Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü
26.09.2021

Üniversitemiz Bünyesindeki Lisansüstü Tezler Dünyaya Açıldı


Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile dünyanın önde gelen bilgi sağlayıcısı ve yayıncısı Proquest, önemli bir iş birliği anlaşmasına imza attı.

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kaleci ile Proquest bölge temsilcisi Esen Dağdelen’in imzaladığı protokol kapsamında, Üniversitemiz bünyesinde yer alan yüksek lisans ve doktora tezleri, dünyanın en geniş kapsamlı tez veri tabanı olan ProQuest Dissertations & Theses Global veri tabanına dahil oldu. Yapılan iş birliğiyle; Üniversitemiz bünyesinde daha önceden yayınlanmış ve yayınlanacak tüm lisansüstü tezlerin eş zamanlı olarak ProQuest Dissertations & Theses Global veri tabanına entegrasyonu sağlanmış oldu.

Uluslararasılaşma Adına Önemli Bir Adım
Protokolün imza töreninde konuşan Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kaleci, “Proquest firması ile yaptığımız bu iş birliği, alanında öncü olmuştur. Türkiye’de tüm tezler, Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezi üzerinden sunulmaktadır. Tezlerimizin görünürlüğünü ve atıf sayımızı arttırmak, aynı zamanda uluslararasılaşmak adına bu işbirliğini çok önemsiyoruz. Firma yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler sonucunda iş birliğine imza atarak tezlerimizin, dünyanın en önemli tez veri tabanına entegrasyonunu sağladık. Bu kapsamda tezleri kurumsal anlamda entegre edilen üç üniversiteden biri olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

İş birliği hakkında bilgiler veren Kaleci, “İş birliği yaptığımız ProQuest Dissertations & Theses Global veri tabanı dünyanın en saygın ve en kapsamlı tam metin tez koleksiyonudur. Veri tabanı bünyesinde 5 milyondan fazla tam metin tezi barındıran Proquest, 1637'den günümüze kadar dünyanın dört bir yanından lisansüstü tezlere erişim sunmaktadır. Dünya çapında 700’ün üstündeki öncü akademik kurumla ortaklıklar yaparak tezler yayınlayan veri tabanına, her yıl 200 binden fazla yeni tez eklenmektedir. Böylesine büyük bir organizasyonda yer almak önemli bir başarıydı. Akademik camiamıza hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

Proquest Bölge temsilcisi Esen Dağdelen ise, Türkiye’de bilimsel yayıncılık alanında Üniversitemizin öncü olduğunu ve yapılan bu iş birliği anlaşmasının da Türkiye’de ilkler arasında yer aldığını vurguladı. Bilimsel yayınlar konusunda Üniversitemizin önemli adımlar attığını belirten Dağdelen, yapılan iş birliği anlaşmasının, kurumun bilimsel yayıncılık faaliyetlerine önemli katkılar sunacağını ifade etti. Dağdelen, Üniversitemiz ile yaptıkları iş birliklerini arttırmayı arzuladıklarını sözlerine ekledi.