Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü
11.11.2021

Üniversitemizden 6 Akademisyen "En Etkili Bilim İnsanları" Listesinde

Üniversitemizden 6 akademisyen, ABD’nin Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer alarak önemli bir başarıya imza attı.

Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesi Elsevier tarafından yayımlandı. 22 ana bilim dalı ve 176 alt bilim dalında dünyadaki ilk yüzde 2’lik dilime giren bilim insanlarının dahil olduğu liste, çeşitli bilimsel kriterlerin hesaplanmasıyla oluşturuldu.

Nitelikli yayın sayısı, yayınların yer aldığı derginin etkisi, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, hm-indeks, makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve yayımlandığı derginin etkisi gibi uluslararası ölçütler kullanılarak yapılan sıralama “Kariyer Boyu Etki” ve “Yıllık Etki” olarak iki kategoride listelendi.

2020 yılına ait yayınların bu kriterlere göre sıralandığı listede, “Yıllık Etki” kategorisinde toplam 190 bin 63 bilim insanı değerlendirildi. Dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı listeye Türkiye’den bin 150 bilim insanı dahil olurken, Üniversitemizden 6 isim yer aldı.

Üniversitemizden; Prof. Dr. Ali Tor, Prof. Dr. Adnan Özdemir, Prof. Dr. Kültigin Türkmen, Doç. Dr. Mehmet Yavuz, Doç. Dr. Lokman Gemi ve Doç. Dr. Erhan Zor listede kendilerine yer buldu.

Üniversitemiz Her Alanda Yükselişini Sürdürüyor
Birçok alanda yükselişini sürdürmeye devam eden Üniversitemiz, son olarak U.S. News & World Report’un 2022 yılı En İyi Küresel Üniversiteler Sıralaması’nda bölgesel araştırma itibarı kategorisinde ilk 500 üniversite arasına girerek 341. sırada yer aldı.

90’ı aşkın ülkeden 2 binden fazla yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği sıralamada Üniversitemiz, Türkiye’de 38’inci sırada yer aldı. Üniversitemiz buna göre, listeye Türkiye’den giren en genç üniversite olma özelliğini korudu. Üniversitemiz aynı zamanda, Asya’dan sıralamaya katılan üniversiteler arasında 509’uncu; dünyada genelinde ise bin 519’uncu sırada yer aldı.



Rektör Zorlu: “Akademik Performansın Artması İçin Durmadan Çalışıyoruz”
Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, yaptığı açıklamada, dünyanın en etkili bilim insanları arasında yer alan akademisyenleri gönülden kutladığını ve başarılarının devamını dilediğini ifade etti. Rektör Zorlu ayrıca, bilimsel yayıncılık faaliyetleri sonucunda ‘Akademik Performans İzleme ve Değerlendirme Sistemi’nin kurulması, kuruma ait tüm bilimsel yayınların çıktılarının kuruma katkılarını ölçüp değerlendirilmesiyle elde edilen veriler neticesinde birçok dünya üniversite sıralamalarına dahil olduğumuzu belirtti.

Akademik performansın artması, sıralamalarda daha üst konumlara ulaşmak adına çalışmalara hız kesmeden devam edileceğinin altını çizen Rektör Zorlu, gerçekleştirilen faaliyetlerin ekip çalışmasıyla yürütüldüğünü vurgulayarak akademik performans noktasında katkı sunan herkese teşekkür etti.