Temel İslam Bilimleri Bölümü
10.07.2017

Allame Muhaddis Muhammed Avvame Fakültemizde Konferans Verdi

 

Fakülte Konferans Salonumuzda Allame Muhaddis Muhammed Avvame öğrencilerle buluştu. Yoğun katılımın olduğu konferansta Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş yaptığı açılış konuşmasında, Mevlana diyarı Konya'da Muhammed Avvame ve evladını ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti, davetlerini kırmayıp geldikleri için de teşekkür etti. Avvame'nin İslam Dünyasında İslami Bilimleri bir bütün olarak ele alan sorunlarla canlı olarak ilgilenen bir İslam âlimi olduğunu belirten Altıntaş; "Onun ilminden feyzinden birlikte faydalanacağız. Onu dinlediğiniz ve gördüğünüz için şanslı olduğunuzu söylemek istiyorum. Faydalanacağımız bir konferans olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmasını, İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seyit Bahçıvan'ın Türkçe'ye tercüme ettiği Muhammed Avvame kendisinin de hala talebe olduğunu kaydederek; "Bir ilim üzerine yoğunlaşan öğrenciler diğer ilimlerde de kendilerine iyi bir alt yapı geliştirmeliler. Dikey bir araştırma insanı ilim adamı yapmaz." dedi. Bir şeyin üstün oluşunun etkisiyle bilineceğini belirten Avvame, "Örneğin biri çıkıp baş ağrısını çözen bir şifa bulsa bir başkası da kansere deva olacak bir şey bulsa tabii ki kansere çare bulan daha etkili olacaktır. Yani biz de diğer ilimlerin karşısında hadis ilimlerini başköşeye oturtmalıyız." ifadelerini kullandı.

Hadis İlmi İslam'da Olmayan Bir Şeyi İslam'a Sokmayı, İslam'da Olan Bir Şeyi De İslam'dan Çıkarmayı Önleyen Bir İlim

Hadis ilimleri iki ana bölümden oluştuğunu söyleyen Muhammed Avvame bunların, "metinler" ve "senetler" olduğunu kaydedip sözlerini şöyle sürdürdü: "Hadis ilmi İslam'da olmayan bir şeyi İslam'a sokmayı, İslam'da olan bir şeyi de İslam'dan çıkarmayı önleyen bir ilimdir. Kur'an-ı Kerim dinin birinci dayanağıdır. Buradan bir harfi çıkarıp eklememiz mümkün değil. Hadisi aktaranların bir zinciri var. Hadislerin senetleri olmasaydı dileyen dilediğini söylerdi. İsnat dinin ta kendisidir. Hadisi diğerlerinden ayıran, senettir. Her alanın bir süvarisi olur. Bu dinin süvarileri de bir yerde senet ilmine vakıf olan ulemamızdır."

Hadis İlmi Talebesinin Taşıması Gereken Ahlaki Özellikler Var

İlim talebesinin ahlakıyla ilgili açıklamalarda bulunan Avvame, onların özellikle bezenmeleri gereken ahlaki özellikler olduğunun altını çizdi. Hadis öğrencisinin sıradan bir öğrenci olmadığını kaydeden Avvame,  "Hadis ilmi talebesinin taşıyacağı ahlak da sıradan bir Müslümanın ahlakı gibi olmamalı. Hadis öğrencisinin edebi ve ahlakı daha ileri düzeyde olmalıdır. Öğrenirken, öğretirken niyetimiz Allah rızası olacak. Takva, Allah'ın emir ve yasakları karşısında titreyecek. Namazı vaktinde kılacak, geçiştirmeyecek. Amellerinde titiz olacak. Geçmiş ulemanın hayatını okuyacak." ifadelerini kullandı.