BAŞVURU VE KATILIM ŞARTLARI
SORU-1: 8. yarıyıl alttan dersimiz olması durumunda ortak eğitim programına katılım sağlanabilir mi?
CEVAP-1: İlk 6 yarıyıldaki dersleri 3 yılda tamamlamış olma zorunluluğu yoktur. Ortak eğitim programı 7. ve 8. yarıyılları kapsayan bütün bir programdır. İki temel şartı bulunmaktadır. İlk 6 yarıyıldaki tüm dersleri alıp alttan dersi olmamak ve Genel Not Ortalaması 2.5/4.0 veya üzerinde olmak şartlarının sağlanması gerekmektedir. Bu şartların sağlanması durumunda 7. ve 8. yarıyılda alttan ders/dersler var ise Ortak Eğitim Dersi-1 ve Ortak Eğitim Dersi-2 bu derslerin yerlerine saydırılabilir. Buradaki önemli nokta öğrencinin mevcut tüm dersleri ile birlikte Genel Not Ortalamasının 2.50 veya üzeri olması şartının sağlanmasıdır.
SORU-2: Okulumu uzatmış olmam ortak eğitim programına katılım sağlamama engel midir?
CEVAP-2: Hayır engel değildir. Ortak eğitim programına katılım sağlama şartlarının sağlanması durumunda okulunuzun uzamış olması programa katılım sağlamanıza engel olmamaktadır.
SORU-3: Ortak eğitime tek dönem katılım sağlama imkânımız var mı?
CEVAP-3: Ortak Eğitim Programı 7. ve 8. yarıyılları kapsayan bütün bir programdır. Asgari çalışma süresi 28 hafta yani 2 yarıyıldır. Tek bir yarıyıl için başvuru alınmamaktadır.
SORU-4: Bu dönem bilimsel araştırma teknikleri dersini alamadım fakat endüstri mühendisliğinde bu dersi almıştım. Ortak eğitim programına dahil olabilmem için 7. yarıyıldan önce saydırmam gerekiyor sanırım, bu dersi 7. yarıyıla girmeden saydırabiliyor muyum?
CEVAP-4: Evet, 7. yarıyıldan önce saydırman gerekiyor. Bölümüne, durumunu belirten dilekçe ile başvuru yapabilirsin. Bölümün uygun görmesi durumunda Ortak Eğitime katılmana engel olmayacak şekilde çözüm sağlanabilir.
SORU-5: 5. yarıyıldan hiç alamadığım 1 seçmeli ders var, ortak eğitime başvuru yapabiliyor muyum?
CEVAP-5: Hayır başvuru yapamazsınız. İlk 6YY’daki tüm derslerden başarılı olunması gerekmektedir.
SORU-6: Ortak eğitim programına yalnızca 7. ve 8. dönemlerde mi katılım sağlanabiliyor?
CEVAP-6: Evet. Ortak Eğitim Programı 7. ve 8. yarıyılları kapsayan bütün bir programdır. Asgari çalışma süresi 28 hafta, 2 dönemdir. Tek dönem başvurusu alınmamaktadır.
SORU-7: Ortak eğitim programına katılım şartlarını sağlayan herkes katılabilecek mi yoksa kontenjanlarda bir sınır bulunmakta mıdır?
CEVAP-7: Programa katılım şartlarını sağlayan her öğrenci başvuru yapabilmektedir. Ortak eğitim koordinatörlüğü ve bölüm koordinatörlüklerinin birlikte yürüttüğü çalışmalar ile her bölüme ait kontenjanlar belirlenmektedir. Kontenjan sayıları, kesin kayıt hakkı kazanan tüm öğrencilerin yerleştirilmesi hedeflenerek belirlenmektedir. OE Yönergesi Madde 22 /4: “Yerleştirme/eşleştirme aşamasında tüm kuruluşlara öğrenci sağlanamayabileceği gibi tüm öğrenciler de yerleşemeyebilir.”
SORU-8: İşyerine kabul edildikten sonra programa, dönem başladığında mı başlanılmalıdır yoksa daha geç başlama imkânı bulunmakta mıdır?
CEVAP-8: İşyerinin uygun bulması durumunda geç başlangıç yapılabilmektedir. Ortak Eğitim Programından başarılı olmak için asgari çalışma süresi 28 hafta ve 2 dönemdir. Güz ve Bahar yarıyılları arasındaki tatil süresinde firmanın talebi doğrultusunda, öğrencinin sigortasının yapılacağına dair bilgi, Ortak Eğitim Yönergesinde mevcuttur.
SORU-9: Ortak eğitime seçilirsek burs alanların bursu kesiliyor mu?
CEVAP-9: Hayır kesilmemektedir. Ortak eğitim süresi boyunca öğrenci statünüz devam etmektedir. Ancak azami eğitim süreniz dolduktan sonra ortak eğitim programına dahil olmanız durumunda, ilgili detaylı bilgiye Kredi Yurtlar Kurumu üzerinden edinebilirsiniz.
SORU 10: Ortak Eğitim Programına katılabilmek için 3.sınıfta AKTS sınırına takılmadan tüm derslerimi alabilir miyim?
CEVAP 10: Hayır alamazsınız. Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliği’nin 10. Maddesinde “Öğrenci bulunduğu yarıyılda, alt yarıyıllarda başarısız olduğu derslerle birlikte (yan dal ve çift ana dal hariç) toplam 45 AKTS kredisinden fazla ders alamaz.” ifadesi yer almaktadır.
SORU 11: 4. Sınıfta alttan bütün derslerimi ve 4.sınıftanda bazı derslerimi aldım. Alttan bütün derslerimi verdim ama 4.sınıftan bazı derslerden kaldım. Gelecek sene Ortak Eğitim Programına katılabilir miyim?
CEVAP 11: İlk 6 yarıyıldaki dersleri 3 yılda tamamlamış olma zorunluluğu yoktur. Ancak ortak eğitime başvuru yaptığınızda mezuniyete en az 2 dönem kalmış olmalıdır. Ortak Eğitim Yönergesinin 7. maddesinde bulunan şartları sağlayan öğrenciler aldıkları 4. Sınıf derslerini Ortak Eğitim Programına saydırabilmektedirler.
SORU-12: Çift anadal programında bulunan öğrenciler ortak eğitim programına dahil edilmekte midir?
CEVAP-12: Evet çift anadal yapan öğrenciler de katılabilmektedir. Çift anadal programına kayıtlı öğrenciler, ortak eğitim programına istedikleri anadaldan başvuru yapabilirler.
İŞYERİ EĞİTİMİ VE DİĞER STAJLAR
SORU-13: İş Yeri Eğitimi ve Ortak Eğitimi arasındaki fark nedir?
CEVAP-13: İş Yeri Eğitimi fakültemiz bünyesindeki dört bölüm müfredatında yer alan ve 8.yarıyıl dönemi boyunca öğrencilerin gerçekleştirmesi gereken zorunlu staj olarak ifade edilebilir.
Ortak Eğitim Programı ise 7. ve 8. yarıyılın ikisini de kapsayan, ilk 6 yarıyıldaki tüm derslerini tamamlamış ve GNO’su 2.50/4.00 üzeri olan öğrencilerin isteğe bağlı katılım sağladığı bir programdır. Fakültemizde yer alan 10 bölümümüz Ortak Eğitim Programı kapsamında yer almaktadır. Detay bilgiye ana sayfadan ulaşabilirsiniz.
SORU-14: 8. yarıyılda ortak eğitimde başarısız olunması durumunda iş yeri eğitimi dersi hangi yarıyılda alınacaktır?
CEVAP-14: İş Yeri Eğitimi her iki dönemde de yapılabilmektedir. Daha sağlıklı bilgi için bölüm İş Yeri Eğitimi Koordinatörüne danışabilirsiniz.
SORU-15: Ortak eğitime programına katılmaya hak kazanan öğrenciler bitirme projesinden muaf mı sayılıyor?
CEVAP-15: Ortak Eğitimi programına katılan öğrenciler ilgili dönemde sadece Ortak Eğitim-1 ve Ortak Eğitim-2 derslerini almaktadır. Müfredatlar, bölümlere göre farklılık gösterebilmektedir, sağlıklı bilgi için Bölüm Ortak Eğitim Koordinatörünüze danışabilirsiniz.
FİRMALAR
SORU-16: Ortak Eğitim Programında yer alan öğrencilerin sigortası kim tarafında yapılmaktadır?
CEVAP-16: Ortak Eğitim Programında yer alan öğrencilerimizin sigortası Mühendislik Fakültesi tarafından yapılmaktadır.
SORU-17: Ortak eğitim programında yer alan iş yerleri nasıl bulunmaktadır/eklenmektedir?
CEVAP-17: Ortak Eğitim Koordinatörlüğü, Rektörlüğümüz aracılığıyla kurumsal yapıya sahip kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yürütmektedir. Ortak Eğitim kapsamındaki firmalar web sayfamızda yer alan İş Yeri Bilgi Bankası bölümünde yayınlanmaktadır. Ayrıca, programdan faydalanmak isteyen öğrencilerimiz de çalışmak istediği iş yerlerini ortak eğitim koordinatörlüğüne önerebilmektedir. İlgili firma “İş Yeri Bilgi Bankası Formu”nu doldurarak ortak eğitim koordinatörlüğüne e-posta (
[email protected]) yoluyla iletebilir.
SORU-18: İş yeri bilgi bankası formuna nereden ulaşabilirim?
CEVAP-18: Fakültemiz web sitesi üzerinden ortak eğitim sayfasına erişerek formları oradan indirebilir ya da ortak eğitim koordinatörlüğünden e-posta (
[email protected]) üzerinden talep edebilirsiniz.
SORU-19: Firmaların Konya ilinde bulunması zorunlu mudur?
CEVAP-19: Ortak Eğitim Programı ülkemizdeki tüm firmaları kapsamakta böyle bir kısıtlama bulunmamaktadır. Farklı illerde bulunan firmaları koordinatörlüğümüze önererek protokol imzalanmasını sağlayabilirsiniz.
SORU-20: Mülakatlar ne zaman ve ne hakkında olmaktadır?
CEVAP-20: Mülakatlar, ilk tercih işlemi tamamlandıktan sonra gerçekleşmekte olup ilgili tarihler web sitemiz aracılığı ile duyurulmaktadır.
SORU-21: Protokol imzalanacak firmalar arasında hangi sektörlere ait firmalar bulunmaktadır?
CEVAP-21: Ortak Eğitim Programı, fakültemizde öğrencisi bulunan tüm mühendislik programlarını kapsaması nedeniyle koordinatörlüğümüz ve bölümlerimizin birlikte yürüttüğü çalışmalarla kurumsal, vizyon sahibi ve sektöründe öncü olan firmalar ile görüşmeler yapılarak, farklı sektörlerde yer alan firmaların programa dahil edilmesi amaçlanmaktadır.
SORU-22: Öğrenciler firma önerisinde bulunabilir mi?
CEVAP-22: Evet. Öğrenciler Ortak Eğitim Programına dahil olmasını istediği firmaları doğrudan
[email protected] üzerinden bizlere iletebileceği gibi bir bağlantısı ya da yetkili iletişim bilgisini de gönderebilir. Firmalar ile ilgili görüşmeleri Ortak Eğitim Koordinatörlüğü gerçekleştirebilir. Öğrenci tarafından firma adına gönderilen İş Yeri Bilgi Bankası Formu değerlendirmeye alınmamaktadır, ilgili formun firmanın kurumsal adresinden gönderilmesi gerekmektedir.
SORU-23: Firmalar İş Yeri Bilgi Bankası’na ne zaman dahil olabilir?
CEVAP-23: Sisteme her zaman dahil olunabilir fakat firmaların ilgili dönemde öğrenci alabilmeleri için öğrenci talep edecekleri Eğitim-Öğretim yılı için açıklanan takvimde yer alan tercih sürecinden önce sisteme dahil olmalıdır.
SAYFAMIZ, BİZE ULAŞAN SORULARINIZLA GÜNCELLENMEKTEDİR! BİZE YAZIN - [email protected]