Department of Satellite Space and Sciences
15.03.2021

Milli Uzay Programı Çarpan Etkisi Yapacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tanıtılan Milli Uzay Programı büyük yankı uyandırdı. Üniversitemiz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Engin Hasan Çopur, “Havacılık her zaman diğer alanlara da çarpan etkisi yapıyor. Uzay programlarıyla ülkelerin tanınırlıkları artıyoruz uzay prestij anlamında da ülkeye büyük katkı sağlıyor. Bizim için çok kıymetli.” dedi.

Çopur: Uzaydaki Gelişme Ekonomiye Çarpan Etkisi Yapacak
Milli Uzay Programı’yla ilgili Pusula Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Üniversitemiz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Engin Hasan Çopur, “Böyle bir yol haritamızın olması çok değerlidir” dedi. Programın bütün ülke için önemli olduğunu dile getiren Çopur, “Aslında uzay programı olan ülkelere baktığımız zaman onların da benzer süreçlerden geçtiğini görüyoruz. O yüzden böyle bir yol haritamızın olması bu alandaki ilerlememizi hızlandırmak adına ve ülkedeki kaynakları doğru kullanmak adına çok önemli ve çok değerlidir. Ben bunun geliştirilerek ileriki yıllarda hep daha ileriye götürüleceğine inanıyorum. Burada bildiğiniz gibi on tane ayrı stratejik hedef var. Bu hedeflere baktığımız zaman aynılarını şu anda uzay programları olan ülkelerde görüyoruz. Onlar bu alanlarda çalışıyorlar. Kendi özel sektörlerinde firmaları var. Buralarda faaliyet gösterip, yatırım yapıyorlar. Bu ürünleri yörüngeye gönderip oradan çeşitli veri sağlayıp bunu daha sonra hizmet olarak sunuyorlar. Böylece hem ülkelerin tanınırlıkları artıyor hem de ekonomilerine çarpan etkisi yapıyor. Dolayısıyla bu ilerleme bizim için çok kıymetli.” şeklinde konuştu.



‘Ülkeye Prestij Sağlayacak’

Geçmiş dönemlere bakıldığı zaman havacılık ve uzay faaliyetlerine yatırım yapan ülkelerin diğer sektörlerde de daha hızlı ilerleme kaydettiğini gördüklerini ifade eden Çopur, “Havacılık her zaman diğer alanlara da çarpan etkisi yapıyor. Farklı alanların teknolojik açıdan gelişimi için gerekli altyapı ve insan kaynağını güçlendiriyor. Yine diğer bir açıdan baktığımızda uzay prestij anlamında da ülkeye büyük katkı sağlıyor. Tabi tüm bu etkileri kısa vadede değil elbette ki uzun vadede düşünmek en sağlıklısı olacaktır.” diye konuştu.

‘Üzerimize Düşeni Yapacağız’
‘Bu program, Türkiye Uzay Ajansını tarafından ortaya çıkartılan bir yol haritası fakat bütün kurumların buna destek vermesi gerekiyor’ diyen Çopur; “Özellikle üniversitelere düşen görevler elbette ki olacaktır. Milli Uzay Programında da belirtildiği üzere ihtiyaç duyulacak insan kaynağının yetiştirilmesi konusunda üniversiteler önemli bir görev üstelenecektir. Bizler de bu hedefleri gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

‘TEKNOFEST’in Etkisi Büyük’
Türkiye’de havacılık ve uzay alanında farkındalığın artmasında TEKNOFEST ve benzeri etkinliklerin önemli bir rolü olduğunu ifade eden Çopur, “TEKNOFEST’in başı çektiği uluslararası yarışmalar, TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen yarışmalar aslında ülkedeki gençlerinde uzay ve havacılık açısından farkındalığını epey artırdı. Artık gençler eskisi gibi değil. Bölümlerini seçerken geleceğim için faydalı neler öğreneceğim diye bakıyorlar. Çoğu da ilgi alanlarına göre tercih yapmak istiyor. Dolayısıyla bu tür atılımlar ve hedefler gençlerinde havacılığa ve uzaya olan ilgisini oldukça yükseltti. Böyle olması da en çok bizleri sevindiriyor” ifadelerini kullandı.

‘Üniversitemiz Öğrencilerimize Tam Destek Vermektedir’
Üniversite olarak TEKNOFEST’e büyük önem verdiklerini ve öğrencilerinin elde ettiği başarıyla gururlandıklarını ifade eden Engin Hasan Çopur şunları söyledi: “Bizim üniversitemizde özellikle ilgili bölümlerde okuyan öğrencilerimiz bu etkinliklere hem yarışmacı hem de ziyaretçi olarak katılmaktadırlar. Etkinlik kapsamında organize edilen yarışmalarda da çeşitli dereceler aldılar. Mesela geçen sene ODTÜ-VTOL yarışmasında hem birincilik hem de üçüncülük elde ettiler. TEKNOFEST tarafından düzenlenen Jet motoru tasarımı yarışmasında üçüncülük, roket yarışmasında tasarım ödülü ve İHA yarışmasında da dördüncülük ödülü elde ettiler. Bu sene düzenlenecek TEKNOFEST yarışmaları için de yine üniversitemizin değerli öğrencilerinden oluşan takımlarımız hazırlıklarına başlamıştır. Bizler de öğrencilerimizi hem maddi hem de manevi desteklerimizle."

Konya Pusula Gazetesi’ne ve Gülşen Çopur’a teşekkür ederiz.