Staj Hareketliliği Nedir?
Bu hareketlilik faaliyeti, yükseköğretim kurumunda kayıtlı bir öğrencinin akademik çalışma alanıyla ilgili olarak yurtdışındaki bir işletmede, bir araştırma enstitüsünde, bir laboratuvarda veya bir kurum veya kuruluşta staj yapmasıdır. Bir yükseköğretim kurumunda ders takip edilmesi staj faaliyeti olarak kabul edilmez.
Staj faaliyetinin, öğrencinin müfredatının tamamlayıcı bir parçası olması beklenmektedir.
Staj faaliyeti, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora kademelerinde ve bu kademelerden mezun olunduktan sonraki 12 ay içerisinde gerçekleştirilebilir. Mezuniyet sonrası gerçekleştirilecek staj faaliyetinde başvurunun öğrenci mezun olmadan önce (hâlihazırda ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisiyken) yapılmış olması gerekir. Mezun olmuş öğrenciler başvuruda bulunamaz.
Faaliyet süresi her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere 2 ilâ 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir. Öğrenim kademesi ön lisans/lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini ifade eder.
Yükseköğretim kurumları mezuniyet sonrası staj faaliyetinin dışında kalmayı tercih edebilirler. Mezuniyet sonrası staj faaliyetinin dışında kalmayı tercih edecek yükseköğretim kurumları, ilgili başvuru döneminde buna ilişkin bir üst yönetim kararı almalı ve bu durumu öğrencilere duyurmalıdır. Başvuru öncesi bu tür bir karar alınmamış ve öğrencilere duyurulmamışsa mezuniyet sonrası staj faaliyetinin dışında kalma seçeneği uygulanamaz.
Staj Yapılabilecek (Ev Sahibi) Kuruluşlar Kimler Olmalıdır?
Staj faaliyeti gerçekleştirilebilecek ülkelerden birinde yerleşik, emek piyasasında ya da eğitim, öğretim, gençlik, araştırma ve geliştirme alanında herhangi bir kamu ya da özel sektör kuruluşu staj yeri olabilir. NEU adayları için KA171 başvuru ilanında belirtilen kurumlar öncelikli ev sahibi kuruluşlardır. Bununla birlikte, asil öğrencinin kendi bölümü ile ilgili olan uygun bir özel kurumda da staj yapma imkânı bulunmaktadır. Ancak bu durumda süreç, üniversiteye bilgi verilerek ve Ulusal Ajans ile görüşülerek yürütülmeli; gerekli belgeler ve dosyalar güncellenmelidir.
Diplomatik temsilcilikler, Avrupa Birliği kurumları ve Avrupa Birliği (Topluluk) programlarını yürüten kuruluşlar ise bu faaliyet kapsamında ev sahipliği yapamazlar.
Süresi Nedir?
Öğrencinin faaliyet süresi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için 2 ile 12 ay arasında bir süredir.
Başvuru
Kimler Başvurur?
Faaliyete katılabilmek için öğrencilerin öncelikle aşağıdaki asgari şartları sağlamaları gerekmektedir:
(1) Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması,
(2) a) Birinci kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması,
b) Başvuru aşamasında henüz transkripti oluşmamış 1-Ön lisanstan geçiş yapan öğrenciler için ön lisans mezuniyet notunun en az 2.20/4.00; 2-Birinci sınıf öğrencileri için lise mezuniyet notunun en az 75/100
c) İkinci ve üçüncü kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması
(3) Öğrenim hareketliliği için yeterli sayıda ders veya ders niteliğinde olmayan AKTS kredi yükü olması. Ders yükü bulunmayan, örneğin tez dönemine geçen yüksek lisans ve doktora öğrencileri için bir akademik dönemde 30 AKTS’lik ders niteliğinde olmayan iş yükü üzerinden öğrenim anlaşması düzenlenebilir.
(4) Mevcut öğrenim kademesi içerisinde, 2014-2020 ve/veya 2021-2027 Erasmus+ dönemlerinde yükseköğretim hareketliliği faaliyetlerinden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemesi.
(5) Başvuranların, Erasmus+ Seçim ve Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenen yabancı dil asgari puan şartını karşılaması gerekmektedir.
(6) Adayların, Necmettin Erbakan Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen ve geçerlilik süresi iki yıl olan Erasmus+ Yabancı Dil Sınavına girmeleri veya merkezi yabancı dil sınavları (YDS, e-YDS, YÖKDİL, KPDS, ÜDS) ile 24.10.2023 tarihli ÖSYM ‘Uluslararası Yabancı Dil Sınavlarının Eşdeğerlikleri’ dokümanında belirtilen, bu sınavlara eşdeğer kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından birine sahip olmaları gerekmektedir. Başvuru esnasında yabancı dil puanının çevrim içi başvuru sisteminde ibraz edilmesi gerekmektedir.
(7) Mezuniyet sonrası gerçekleştirilecek staj faaliyetinde öğrenci başvurusunun öğrenci mezun olmadan önce (hâlihazırda lisans veya lisansüstü öğrencisiyken) yapılmış olması gerekir. Mezun olmuş öğrenciler başvuruda bulunamaz.
Başvuruların Değerlendirilmesi:
(1) Geçerli başvurular için puan hesaplanması Erasmus+ Seçim ve Değerlendirme Komisyonu tarafından Ulusal Ajans Erasmus Uygulama el kitabındaki ilkelere uygun bir şekilde belirlenen ve bu doğrultuda hazırlanan başvuru ilanında belirtilen değerlendirme ölçütlerine göre yapılır.
(2) Uygulama El Kitabı’nda ilerleyen yıllarda yapılacak değişiklikler, yükseköğretim kurumunun değerlendirme sürecinde esas alacağı ölçütlere yansıtılarak güncellenecektir. Bu doğrultuda, ilgili güncellemelerin ilan süreci öncesinde gerekli onay süreçleri tamamlanarak ilan edilmesi sağlanacaktır.
(3) Staj hareketliliği başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları şunlardır:
|
Ölçüt
|
Ağırlıklı Puan
|
|
Akademik başarı düzeyi
|
%50 (toplam 100 puan üzerinden)
|
|
Dil seviyesi
|
%50 (toplam 100 puan üzerinden)
|
|
Şehit ve gazi çocuklarına
|
+15
|
|
Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla)
|
+10
|
|
2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
|
+10
|
|
Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunma
|
+ 10
|
|
Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar
|
+10
|
|
Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir
|
+5
|
|
Zorunlu staj kapsamında başvuru yapma
|
+5
|
|
Aynı proje türü kapsamında daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz)
|
-10
|
|
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma
|
-10
|
|
Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama
|
-10
|
|
İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır)
|
-10
|
|
Hareketliliğe seçilen öğrenciler için:
Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)
|
-5
|
|
Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)
|
-5
|
(4) Tüm ölçütler dikkate alınarak hesaplanan toplam puanların eşit olması halinde; akademik başarı notu yüksek olan öğrenciye, akademik başarı notunun da eşit olması halinde aynı kademe içinde üst sınıfta olan öğrenciye öncelik verilir.
(5) Daha önce yararlanma durumunda “-10 puan” eksiltme uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğrenim öğrenim/staj hareketliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.
(6) Yükseköğretim kurumunun öğrenim ve staj hareketliliği seçimlerini aynı başvuru ve değerlendirme süreci içerisinde gerçekleştirmesi halinde; daha önce hareketlilikten faydalanmayan bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, “-10 puan” eksiltmenin hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden hangi faaliyette eksiltme uygulanmasını tercih ettiğine yönelik bir dilekçe alınır. Daha önce hareketlilikten faydalanmış bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, daha önce faydalandığı hareketlilik türünden “-20” puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise “-10” puan eksiltme uygulanır.
(7) Eksiltmeler öğrencinin toplam puanı üzerinden yapılır.
(8) Hareketlilik yapacak öğrencinin, Koordinatörlük tarafından düzenlenecek olan “Erasmus+ Programı Oryantasyon” eğitimine katılması gereklidir. Öğrencilerin söz konusu eğitime katılmaması durumunda bilgi eksikliğinden kaynaklı yaşanacak problemlerden kendileri sorumludur.
(9) Seçim, değerlendirme ve yerleştirme sonuçları Üniversite ve Erasmus+ Kurum Koordinatörlüğü’nün internet sayfasında ve ilgili fakülte ilan panolarda duyurulur.
(10) Hak kazanan öğrenciler; Staj anlaşması, hibe sözleşmesi, Avro hesap bilgileri formu ve vize talep yazısı evraklarını tamamlamak ile yükümlüdür.
Hibe
Öğrenciler hibe desteğiyle veya hibe desteği olmaksızın Erasmus+ Staj hareketliliğinden faydalanabilirler. Her iki durumda da öğrencinin başvuru yaparak aday seçim sürecine dahil olması gerekmektedir. Başvuranlar arasından not ortalaması ve dil puanına göre belirlenen listede asil adaylar hibe almaya hak kazananlar olarak duyurulacaktır.
Hibe almaya hak kazanan adaylara hibeleri Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen miktarlarda günlük olarak hesaplanarak hareketlilikten önce %80’i, hareketlilikten sonra %20’si olacak şekilde sağlanır.
Hibe desteğinin verilebilmesi için staj süresinin en az 60 gün en çok 12 ay olması gerekmektedir.
Verilecek hibe katkı niteliğindedir ve öğrencinin staj süresince bulunduğu ülkedeki ihtiyaçlarının tamamını karşılamayabilir.
|
Gönderen Ülke
|
Kabul Eden Ülke
|
Aylık Hibe (Avro)
|
|
Türkiye
|
1-12. Bölgelerde Yer Alan Programla İlişkili Olmayan Üçüncü Ülkeler
|
700
|
SEYAHAT GİDERİ ( 2024 Projesi İçin)
|
Seyahat Mesafesi
|
Standart Seyahat Hibe Tutarı (Avro)
|
Yeşil Seyahat Hibe Tutarı (Avro)
|
|
10 ila 99 km arasında
|
28
|
56
|
|
100 ila 499 km arasında
|
211
|
285
|
|
500 ila 1999 km arasında
|
309
|
417
|
|
2000 ila 2999 km arasında
|
395
|
535
|
|
3000 ila 3999 km arasında
|
580
|
785
|
|
4000 ila 7999 km arasında
|
1188
|
1188
|
|
8000 km veya daha fazla
|
1735
|
1735
|
ERASMUS+ KA171 STAJ HAREKETLİLİĞİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
Staj Hareketliliğine Başvurmak İçin Gereken Belgeler;
Dil yeterlilk belgesi
- Öğrenci işlerinden alınacak ıslak imzalı transkrip belgesi
- Europass formatında özgeçmiş
- Europass formatında İngilizce özgeçmiş için tıklayınız.
- Europass formatında Türkçe özgeçmiş için tıklayınız.
- Diğer tamamlayıcı belgeler.(Şehit / gazi yakınlığı, engellilik durumu
Staj Hareketliliği Öncesinde;
- Staj yapılacak kurumdan alınan kabul/davet mektubu. (Örnek davet kabul mektubu için tıklayınız. )
- Learning Agreement For Traineeship (Learning Agreement Traineeship için tıklayınız.)
- Bu belge öğrenci, gönderen kurum ve kabul eden kurum arasında yapılan öğrencinin bilgilerini ve yapacağı stajın ayrıntılarını içeren staj anlaşmasıdır. Belgenin öğrenci hareketliliğe başlamadan önce "Before the Mobility" kısmı doldurulmalıdır.
- Bölüm izin dilekçesi.
- Zorunlu staj için bölüm izin dilekçesi için tıklayınız.
- Gönülü staj için bölüm izin dilekçesi için tıklayınız.
- Staj hibe sözleşmesi (Staj hibe sözleşmesi için tıklayınız.)
- Hesap cüzdan dilekçesi ( Hesap cüzdan dilekçesi için tıklayınız.)
- Sigorta Poliçesi (Kaza, sağlık ve mesuliyer kapsayan sigorta, öğrenci tarafından yaptırılı Erasmus Ofisine kopyası teslim edilir.)
- KVKK Açık Rıza Beyanı formunu indirmek için tıklayınız.
Staj Hareketliliği Sırasında;
- Learning Agreement Traineeship ( During Mobility kısmı gerekli görülürse hazırlanmalıdır.)
Staj Hareketliliğinden Döndükten Sonra;
- Learning Agreement Traineeship ( After Mobility kısmı gerekli görülürse hazırlanmalıdır.)
- Yönetim kurulu kararı dilekçesi (Akademik tanınma evrakları eğer syaj zorunluysa sistemde direkt saydırılır; eğer staj gönüllü ise diploma ekinde verilir. (Yönetim kurulu kararı dilekçesi için tıklayınız. ))
- Katılım Sertifikası ( Staj yapılan kurum tarafından hazırlanmalıdır.)
- Pasaport giriş - çıkış mührü olan sayfaların kopyası.
- Dönem öğrenci bölüm onay formu
- Zorunlu staj için dönen öğrenci bölüm onay formu için tıklayınız.
- Gönüllü staj için dönen öğrenci bölüm onay formu için tıklayınız.
- Hareketlilik Geri Bildirim Formu