Faculty of Social Sciences and Humanities
15.10.2018

Toplumsal Cinsiyet Okumaları Paneli Gerçekleştirildi

BU YILKİ İLK ETKİNLİĞİN KONUSU TOPLUMSAL CİNSİYET 
Selçuklu Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi ortaklığında “Bir Başka Açıdan Toplumsal Cinsiyet Okumaları” başlıklı bir panel, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesinde yapıldı. 
Toplumsal cinsiyete bakışı ve bu bakışın ortaya çıkmasında etkili olan unsurları saptamaya yönelik olarak düzenlenen panelin başkanlığını Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar yaptı. Panelin başlangıcında konuşan Dekan Kuşpınar, etkinliğin akademik yılın ilk paneli ve herkesi ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi. Konunun öneminin yanı sıra kendi uzmanlık alanı da olduğunu belirten Prof.Dr. Kuşpınar cinsiyete bakış açımızın Avrupa merkezli olduğunu belirtti. Kuşpınar, “Bizim kültür ve medeniyetimizde durum, Avrupa bakışından farklıdır. Kur’an-ı Kerim’e bakıldığında kadın ve erkeğin birbirinin tamamlayıcısı olduğu görülecektir. Bu çerçeveden hareketle konunun farklı bir bakış açısı ile ele alınmasına ihtiyaç vardır. Ben bu panelin bizdeki bakış açısının ortaya çıkarılmasında önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi. Tasavvuf alanından Mevlâna ve İbn Arabi’den örnekler veren Kuşpınar, sözü panelistlerden Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın’a bıraktı. 
Prof.Dr. Aydın, toplumsal rol farklılaşmalarının toplumsal cinsiyete bakış üzerinde etkili olduğu söyledi. Toplumun erkek ve kadına bakışında sanayi devriminin etkili olduğunu ileri süren Aydın, “Sanayi devrimi, kadına bakışı değiştirmiştir. Devrimle birlikte kadının toplum içindeki yeri ve rolü değiştirilmiştir. İnsanlar biyolojik açıdan kadın ve erkek olarak dünyaya gelmektedir. Toplumsal cinsiyet toplumların bu biyolojik farklılık özellikleri üzerine farklı anlam yüklemeleri yapması yorumlaması anlamına gelmektedir. Siyasal kadın rolü ise siyasal iktidarlar tarafından kimi zaman ödüllendirmeyle kimi zaman ise cezalandırmayla şekillendirilmektedir.” dedi. Aydın, konuşmasında kadın tiplemeleri hakkında da bilgiler verdi. 
Panele İstinye Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alev Erkilet’in konuşmasıyla devam edildi. Erkilet, “Kadın erkek arasındaki meselenin çok ciddi bir durum olduğunu hatta bir tabakalaşma meselesi olduğunu görüyoruz ve kelimeyi eşitsizlik gibi ağır bir kavramla açıklıyoruz” dedi. Erkilet, ekonomik, politik ve mesleki anlamdaki tabakalaşma konusunda örnekler verdi. 
Panelistlerden NEÜ Sosyal ve  Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Birekul, konuyu tarihi ve toplumsal bir bakış açısıyla ele almanın önemine değindir. Birekul;, “Toplumsal cinsiyet dediğimizde akla kadın geliyor ve o konu üzerinden gidiyoruz halbuki özellikle modernleşmeyle birlikte baktığımızda erkek üzerinden tanımlanan bir kadın modeli görürken tartışmaların aksine erkek üzerinden değil de kadın üzerinden sürdürüldüğü bir alana doğru gidiyoruz” dedi.  İslam da toplumun değişiminin aileye bağlı olduğunu belirten Birekul, ailede kadının ve erkeğin rollerinin çok önemli ve keskin olduğunu sözlerine ekledi.
Son olarak konuşan erkeğe araçsal roller kadına ise amaçsal roller verildiğini savunan panelist Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Ayşe Böhürler; “Bu kavramların ve algıların hepsi çağalara, zamana ve zemine göre değişiyor bunun altını çizmek gerekiyor. Bütün insanlar özgür olur ve haklar bakımından eşit doğarlar bu insan hakları beyannamesinden bir cümle İslam’a göre ise tüm insanlar kul olarak doğar İslam’ın insanları birleştirdiği ortak payda kulluktur” dedi. Soru cevap kısmının ardından panel sona erdi.

Ulusal Medyada Çıkan Bir Haber İçin