Biyoteknoloji Bölümü Öğrencilerimizden Önemli Başarı
Üniversitemiz öğrencilerinden oluşan Genes Of The Future (GOF) takımı, nadir hastalıklara genetik tedavi üretmek amacıyla düzenlenen RaDiChal yarışmasında, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastalığı alanında hazırladıkları genetik tedavi projesi ile birincilik elde etti.
Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans öğrencisi Abdurrahim Toprak, Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü mezunu Enes Buğra Yalçınkaya ve Biyoteknoloji Bölümü öğrencisi Beyza Gül Ateşli’den oluşan GOF takımı, lisans eğitiminde edindikleri bilgiler ile Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığına genetik tedavi projesi yazarak yarışmada ‘En İyi FMF Proje Ödülü’ ve altın madalya ödülüne layık görüldü.
Hastalığa sosyal farkındalık oluşturmak için çaba sarf ettiklerini söyleyen takım üyesi Abdurrahim Toprak, “Ailevi Akdeniz Ateşi, ataklar halinde karın ağrısı, ateş şikayetleri ile kendini belli eden ve akut apandisit ile karıştırılabilen otozomal resesif (çekinik) geçişli kalıtsal bir hastalıktır. Başlıca Yahudi, Arap, Türk ve Ermeni kökenlilerde görülür. En yaygın belirtileri; karın ağrısı, yüksek ateş, eklem ve bilek ağrıları, kas ağrıları ve deri döküntüleridir. FMF nadir bir hastalık olmasına rağmen ülkemizde sıkça görülmektedir. Yakın çevremizden de FMF hastalığını duyuyorduk. Bu hastalık ülkemizde sıkça görüldüğü için tedavisini bulmak üzere yola çıktık” şeklinde konuştu.
Toprak, kazandıkları ödülün kendilerini motive ettiğini ve nadir hastalıkların, özellikle FMF’nin tedavisi için daha çok çalışacaklarını kaydetti.