1. Ulusal Değerler Eğitimi Kongresi 1 Kasım Cuma Günü Gerçekleştirilen Paralel Oturumlar ve Değerlendirme Toplantısıyla Son Buldu

03.11.2013

Ulusal Değerler Eğitimi Kongresi 1 Kasım Cuma günü saat 09.30'da Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şeker'in verdiği "Milli Değerlerimiz ve Gençlik" konulu konferansla devam etti. Dedeman Otelinde gerçekleşen konuşmada Prof. Şeker özetle şunları dile getirdi. " Millet olarak mensup olduğumuz medeniyet dairesi İslâm Medeniyetidir. İslâm Medeniyetinin doğuşuna esas olan hâkim unsur ise şüphe yok ki, Kur’ân ve Sünnettir. Demek oluyor ki, Müslüman milletler kendi millî ve kültürel (harsî) özellikleri ile Kur’ân ve Sünnetin ışığı altında kendi medenî unsurlarını terkip etmişler ve bunların bütünleşmesi de “İslâm Medeniyeti” dediğimiz olguyu meydana getirmiştir. İslâm Medeniyetini oluşturan hâkim unsur Kur’ân ve sünnetin ördüğü «Şifahî Kültür» dediğimiz, hayat tarzı ve anlayışıdır. İslâm Medeniyeti dairesindeki muhtelif ırklara mensup bir millet de, bu daire içinde kendi şifahî kültürleri ile temayüz eder, değer kazanır. Hem bu olmadıkça  hem de kendi öz cevherlerine, mefâhirlerine, dîni, dili, örfü, âdeti, geleneği, hâsılı her türlü manevî değer ve kıymet hükümlerine dayanmadıkça bir medeniyete mensubiyetten veya bir medeniyetin devamlılığından ve köklülüğünden söz etmek mümkün görülmemektedir.​ İslâm dinini kabul etmeden önce, elbette ki, Türk milletinin kendine has bir kültürü vardı. İslâmiyet'i kabul ettikten sonra ise; İslâm Medeniyeti dairesinde görünen Türk milleti, asırlardan beri yaşamakta olan bir kültüre sahipti. Dîni, dili, töresi, hukuku, düşüncesi, hâdiseler karşısındaki kendine özgü davranışları ve sanatı ile Türk milletinin de bir kültür ve sanatı vardı. Bu kültür ve sanat; İslâm Medeniyeti dairesinde bir bütünün parçası olmakla birlikte, kendi başına müstakil bir Türk Kültür ve Medeniyetinden söz edilebilir ve bu medeniyet başlı başına ele alınıp incelenebilir dersek bir tarihi gerçeğe işaret etmiş oluruz.  ​"

Prof. Dr. Mehmet Şeker'in yaptığı konuşmanın ardından paralel oturumlara geçildi. Dört  ayrı salonda yapılan paralel oturumlarda Değerler üzerine panelistler dinleyenleri bilgilendirdi. Sorulu cevaplı bölümle devam eden paralel oturumların ardından saat 18.00'de Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek'in de hazır bulunduğu değerlendirme toplantısı ile 1.Ulusal Değerler Eğtiimi Kongresi sona erdi.

2 Kasım Cumartesi günü Panelistlerle Konya turu, Çatalhöyük, Sille, Mevlana ziyaretleri yapıldı.

 

Paylaş
HABERLER