Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi
27.10.2023

Fakültemizde “İsrail-Filistin Çatışmasını Anlamak” konulu konferans gerçekleştirildi

Üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf SAYIN’ın moderatörlüğünde, Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Ercan YILMAZ’ın sunumu ile “İsrail-Filistin Çatışmasını Anlamak” konulu konferans gerçekleştirildi.

Doktorasını ABD’de George Mason University’de Uluslararası Çatışma Analizi ve Çözümü üzerine yapan Yılmaz, İsrail-Filistin çatışmasının tarihsel sürecinden bahsetti. Çözüm için halk desteğinin önemine vurgu yapan Yılmaz, siyasi çözüm hedefi güderek ilki 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşmaları’nın gerçeklik kazanmadığını, adeta çöpe gittiğini ifade etti.
Çözüm için siyasi adımların yeterli olmadığı üzerinde duran Yılmaz, çatışma çözümü için gerekli aşamaları şöyle sıraladı:

1. Ateşkesin sağlanması,
2. Siyasi çözümün sağlanması,
3. Barışın sağlanması ve inşa edilmesi

İsrail tarafından uygulanan asimetrik güç karşısında, çatışma çözümü için arabulucuların rolüne değinen Yılmaz, günümüzdeki çatışmalar için öncelikli atılması gereken adımın ateşkesi sağlamak olduğu, sonrasında siyasi çözümün ortaya konulması gerektiği ancak kalıcı çözüm için farklı stratejilerle halkların barışı benimsemesi için yapılması gerekenlerden bahsetti.
Öğrencilerimiz ve hocalarımızın katılımıyla gerçekleşen program Dekanımız Prof. Dr. Kamil Güneş’in hediye takdimi ile sona erdi.