Diş Hekimliği Fakültesi

Genel Bilgiler

Araştırma Laboratuvarının İşleyiş Prosedürü:
 
1. Araştırma laboratuvarında yürütülecek çalışma için araştırmacı dekanlığa bir dilekçe ile en az 2 hafta önceden başvurur. Dilekçede çalışmanın ne amaçla yapılacağı, araştırma laboratuvarında hangi ekipmanların kullanılacağı ve çalışmanın ne kadar süreceği belirtilmişolmalıdır. 
 
2. Dekanlık ilgili talebi laboratuvar koordinatörüne bildirerek laboratuvarın uygunluğunu kontrol ettirir. Eğer araştırmacı tarafından talep edilen tarihlerde araştırma laboratuvarı uygun ise kullanılacak ekipman ve cihazlar talep edilen tarihler arasında planlanan araştırmada kullanılmak üzere tahsis edilir.
 
3. Farklı çalışma taleplerinin aynı tarihte çakışması durumunda öncelik sırası aşağıdaki sıralama dikkate alınarak yapılacaktır.
 
1) Fakülte personeli,
2) Üniversite personeli,
3) Dış üniversite personeli,
4) Özel/kamu kurum ve kuruluşları.
Aynı öncelik sırası olan durumlarda dekanlığa yapılan talep dilekçesinin öncelik sırası esas alınır. Farklı çalışma taleplerinin aynı tarihte çakışması durumunda öncelik sırası aşağıdaki sıralama dikkate alınarak yapılacaktır. 
 
4. Araştırma laboratuvarında yapılacak çalışmada, araştırmacı kullanacağı makine ve ekipmanları kendisi kullanmalıdır. Gerektiğinde laboratuvar görevlisinden yardım almalıdır. Araştırma sürecinde araştırmaya ait numune, materyaller vb. meydana gelebilecek kaybolma, kırılma vs. gibi olumsuz durumlarda tüm sorumluluk araştırmacıya aittir.
 
5. Araştırma laboratuvarında kullanılacak cihazların ve sarf malzemelerinin kullanım ücretleri fakülte yönetim kurulu tarafından belirlenir (Ek2) . Çalışma öncesinde araştırmacıya proforma fatura ile kullanım ücretleri bildirilir. Çalışma sonlandığında ise laboratuvar kullanımına ait ücretlendirme araştırmacıya fatura edilir. Kesilen fatura bedeli araştırmacı tarafından fakülte döner sermaye hesabına yatırılır. Eğer çalışma bir proje kapsamında yapılıyor ise araştırmacı döner sermayeye laboratuvar ücretinin gönderilmesi için gerekli işlemleri yapar. Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi personelinin projede yürütücü veya araştırmacı olarak görev aldığı çalışmalarda belirlenen ücretten %50 indirim yapılacaktır.
 
 
 
Araştırma Laboratuvarında Uyulması Gereken Genel Kurallar:
 
 
1. Laboratuvarların ciddi çalışma yapılan bir ortam olduğu hiçbir zaman akıldan çıkarılmamalı ve laboratuvarlarda düzeni bozacak ve/veya tehlikeye yol açabilecek şekilde hareket edilmemelidir.
 
2. Sözlü veya yazılı bütün kurallara dikkatle uyulmalı, anlaşılmayan kısımlar laboratuvar görevlisine sorulmalıdır.
 
3. Laboratuvarlarda asla izinsiz ve sorumlu kişi yokken çalışılmamalıdır.
 
4. Laboratuvarda sorumlu kişi izin vermedikçe hiçbir deney düzeneğine, kimyasala ve diğer malzemelere dokunulmamalıdır.
 
5. Laboratuvarda yemek, içmek ve laboratuvar malzemelerini bu amaçla kullanmak yasaktır.
 
6. Deneysel çalışmalar sadece sorumlunun size anlattığı ve gösterdiği şekilde yapılmalıdır. Asla anlatılan ve gösterilen deney yönteminden farklı bir yöntem izlenmemelidir.
 
7. Laboratuvarda sessiz, sakin ve ciddiyetle çalışılmalı. Gürültülü çalışılmaktan kaçınılmalıdır. Laboratuvara önlük giymeden girmek yasaktır. Laboratuvar önlüğü daima kapalı olmalıdır. Önü açık önlükle çalışmak tehlikeli ve yasaktır. Palto, ceket, çanta vb. kişisel eşyaların laboratuvara getirilmesi yasaktır. 
 
8. Laboratuvara izinsiz girip çıkmak yasaktır.
 
9. Laboratuvarda çalışıldığı sürece çalışmanın özelliğine göre gözlük, yüz maskesi, eldiven vb. Gözü ve cildi koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.
 
10. Kimyasal madde dökülmesine ve cam kırıklarına tedbir olarak daima kapalı ayakkabı giyilmelidir.
 
11. İş güvenliği açısından uzun saç ve sallantılı takı laboratuvar ortamında tehlikeye yol açacağından dolayı; uzun saçlar arkada toplanmalı, sallantılı takılar çıkarılmalıdır.
 
12. Deneysel çalışma bittikten sonra kullanılan malzemelerin, deney düzeneğinin ve deney tezgâhının temizliği gereken özenle yapılmalıdır. Sorumlunun izni ile laboratuvardan çıkılmalıdır.