İlk ve Acil Yardım Anabilim Dalı

Hakkımızda

  1. TARİHÇE
Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalımız Ekim 1993’de kurulmuştur ve kurucu Anabilim Dalı Başkanı olarak Yrd. Doç. Dr. Ali ÇALIKUŞU görev almıştır. Anabilim Dalımız Türkiye’nin ilk kurulan acil tıp anabilim dallarından biridir ve tıpta uzmanlı keğitimi 1995’te 3 asistan ile başlamıştır. Kurulduğu günden bu yana Türkiye’ye 100’den fazla Acil Tıp Uzmanı ve akademisyen kazandırmıştır.
  1. YER VE KAPASİTE
MeramTıpFakültesiAcilTıpAnabilimDalımızYeni HastaneBinası Ablokgirişkatındayeralmaktadır. Ayaktan hasta ve ambulans girişi olmak üzere iki ana girişi vardır. Fiziksel mekan olarak, hasta kabul ve triyaj, poliklinik oadası (yeşil alan), acil hasta bakı birimi (sarı alan), travma odası, resüsitasyon odası (kırmızı alan), dekontaminasyon odası, acil yataklı ünite, acil yoğun bakım ünitesi,röntgen ve ultrasonografi görüntüleme odalarında oluşmaktadır. Acil servisimiz 39 sedyenin yanı sıra 15 acil yataklı ünite, 5 ara yoğun bakım ve 10yoğun bakım ünitesi yatağı ile hizmet vermektedir. Acil Yoğun Bakım ünitemiz, üçüncü basamak yoğun bakım şartlarını sağlamaktadır.
Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalımız; 6 öğretim üyesi, 1 uzman, 47 araştırma görevlisi doktor, 56 hemşire ve acil tıp teknikeri, 35 yardımcı personel ile acil servis hizmetlerini sunmaktadır. Acil servisimiz erişkin yaş grubunda tıbbi veya travma kaynaklı, çocuk yaş grubunda ise travma kaynaklı acil sağlık sorunları ile ilgili başvurulara cevap vermektedir. Yılda 100.000’den fazla hasta kabul eden acil servisimiz, başta Konya ili ve ilçeleri olmak üzere çevre illerdenhasta kabul eden bir merkez konumundadır.
  1. ANABİLİMDALI ÇALIŞMA KONULARI
AnabilimDalımızbünyesinde, acilservishizmetleri, tıpfakültesilisansvetıptauzmanlıkeğitimidüzeyindeprogramlarveakademikçalışmalaryürütülmektedir.Tıptauzmanlıkeğitimprogramımız,teorikvepratikeğitimlerinbütünleştirilmesinedayanmaktadır. Teorikeğitimlerimiz,seminer, kılavuzgüncellemeleri, makalesaatlerivemortalitetoplantılarınıiçerecekşekildehaftada3günsürdürülmektedir.Pratik eğitimlerimiziseöğretimüyeleritarafındanhastabaşıvizitlervearaştırmagörevlileriilehastabakımsüreçlerininbirebirtakibişeklindeyürütülmektedir.
AcilTıpAnabilimDalımız, mezuniyetöncesidönemde ilk yardımuygulamalarınınkavranması, acilbaşvurularayaklaşımtemellerininanlaşılmasıiçinMeramTıpFakültesi 3. sınıflarınteorikvepratikeğitimprogramındayeralmaktadır. AyrıcaAcilTıpAnabilimDalımız, MeramTıpFakültesi 4. sınıfeğitimprogramındayeralan ‘AcilTıpStajı’ ve6. sınıfeğitimprogramındayeralaniki ay süreli ‘AcilTıpIntörnDoktor’ programlarını da yürütmektedir. Bu programlarıniçeriğinde; kardiyopulmonerresüsitasyon, multi travmalı hasta yönetimi, toksikolojiveacilservistesıkkarşılaşılankliniksorunlarayönelikteorikanlatımlar, pratikuygulamalarve hasta başıklinikeğitimleryeralmaktadır.
Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyelerimiz, ilgi alanları içindeki ulusal ve uluslararası çalışmalara destek olmakta, bilimsel toplantılar, kurslar ve kongrelere eğitimci ve/veya konuşmacı olarak katılmaktadırlar. Ulusal ve uluslararası Acil Tıp Derneklerinin yaptığı faaliyetlerde aktif görev almaktadırlar.
  1. ANABİLİMDALININ SAHİP OLDUĞU ÖZEL EKİPMANLAR
MeramTıpFakültesiHastanesiAcilServisimizeyapılanbaşvurular, ilk olaraktriyajve hasta kabulbölümündedeğerlendirilmektevehastalarbakımlarınındevamedeceğiuygunalanaalınmaktadır. Acilservisimizde ilk muayeneiçinbeklemesüresi 5 dakikanınaltındaolup, kalabalıksaatlerdebusüreuzamaktavehastalarınaciliyetderecesinegöre hasta kabulüyapılmaktadır.
AcilTıpAnabilimDalımızbünyesindemonitörlüsedyelerimiz, izolasyonvedekontaminasyonodamız, yatakbaşıekokardiografiveultrasoncihazlarımızmevcuttur. AcilYoğunBakımünitemizde her yatağımızdamekanikventilatörümüzmevcutturveyatakbaşıhemodiyalizvehemofiltrasyonuygulamalarıyapılmaktadır.
MeramTıpFakültesiAcilTıpAnabilimDalımız, güncelbilgilerışığında 7 gün 24 saatanlayışıileacilsağlıkbakımınınverildiği Konya veçevreilleriçinönemlibirgüvenliknoktasıdır.