşiklerin doğal ve daha güvenli versiyonlarının keşfine ışık tutacağına inanılmaktadır.