Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
05.12.2016

Rektör Şeker: “Zalime Merhamet Mazluma İhanettir”

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker Üniversitemizin Sosyal Tesislerindeki Lezzan Restoran’da düzenlenen basın toplantısında yeni başlayan 2016-2017 Eğitim Öğretim yılı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Toplantıya 15 Temmuz şehitlerini rahmet ve minnetle anarak başlayan Prof. Dr. Muzaffer Şeker, şehit ve gazilere millet olarak minnettar olduklarını söyledi. 15 Temmuz’un milli şuur ve değerlere bağlı eğitimin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ve üniversitelere büyük görevlerin düştüğünü belirten Şeker: “Bu süreçte insanlarımız devletimizin ve memleketimizin bekası için bir araya gelerek yekvücut oldular. 15 Temmuz;  mili şuur ve tarih bilinciyle farkındalık oluşturma açısından özellikle gençlerimize, pahalı bir ders olmuştur. Ama Türk Milleti, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu süreçten yüzünün akıyla çıkmıştır. ” dedi. 

Bugüne Kadar 54 Kişi Kamu Görevinden Çıkarıldı

Yaşanan bu olay sonrasında her alanda olduğu gibi üniversitelerde de FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik mücadelenin devam ettiğinin altını çizen Şeker; bu süreçte KHK ve YÖK’ün direktifleri çerçevesinde bu yapıyla irtibat ve iltisak tespit soruşturmalarının yürütüldüğünü belirtti. 51’i akademik, 3’ü idari olmak üzere toplam 54 kişinin kamu görevinden çıkarıldığını, bu konudaki çalışmaların devam etmekte olduğunu söyleyen Şeker, bundan sonrakilerin daha ziyade itiraz başvuruları veya yeni gelen bilgiler çerçevesinde olacağını kaydetti. Şeker: “Zalime merhamet mazluma ihanettir. FETÖ/PDY ile mücadelemizde ‘Adalet var, merhamet yok’ düsturu ile hareket edilmiştir.” dedi.

Tarihin Tekerrür Etmemesi İçin Çıkarılması Gereken Dersler Vardır

“Bundan sonra hepimizin, ülkemiz adına ne kadar katma değer oluşturabileceğimiz hususuna yoğunlaşmamız gerekir” diyen Rektör Şeker şöyle devam etti: “Zaman; olanlardan ders çıkartarak geleceğe bakma ve ülkenin üretimini nitelikli insan gücünü arttırarak ve uluslararası ilişkilerini sürekli yenileyip özel stratejik planlar geliştirerek yürüme zamanıdır. Tarihin tekerrür etmemesi için çıkarılması gereken dersler vardır. Bu konuda devletin kurumlarına birçok görev düşmektedir. En önemli görev de eğitim ve ilahiyat camiasınındır ve sorumluluğumuz büyüktür. Görevimiz; gençlerimizi daha iyi eğitmek ve dünyadaki her türlü emperyalist bakışlara, çıkar ilişkilerine ve sömürü düzenlerine karşı onları uyanık tutmaktır. Bu kapsamda yapacaklarımızı diğer kurumlarımızla ve sivil toplum kuruluşları ile plânladık ve bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

Bu süreçte kapatılan vakıf üniversitelerinden ciddi bir öğrenci yükü aldıklarını söyleyen Şeker, aldıkları öğrencilerin en yasal hakkı olan öğrenme hakkını koruyarak ayrım yapmadan eşit muamele etmek için özel çaba sarf ettiklerini ve Türkiye’nin geleceği gençler için bu konunun hassas olduğunu söyledi.

Rektörlük Seçimlerinin Kaldırılması Ülke İçin Hayırlı Bir Hizmettir

Üniversitelerde Rektörlük seçimlerinin yapılmasının kaldırılması hususuna da değinen Şeker şunları söyledi: “Konuyla ilgili görüşlerimizi karar çıkar çıkmaz sosyal medya üzerinden de paylaşmıştık. Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak bu konudaki tavrımız bellidir. Daha öncelerde de yapmış olduğumuz akademik kurullarda üniversite mensuplarımızla bu yönde paylaşımlarımız olmuştur. Seçimlerin üniversitelere zarar verdiği ve gelişmesini engellediği kanaatimizi yeniden belirtmek isterim. Büyük bir reform yapılmıştır. Ülke için hayırlı bir hizmettir.”

Üniversitemizde 87 Farklı Ülkeden Öğrenci Eğitim-Öğretime Devam Ediyor

2010 yılında eğitim-öğretim hayatına başlayan Üniversitenin ciddi yol kat ederek belirli bir seviye yakaladığını söyleyen Şeker; 21’i yabancı uyruklu olmak üzere bin 620 akademik personel, bin 154’ü memur ve bin 735’i taşeron olmak üzere toplam 2 bin 889 idari personel sayısı ile hizmetlerini devam ettirdiklerini ifade etti.

87 farklı ülkeden 993’ü yabancı uyruklu olmak üzere toplam 37 bin 968 öğrencinin üniversitelerinde eğitim-öğretime devam ettiğini belirten Şeker, üniversite tercihlerinde ilk sıralarda tercih edilir hale geldiklerini, bu durumun kendilerini memnun ettiğini vurguladı.

Yeni Bölümler Öğrenci Aldı

Rektör Şeker; 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında Ereğli Eğitim Fakültesinde İlköğretim Matematik, Güzel Sanatlar Fakültesinde Resim ve Grafik, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde Dil Bilimi, Seydişehir Meslek Yüksek Okulunda Sivil Savunma ve İtfaiyecilik, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunda Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinin öğrenci aldığını söyledi.

Üniversite yerleşkesinin farklı yerlerde devam eden inşaatları hakkında da bilgi veren Rektör Şeker, Tıp Fakültesi Hastanesi inşaatının 2017 yılında tamamlanacağını söyledi. Şeker, Köyceğiz Yerleşkesindeki Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi idari ve derslik blokları, laboratuvar inşaatı ile çevre düzenlemesi yapım işi ve kampüs altyapı inşaatlarının peyderpey 2017 ve 2018 yıllarında tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Bilimsel Araştırma Projelerine Destekler Devam Ediyor

Üniversitemizin 19 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türkiye’nin en çok Araştırma ve Uygulama Merkezine sahip üniversitelerinden biri haline geldiğini vurgulayan Şeker, bu merkezlerde farklı bilim dallarında önemli faaliyetlerin yürütüldüğünü kaydetti.

Üniversitemizin yeni kurulmuş olması nedeniyle alt yapı projelerine özel önem verdiklerini belirten Şeker, bu konuda Kalkınma Bakanlığı ve Bilimsel Akademik Projeler (BAP) kaynakları ile ulusal ve uluslararası proje teşvik fonlarından istifade edildiğini söyledi. Şeker bu kapsamda 2015-2016 yıllarında bin 383 projeye yaklaşık 24 milyon TL destek verildiğini belirtti.

Rektör Şeker, yakın zamanda gerçekleştirilen Şehir ve Âlimleri Sempozyumu ve Necmettin Erbakan Sempozyumlarının ardından çok olumlu dönütler aldıklarını ifade etti. Şeker, yakın zaman Konya Âlimleri ve merhum Necmettin Erbakan’la ilgili tematik özel başlıklar ile bu sempozyumların sürekliliğini sağlamayı plânladıklarını söyledi. Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türk Tarih Kurumu ve İslâm Tarihçileri Derneği ile 3 yıldır ortaklaşa yapılan Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumunun; Eşrefoğulları, Karamanoğulları ve Ramazanoğulları özel konu başlıkları ile devam ettiğini ve bundan sonra da devam ettirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Basın toplantısı soru-cevap bölümünün ardından Tıp Fakültesinin yeni binası, Köyceğiz Yerleşkesinde devam eden inşaat alanları, Meram 15 Temmuz Yerleşkesi ile Simülasyon ve Modelleme Araştırma ve Uygulama Birimine düzenlenen teknik gezi ile sona erdi.