Üniversitemiz İş Birliğinde Konya ve Sille Hazineleri Sergisi Kavala'da Açıldı
Yunanistan’ın Kavala kentinde, Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu'nun küratörlüğünde hazırlanan Silleli mübadillere ait eşya ve fotoğraflardan oluşan Konya ve Sille Hazineleri Sergisi'nin açılışı yapıldı.
Konya Selçuklu ve Kavala Belediyeleri, Üniversitemiz, Muhammed Ali Araştırma Merkezi (MOHA) ve Yeni Gerveli Kapadokya Araştırmaları Merkezi iş birliğiyle düzenlenen Konya ve Sille Hazineleri Sergisi Yunanistan’ın Kavala kentinde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Serginin açılışına AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Konya Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu ve Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal katıldı.
İki Ülke Arasındaki İletişim Kanallarini Sürekli Açık Tutarak Ortak Çalışmaları Genişletmemiz Gerekiyor
Kapadokya Araştırmaları Merkezi Müzesi'nin özel sergi açılışında bulunmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak, bu anlamlı etkinlikte olmaktan gurur duyuyoruz. Serginin gerçekleşmesinde katkılarından dolayı MOHA Vakfı'na, Kavala Belediyesi'ne, Selçuklu Belediyesi’ne, emeği geçen paydaşlara, araştırmacılara şükranlarımı sunuyorum. Türkiye-Yunanistan ilişkileri, tarih boyunca çeşitli zorluklarla karşılaşmış olsa da her iki ülke de barış ve iş birliği yolunda ortak irade koymaktan hiç geri adım atmamıştır. Özellikle son yıllarda Türkiye ile Yunanistan arasında dostane ilişkilerin giderek arttığı bir umut iklimindeyiz. Karşılıklı güven temelinde gerçekleşen pozitif ilişkiler; ekonomik iş birliklerinden kültürel etkinliklere, bilimsel ortaklıklardan afet diplomasisine kadar pek çok alanda görünürlük kazanmış durumda. Bu ortak iradenin, ülkelerimiz ve bölgemiz açısından çok olumlu gelişmeleri beraberinde getireceğinden hiç şüphemiz yok. Yeni ufuklar, yeni olanaklar ve yeni iş birlikleriyle bu dostluğun daha da pekişmesi en büyük ümidimiz. Bu olumlu gelişmelerin orta ve uzun vadede ilerletilmesi, pekiştirilmesi ve kurumsal hale getirilmesi noktasında akademik camialar ve sivil toplum kuruluşlarına önemli sorumluluklar düşmektedir. İki ülke arasındaki iletişim kanallarını sürekli açık tutarak ortak çalışmaları genişletmemiz gerekiyor. Birbirimizi daha iyi tanımalıyız. Birbirimizle daha fazla konuşmalıyız. Bir araya gelişlerimizi, bu platformları çoğaltmalıyız. İnanıyoruz ki birlikte inşa edeceğimiz bu kültür, yakın coğrafyamıza da örneklik teşkil edecektir" dedi.
Serginin Kitabı Bu Yıl İçerisinde Basılacak
Konya ve Sille Hazineleri Sergisi'nin sadece geçmişin izlerini günümüze taşımakla kalmadığını, aynı zamanda iki ülke arasındaki samimi ilişkilerin gelişmesini sağlayacak kültürel bağları da güçlendirdiğini aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, "Bu bağlamda, Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak, bu tür projelere destek vermekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Son olarak, bu serginin kitabının da bu yıl içinde basılacağını ve bu değerli eserlerin daha geniş kitlelere ulaşacağını belirtmek isterim. Bu kitabın, ortak kültürel mirasımızı daha iyi anlamamıza ve gelecek nesillere aktarmamıza yardımcı olacağına inanıyorum. Hepinize katılımınız için teşekkür ediyor, sergimizin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Silledeki Kültürel Değerleri Korumak İçin Birçok Tarihi Eseri Restore Ettik
Selçuklu Belediyesi olarak Silledeki kültürel değerleri korumak için birçok tarihi eseri restore ettiklerini ve kültürel faaliyetlere destek verdiklerini ifade eden Başkan Ahmet Pekyatırmacı, “Bu kapsamda camileri, kiliseleri, köprüleri, hamamları, sivil mimari yapıları aslına uygun olarak restore ederek tıpkı geçmişindeki gibi ihtişamlı bir Sille’yi gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bir yeri ihya etmek için mimari restorasyonlarla yapıların ayağa kaldırılmasının yeterli olmadığının bilincindeyiz. Bunun için bir taraftan da el sanatlarına destek vererek Sillenin folklorik yapısını yeşertmek için kültürel çalışmalar yürütüyoruz. Yaptığımız bu çalışmalarda Mübadelenin bir kırılma dönemi olduğu açıkça görülüyor. Mübadele iki devletin ortak menfaatlerini desteklese de ortaya bir dramı çıkarması açısından da oldukça önemli. Yüzyıllardır yaşadığınız yerden, arkadaşlarınızdan, kültürünüzden kopmanın vermiş olduğu hüznü bizlerde yaşıyoruz. Hoşgörü içerisinde gelişen bu birlikteliğin mübadele dönemi ile son bulması hem Sille’deki göç edenleri hem de kalanları oldukça üzdü. Ramazan aylarında gayrimüslimlerin oruç tutmaları, yortu günlerinde Müslümanların “Bişi” dedikleri hamur işi yiyecekleri arkadaşlarına ikram etmeleri Silledeki hoşgörünün en güzel yansımalarından bir tanesi. Bu anlayışın ve birlikteliğin tekrar tesis edilmesi için Selçuklu Belediyesi olarak düzenlediğimiz Sille Sempozyumu’nu ve sergileri oldukça önemsiyoruz.” diye konuştu.
“Konya ve Sille Hazineleri Sergimiz, Sille Sempozyumu’nun Bir Diğer Ayağını Oluşturuyor”
Anadolu’nun ve Sille’nin kayıp hazinelerini ortaya çıkarmak için başlattıkları ortak çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Pekyatırmacı, “Anadolu’dan mübadele ile göç edenlerin siz değerli çocuklarını Kapadokya Araştırma Merkezi öncülüğünde Konya’da misafir ettik. Sille Sempozyumu projesi kapsamında açılış programında günün anlam ve önemini belirten konuşmalardan sonra sergilenen Anadolu ve Sille kökenli halk oyunları herkes tarafından ilgi ile izlendi. Bu halk oyunlarının sergilenmesi, kültürü korumanın ne kadar önemli olduğunu da gözler önüne serdi. Sonrasında, alanında uzman bilim adamları hazırlamış oldukları bildirilerin sunumunu gerçekleştirdiler. Bu sunumlar simultane çeviri ile her iki dilde katılımcılara aktarıldı. Bilim hayatına önemli bilgilerin sunulduğu bu çalışmaların ilerleyen dönemlerde devamını da getirmeyi düşünüyoruz. Çünkü yürütmüş olduğumuz bu çalışma sadece mübadele ile ayrı düşmüş dostların bir buluşması değil aynı zamanda iki toplumun birlikteliğine de katkı sunmaktadır. Türk Yunan dostluğunun kuvvetlenmesi için atılan bu adımların gelecek dönemde yapılacak projelerin de bir öncüsü olacağını düşünüyorum. Sözlerimi sonlandırırken, Sille Sempozyumu’nun bir diğer ayağı olan bu Konya ve Sille Hazineleri sergimizin hayırlı olmasını diliyor, katılımlarınızdan ötürü başta kıymetli protokolümüz olmak üzere, değerli misafirlerimize şükranlarımı sunuyor, herkesi sevgi, saygı ve muhabbetlerimle selamlıyorum” şeklinde konuştu.
Açılışın ardından, heyet Kavala Belediye Başkanına da ziyarette bulundu. Görüşmede, iki şehir arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve kültürel bağların güçlendirilmesi üzerine fikir alışverişi yapıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, bu ziyaretin dostluk ilişkilerini daha da pekiştireceğine inandıklarını belirtti.