“2. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı ve Sergisi” Gerçekleştirildi

23.10.2023
Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi

Üniversitemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü gibi birçok paydaşın iş birliğiyle Karatay Belediyesi ev sahipliğinde "2. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı ve Sergisi” düzenlendi.  

Üniversitemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Üniversitemiz Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve Geleneksel Sanatlar Derneği gibi daha birçok paydaşın destek verdiği organizasyon Karatay Termal Tatil Köyü’nde gerçekleştirildi. 

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, programın açılışında yaptığı konuşmada İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamına değindi. İslam alemi olarak zor günlerden geçildiğine vurgu yapan Başkan Hasan Kılca; “Kalbimizin bir köşesi hep Filistin’de, Gazze’de ve Kudüs’te. Orada masum kadın, çocuk veya yaşlı denmeden uğramış olduğu haksız bir durum var. Buna karşı ülke olarak, millet olarak ayaktayız ve bu zulme katliama karşı haykırıyor, lanetliyoruz. İnşallah en kısa sürede Rabbim İslam ümmetini ayağa kaldırır ve bu zulmü durdurur diye dua ediyoruz” dedi. 



"Konya'mız, 13’üncü Yüzyıldan Bu Yana Nice Sanatçılar, İlim Adamları Yetişmiş Kadim Bir Şehirdir" 
2021’de ilki yapılan “Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı ve Sergisi”ne bu yıl da ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Hasan Kılca, sözlerini şöyle tamamladı; “Hocalarımızı, ustalarımızı ve sanatçılarımızı Karatay’ımızda ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Selçuklu’nun Dar-ül Mülkü ve kadim başkentimiz Konyamız, 13’üncü yüzyıldan bu yana nice sanatçılar, bilim ve ilim adamları yetişmiştir. Celalettin Karatay’ın taç kapısına 26 Hadis-i Şerif ve Ayet-i Kerimeyi sığdıran bir neslin evlatları olarak bu geleneğimizi geleceğe taşımak adına buradayız. 2021’deki programa göre bu yıl çok daha fazla olan ilginin artarak devam edeceğine inanıyorum. Bu güzel organizasyonun düzenlenmesinde emeği bulunan tüm paydaşlara çok teşekkür ediyorum.” 

"Bu Program Adeta Bir Bilgi Şöleni Mahiyetindedir" 
Üniversitemiz Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım da programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başladı. 

Prof. Dr. Mustafa Yıldırım; “Geleneksel Türk Sanatları alanında emek veren akademisyen ve sanatçı hocalarımızın bilimsel görüş ile deneyimlerini aktarmak ve tartışmak için güzel bir programdayız. Bu tür etkinlikler, alanında eğitimlerine devam eden öğrencilerimiz ve ilgi duyan insanımız adına bir bilgi şöleni mahiyetindedir. Sanatla ilgili eğitim veren yükseköğretim kurumlarında, sanat ve tasarım temel alanlarında teorik çalışma, bilimsel araştırma ve atölye uygulamaları yapmak amacıyla gerçekleştirilen bu tür etkinlikler, toplumun sanat algısını belirleyen önemli kazanımlardır. Bu güzel programımıza katkı sunan Karatay Belediyemize ve tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 



Üniversitemiz Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Fuat Baysal ise programda yaptığı konuşmada geleneksel Türk ve İslam sanatlarının öneminden söz etti. Doç. Dr. Ali Fuat Baysal şunları dile getirdi; “Türk ve İslam sanatları, medeniyetimizin temel taşlarını oluşturmaktadır. Bu değerlerimizin ve sanatlarımızın özü ile ruhunu kaybetmeden sürdürülmesini sağlamak, çalışmalarımızı bir ideal uğruna gerçekleştirmek amacıyla düzenlediğimiz bu programda, sizlerin de katılımıyla iki gün boyunca önemli programlar yapıyoruz. Kıymetli hoca ve ustalarımızın yanında, program boyunca yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlerimiz, bizlere kendi alanlarında uygulamalı atölye çalışmaları gerçekleştirdiler. Onların bilgi, tecrübe ve nefeslerinden faydalanmak bizler adına önemlidir. Bu vesileyle programın düzenlenmesinde emeği bulunan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” 

Konuşmaların ardından hat, tezhip, minyatür ve çini gibi alanlarda yapılan eserlerin bulunduğu serginin açılışı Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Üniversitemiz Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) İdari ve Mali İşler Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kulaklıkaya, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü ve Büyükelçi Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Üniversitemiz Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Fuat Baysal, akademisyenler ile sanatçıların katılımıyla gerçekleştirildi. 



Sergiyi gezen ve eserleri tek tek inceleyen protokol üyeleri; İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) İdari ve Mali İşler Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kulaklıkaya ile İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü-Büyükelçi Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç başta olmak Geleneksel Türk Sanatları ve İslam Sanatları alanında yetkin birçok akademisyenlerin, duayen ustaların ve sanatkarların tecrübelerini aktardığı sunumları takip ettiler. 

“2. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu, Çalıştayı ve Sergisi” programına katılan güzel sanatlar ve mimarlık fakültesi öğrencileri ayrıca; sempozyum sunumlarının yanında “Minyatür” “Cilt”, “Ebru”, “Kaligrafi”, “Hat”, “Minyatür” ve “Tezhip” gibi birçok konuda yapılan atölye ve çalıştaylarla da eğitimlerine, geleceklerine önemli katkılar sağladılar.





Paylaş
HABERLER