Hakkımızda
1. Tarihçe
Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı 13 Kasım 1990 tarihinde kurulmuştur. Ağırlıklı olarak yenidoğan cerrahisi, genel çocuk cerrahisi ve çocuk ürolojisi ile ilgili çocuk hastalara hizmet verilmektedir. Genel bilgi olarak çocuk deyince 0-18 yaş grubu arasındaki hastalara hizmet verilmektedir.
2. Yer ve Kapasite
a) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi servisi A Blok, 1. Katta hizmet vermektedir. Servisimizde biri yenidoğan yoğun bakım ünitesi diğeri ise genel çocuk yoğun bakım ünitesi olmak üzere iki adet yoğun bakım ünitesi bulunmaktadır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde 6 adet küvöz ve 2 adet bebek yatağı bulunmaktadır. Genel çocuk yoğun bakım ünitesi ise 8 yataklıdır.
Normal odalarda bulunan yataklarımızla birlikte toplam 27 yatağımız bulunmaktadır.
b) Çocuk Cerrahisi Polikliniği A Blok giriş katındadır. Poliklinik hizmetleri 09.00-16.00 saatleri arasında bir doktorumuz ve ona yardımcı olan bir sekreterimiz tarafından verilmektedir.
c) Poliklinik hizmetlerinin verildiği odanın yanında küçük cerrahi işlemlerin ve pansumanlarının yapıldığı bir odamız daha bulunmaktadır.
3. Anabilim Dalı Çalışma Konuları
Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalımız üç ana hastalık grubu ile ilgilenmektedir. Birincisi: Yenidoğan bebeklerin doğumsal anomalileridir. Bunlar; Yukarıdan aşağıya doğru yemek borusu tıkanıklığı (özofagusatrezisi), mide çıkış kapısı tıkanıklığı (pilorstenozu), barsak tıkanıklıkları (duodenal ve jejunoilealatreziler), makadın kapalı olması (anorektal anomaliler), karın ön duvarı anomalileri (göbek fıtığı,omfalosel,gastroşizis) ve diyafragma fıtıklarıdır.
İkincisi: Bebek ve çocuklarda görülen ameliyat gerektiren hastalıklardır. Bunlar; Yukarıdan aşağıya doğru, yemek borusu yanıkları, kusma ile birlikte midedeki gıdaların yemek borusuna kaçması (gastroözofagealreflü), sarılığa yol açan hastalıklar (safra yolları atrezisi, safra yolları taşı), dalak hastalıkları, kabızlık ve kabızlığa yol açan hastalıklar (hirschprung hastalığı), büyük abdestini kaçırma (fekalinkontinans), makattan kanamaya yol açan hastalıklar (polip,analfissür), yumurtaların yukarda kalması (inmemiş testis) ve torbalarda su toplanması (hidrosel), kasık fıtığı ve boğulması , akut apandisit,barsak düğümlenmesi (invajinasyon,volvulus) gibi acil ameliyat gerektiren hastalıklardır.
Üçüncüsü: Bebek ve çocuklarda görülen ve ameliyat gerektiren ürolojik hastalıklardır. Bunlar; Vezikoüreteralreflü, doğuştan böbrekle idrar yolu arasındaki darlıklar (üreteropelvik darlık), üst idrar yolu darlıkları (üretral ve üreterovezikal darlıklar), mesane boynu ve mesane çıkışı darlıkları, alt idrar yolu darlıkları (posteriorüretralvalv) gibi idrar deliğinin geride olması (hipospadias, epispadias), doğuştan idrar torbasının açık olması (ekstrofiavezika), gece işemesi ve idrar kaçırma (ürinerinkontinans) hastalıklarıdır.
4. Anabilim Dalı Özel Ekipmanları
a) Endoskopi aleti (Özofagaskopi, gastroskopi, duodenoskopi yapılıyor.)
b) Kolonoskopi aleti
c) Rektoskopi aleti
d) Laparoskopi aleti (Laparoskopi ile kapalı ameliyatlar yapılıyor.)
e) Sistoskopi aleti (Sistoskopi ile idrar torbası ve alt idrar yollarına bakılıyor ve kapalı ameliyatlar yapılıyor. )
f) PH metre cihazı; Gastroözefagealreflü hastalığı teşhisi konuluyor.
g)Ürodinami cihazı: İdrar torbası ve alt idrar yolları hastalıkları inceleniyor. (Özellikle idrar kaçıran çocuklarda)
5. Anabilim Dalı Alt Birimleri
Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalında çalışan öğretim üyelerinin hepsi aynı zamanda Çocuk Ürolojisi uzmanıdır. Çocuk Ürolojisi ile ilgili hastalıkların tamamı ile ilgilenilmektedir.