Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
29.11.2020

Başkan Öztürk: “Konya 2020 Yılında İhracatını Artırarak Kapatacaktır”


Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından düzenlenen “Küresel Ekonomide Konya ve Ticaret” webinarına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, “Dünya ticaretinde 2020 yılı için yüzde 20’lik bir küçülme öngörülüyor. Ama Türkiye çok az bir payla ya küçülme yaşayacak ya da büyüme kaydedecektir. Konya’nın da 2020 yılında ihracatını artırarak kapatacağını düşünüyorum.” dedi.

Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Mercan’ın moderatörlüğünü yaptığı webinara TOBB Başkan Yardımcısı ve KTO Başkanı Selçuk Öztürk ile KTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahrettin Doğru konuk olarak katıldı.

Programda ilk olarak konuşan TOBB Başkan Yardımcısı ve KTO Başkanı Selçuk Öztürk, pandeminin devam ettiği süreçte imalat ve ihracat sektörlerinde pozitif gelişmelerin devam edeceğini ancak hizmetler sektöründe zorlukların yaşanacağını öngördüğünü belirtti.

“Pandemiden Olumlu Etkilenen Sektörler Konya Sanayisini Ayakta Tuttu”
Dünya ticaretinde 2020 yılı için yüzde 20’lik bir küçülme öngörülüyor. Neredeyse bütün ülkeler 2020 yılını küçülme ile kapatacak. Türkiye daha dinamik bir ülke dünya ile kıyaslandığında. Onun için Türkiye çok az bir payla ya küçülme yaşayacak ya da büyüme kaydedecektir. Konya ise, Türkiye ortalamasından çok daha iyi bir performans gösterdi. Konya’nın 2020 yılında ihracatını artırarak kapatacağını düşünüyorum. Pandemi sürecinde olumsuz etkilenen sektörlerin yanında olumlu etkilenen sektörler de oldu. Mesela bu süreçte gıda sektörü önem kazandı, gıda önem kazanınca tarımın önemi ortaya çıktı ve Konya ciddi bir tarım şehri. Konya’da tarım makinelerinin üretilmesi, temizlik ürünleri sektörü, kimya sektörü,  plastik ambalaj sektörü, tarım ve gıda sektörünün varlığı Konya sanayisini, ihracatını ayakta tuttu.” şeklinde konuştu.

“İlk 10 Ekonomi Hedefi İçin Üniversite Sanayi İşbirliği Şart”
Üniversite sanayi işbirliği ile ilgili değerlendirmede bulunan Öztürk, “Türkiye ekonomisinin çok daha büyüyebilmesinin yegane çözümü üniversite-sanayi, üniversite-iş alemi işbirliğini sağlamamızdan geçiyor. Ekonomi belli bir noktaya kadar tersine mühendislikle büyüyebilir. Bizde de büyük oranda tersine mühendislik uygulamasını görüyoruz. Tersine mühendislikle rekabet ettiğimiz ülkeleri yakalayabiliriz ama onları geçemeyiz. Mesela 10 yıldır orta gelir tuzağını kıramıyoruz. Orta gelir tuzağını ancak bilimle kırabiliriz. Bilimin katkısını iş alemiyle birleştiremezsek orta gelir tuzağını kıramaz ve rekabet ettiğimiz ülkeleri de geçemeyiz. Dünya’da ilk 10 ekonomi içinde olma iddiamızı gerçekleştirmek için tersine mühendislik uygulamasına değil bilimle yol almaya ihtiyacımız var. Bilim üniversitede, üretim sanayide. Kesinlikle üniversite-sanayi, üniversite iş alemi işbirliğini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunu başardığımız zaman ancak rekabet ettiğimiz ülkeleri geçebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Pandemiyle birlikte e-ticaretin uç noktalara ulaştığını aktaran KTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahrettin Doğru ise, “Belki zaman içerisinde imalat yapan işyerleri doğrudan tüketiciye satış yapacak ve aradaki ticaretçiler ortadan kalkacak. Öğrencilere tavsiyem şuan şartlar zor olsa da, yapmak istedikleri, hedefledikleri işler için girişim yapmaktan geri durmasınlar. Bir projeleri varsa mutlaka güvendikleri arkadaşları, çevreleri ve sermayesi olan kişilerle bunu paylaşsınlar. KOBİ’lerin büyük çoğunluğu kafasına koyduğunu yapmaya çalışanlardan oluşuyor.” diye konuştu.