Instagram'a Erişim Engeli: Dijital Göç Başladı

09.08.2024
Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi

Instagram'a erişim engelini dijital detoks olarak değerlendirenler olsa da kullanıcıların çoğu yoksunluk hissiyle farklı sosyal medya platformlarına göçe başladı. Üniversitemiz Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Salih Gürbüz; bu durumu, empati-beğeni yoksunluğu çeken bireylerin Instagram olmadığında kendini X'te, Youtube'da, TikTok'ta var etmeye çalışması olarak yorumladı.

Instagram’a getirilen erişim engelinin ardından kullanıcıların bir kısmı sosyal medyadan uzaklaşarak dijital detoks yapıyor, bir kısmı da Facebook, TikTok veya X’e göç ediyor. Dijital göç yapan kullanıcılar bu mecralarda kendilerine yeni kimlik inşa ediyor.



Sosyal medya platformlarına yönelik yoğun ilginin sebebinin empati yoksunluğu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Salih Gürbüz, “İnsanlar birbirleriyle empati içinde olmalı. Ancak empati duyulmadığında insanlar bu boşluğu doldurmak için kendilerini sosyal medyadaki beğeniye bırakıyorlar. Instagram’a girilemediğinde kişi kendini X’te var etmeye çalışır, o yoksa Youtube’da, o da yoksa TikTok’ta... İnsanlar alternatifler bulacaktır. Çünkü bu onların kendini ifade etme yöntemi” dedi.

Sosyal Medya Diyeti Önemli
Sosyal medyaya duyulan ihtiyacın, insanların kendilerini başkalarına duyurma isteğinden kaynaklandığını açıklayan Doç. Dr. Gürbüz, “Bir beğeni arzusuyla sosyal mecrayı kullanmak insanları ciddi anlamda gerçek, yüz yüze iletişimden, sosyal hayattan ve sağlıklı olma halinden uzaklaştırıyor. Sosyal mecraların kapatıldığı dönemlerde kişi kendisine dönebilmek adına büyük fırsatlar elde etmiş oluyor. Dolayısıyla bazen sosyal medya diyeti yapmak önemli” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak Gazetesi ve Merve Safa Akıntürk’e teşekkür ederiz.
Paylaş