Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
11.10.2022

İnsanın Geleceği, Dönüşen Değerler ve Eğitimin Gücü Konya'da Konuşuldu


Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) öncülüğünde; Üniversitemiz, Selçuk Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Lübnan Trablus Üniversitesi, Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi, Pakistan Abdul Wali Khan Üniversitesi, Cezayir Kostantiniyye 3 Salah Boubnider Üniveristesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ve İlim ve Hikmet Araştırmaları Merkezi (İLHAM) birlikteliği ile gerçekleştirilen "İnsanı Nasıl Bir Gelecek Bekliyor? Değerlerin Dönüşümü, Dönüşen Değerler ve Geleceğin İnşasında Eğitimin Gücü" temalı sempozyum tamamlandı.

Ulusal ve uluslararası düzeyde akademisyenler ve araştırmacıların katılımlarıyla iki gün süren 7. Uluslararası Dini Araştırmalar ve İnsan Sempozyumu’nda açılış ve kapanış oturumları dahil 19 farklı oturumda 70 bildiri sunuldu.

Sempozyumun açılışında konuşan TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, vakıf olarak 1994 yılından bu yana İmam Hatiplere, din öğretimine, sosyal politikalara dair bilgi, düşünce ve strateji üretmek gayesi ile çeşitli faaliyetler sürdürdüklerini, birçok program düzenleyerek, vatan ve millet için değer üretme gayreti içinde olduklarını söyledi.

Sadece imam hatiplere hizmet etmek için değil, imam hatiplilerle bir araya gelerek insanlığa nasıl hizmet edileceğini gösterecek ulusal ve uluslararası faaliyet ve projeler yürütmeye çalıştıklarını ifade eden Öksüz, şöyle konuştu: “Yapmış olduğumuz faaliyetlerin içerisinde; özellikle gençlerimize yönelik, onların gönüllerine dokunacak, sahih bir anlayış, sağlam bir duruşa vesile olacak diye ümit ettiğimiz İLHAM projemiz var. Diğer taraftan Türkiye genelindeki tüm İmam Hatip Lisesi öğrencilerine yönelik düzenlediğimiz Geleneksel Hikaye Yarışması 10 yıldır devam ediyor. Tüm faaliyetlerimizi tek tek saymayayım, ama bu faaliyetler içerisinde en önemli başlıklardan bir tanesi de bu sene yedincisini gerçekleştirdiğimiz Sempozyumumuzdur.”



Eğitimin bir güç olmaktan, bir üstünlük vesilesi olmaktan daha ziyade; hayatlarımızı, gönüllerimizi, inançlarımızı, dostluklarımızı, kardeşliklerimizi, varlık gayemizi sabit kılan ve bize güçten daha ziyade sorumluluk yükleyen bir yapıya dönüşmesinin de dönüşen değerler ve değerlerin dönüşümü bağlamında önemli olduğunu düşündüğünü söyleyen Öksüz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Sempozyumumuz hayra vesile olsun ve inşallah önümüzdeki dönemlerde değişmeyen değerlerimizi daha güçlü kılacak, varlık gayemizi daha güçlü kılacak, daha güçlendirecek, sadakatimizi, hakkaniyetimizi daha da artıracak konu başlıklarını müzakere edebileceğimiz sempozyumlarda yeniden bir araya gelmeyi ümit ediyorum."

Öksüz’ün ardından kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu şunları söyledi: “Özel toplantılarımızda TİMAV için, nasıl bir vakıf olsun, nasıl işler yapsın tarzında konuşmalarımızda, gençlerin, delikanlıların, kızlarımızın ruhlarına gönüllerine beyinlerine hitap edelim, biz bu çerçevede hizmetler üretelim dedik. Nitekim TİMAV da bunu gerçekleştirme noktasında ciddi adımlar attı ve marka değerine ulaşmış işler yaptı. Sempozyumlar da bunlardan biri. Başkana ve ekibine çok teşekkür ediyorum.”

‘İnsanın Geleceği’ konusunun önemli bir başlık olduğunu, bu konuda Müslümanlara çok büyük vazifeler ve sorumluluklar düştüğünü söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, "Hz Ali (r.a.) efendimiz diyor ki: ”Çocuklarınızı geleceğe hazırlar nitelikte yetiştirin.” O zaman Müslümanın üzerine düşen vecibe, sadece günü planlamak değil, aynı zamanda geleceğe yönelik projeksiyonlar yapıp, tespitlerde bulunup, planlar ve projeler üretmek ve buna göre hareket etmektir.  Gelinen nokta itibariyle dünyadaki bütün ‘izm’ler; Komünizm, sosyalizm ve kapitalizm gibi, insanın bırakın öteki dünyasını sadece bu dünyasını ihya etmek adına ortaya çıkan bütün ideolojiler, bütün düşünce sistemleri bitmiş ve tükenmiş… İnsanlığın bitme ve tükenme noktasına geldiği anda yine kurtarıcı olarak İslam’ın varlığı kaçınılmazdır. İşte bu prensiplerden geleceğe matuf bir yaşam tarzı, yenileşmiş bir hayat biçimi, temel unsurların dışında organize edecek, projeksiyon yapacak, üretim yapacak yine bugünün Müslümanlığıdır" ifadelerini kullandı.



Sempozyumun açılış konferansı için kürsüye gelen Prof. Dr. Yasin Aktay da konuşmasında, sempozyumun bir fikir, düşünce ve dostluk şöleni demek olduğunu vurgulayarak, "Öncelikle böyle bir sempozyumu düzenledikleri için TİMAV ailesine çok teşekkür ediyorum. Sadece bundan dolayı değil, amelde süreklilik oluşturdukları için tebrik ediyorum. 7 rakamının hayırlı mübarek bir tarafı vardır. Sembolik bir tarafı vardır. Bu rakam manevi dünyalarda bir eşiktir. Bu eşiği atlamış oluyoruz inşallah. Yedincisine vasıl olduğumuza göre bu sürekli ve kurumsal bir hale gelmiş oluyor" dedi.

Başarıyla tamamlanan sempozyumda,  din bilimleri ve insan bilimlerine ait birçok araştırma disiplininden insanı nasıl bir geleceğin beklediği, değerlerde yaşanan dönüşüm, dönüşen değerler ve eğitimin gücü konularına üst perspektifte ışık tutacak değerlendirmelerde bulunuldu. İlim dünyasına teorik ve pratik anlamda önemli katkılar sunulan programda, toplumsal hayata yönelik yapısal ve derinlikli pek çok öneri sunuldu. 

Sempozyum, online olarak yapılan oturumların ardından kapanış programı ve sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi.