Üniversitemizde Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı Paneli

11.03.2022
Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi
 

Üniversitemiz ve Konya Valiliği tarafından düzenlenen “Vatan Yolunda İstiklal Uğrunda: Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” paneli gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda yapılan panelin moderatörlüğünü Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Biçer yürüttü. Prof. Dr. Biçer, “Bu konuda çok duygusal olduğumu söyleyeyim. Ben kişisel kanaatimi söyleyeyim. Kurtuluş Savaşı’nda askeri kanadın öncüsü Mustafa Kemal, sivil halkın temsilcisi, Anadolu'nun vicdanı, milli mücadelenin en önemli kahramanlarından birisi ve bütün hayatını bu millet için adamış bir insan; Mehmet Akif Ersoy’dur” diye konuştu.



İstiklal Marşı’nın üç ayrı mutabakatın ürünü olarak bugüne kadar varlığını sürdürdüğünü söyleyen Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yakup Kaya, “Birincisi şairde birlik, ikincisi şiirde birlik, üçüncüsü milletin gösterdiği birliktir. Milletin ortaya koyduğu ittifaktır. Mehmet Akif Ersoy, ömrünü her zaman milletine, vatanına, istiklaline adamış, imanına, inancına adamış bir değerdir. İstiklal Harbi sürecinin Milli Mücadele sürecinin de manevi dinamiklerinin başında gelir” dedi.

“Resmi Tören Yapılmadı Ama Gençler Mehmet Akif’in Tabutunu El Üstünde Taşıdı”

Mehmet Akif Ersoy’un Mısır’da geçirdiği yılları, Mısır’dan dönüşüyle vefatına kadar olan dönemi anlatan Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Güven, “Mehmet Akif, 16 Haziran 1936’da Mısır’dan İstanbul'a döndüğünde hastaydı. İstanbul'a dönüşüyle beraber Akif’in, gün gün kişisel yaşamı, münasebetleri, hastalığının seyri, vefatı, hatta vefatına katılanlar dahil olmak üzere detaylı bir şekilde dönemin emniyet raporlarında yer almaktadır. Yani Mehmet Akif Ersoy, kendisine hissettirilmeyen, tacize dönmeyen bir tarassut altındaydı. 27 Aralık 1936’da vefat eden Mehmet Akif için resmi tören yapılmadı. Cenaze namazı Beyazıt Camii’nde kılınan Akif’in tabutu, cenazeye katılan gençler tarafından, Beyazıt’tan Edirnekapı’ya kadar omuzlarda değil ellerinin üstünde taşınıyor ve Akif’in cenazesi Edirnekapı Mezarlığı’na defnediliyor. Ölümünden tam 26 yıl sonra, resmi tören yapılıyor ve Mehmet Akif’in kemikleri mezarlığın karşısındaki şehitliğe naklediliyor” ifadelerini kullandı.

Paylaş
HABERLER