Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
02.01.2024

Celaleddin Karatay, Anadolu'da İlim ve İrfanın Gelişmesini Sağladı


3’üncüsü düzenlenen Celaleddin Karatay Konferansları’nda konuşan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Rauf Kahraman Ürkmez, Celaleddin Karatay’ın inşa ettirdiği ve vakıflarla desteklediği kültür kurumlarıyla, Anadolu’da ilim ve irfanın gelişmesini sağlayıp kalıcı eserler bırakan büyük bir devlet adamı olduğunu ifade etti.

Üniversitemiz Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi, Karatay Belediyesi, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen Celaleddin Karatay Konferansları’nda bu ayın konuğu Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Rauf Kahraman Ürkmez, 'Celaleddin Karatay ve Dönemin Sufileri İle İlişkileri’ konusunu anlattı.



Karatay Belediyesi Ali Ulvi Kurucu Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Üniversitemiz Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Çaycı, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Rauf Kahraman Ürkmez, Celaleddin Karatay’ın inşa ettirdiği ve vakıflarla desteklediği kültür kurumlarıyla, Anadolu’da ilim ve irfanın gelişmesini sağlayıp kalıcı eserler bırakan büyük bir devlet adamı olduğunu ifade etti.

Celaleddin Karatay döneminde büyük tasavvufi hareketlerin yaşandığını aktaran Dr. Ürkmez, “Moğol saldırılarıyla birlikte birçok alim, arif, fakih, hattat, mimar ve benzeri nitelikleri taşıyan pek çok insan göç halkalarına eklemlenerek Anadolu’ya gelmiş; buradaki ilmi, irfanı, tasavvufi, edebi ve mimari gelişmelerin hız kazanmasını sağlamışlardır. Hatta sufiler, Moğol istilasına Cenab-ı Hakkın celali ve cemali tecellilerinin bir araya gelmesi şeklinde bakarlar. Moğol müdahale ve baskılarının yoğun olarak yaşanan, sıkıntılı ve sancılı bir süreçte devlete sahip çıkan, ülkede dirlik ve birliği sağlamak adına samimiyetle çalışan Celaleddin Karatay, başarılı idareciliğinin yanı sıra dindarlığı, veli ve zahit kişiliği, ilme ve alime şuurlu bir şekilde destek vermesi, cömertliğiyle de ön plana çıkmıştır. Birçok kaynak, Celaleddin Karatay’ı veli yaratılışlı, temiz karakterli, hayır ve hasenatları herkese ulaşmış bir şahsiyet olarak niteler. Ahmet Eflaki’ye göre Celaleddin Karatay sık sık Hz. Mevlana’yı ziyaret eder ve kendisiyle büyük bir dostluğu bulunmaktadır. Hz. Mevlana’dan etkilenen Karatay, Mevlevi müritlerine büyük ihsanlarda da bulunmuştur” dedi.



Dr. Öğr. Üyesi Rauf Kahraman Ürkmez konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.