Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü

Ders İçerikleri

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
MERAM MESLEK YÜKSEKOKULU
BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER PROGRAMI DERS İÇERİĞİ
 
I.YARIYIL
 
1. TAB 1011 BOTANİK
Bitkilerin sınıflandırılması ve isimlendirilmesi, Hücredeki organik ve inorganik maddeler – karbonhidratlar, Proteinler, yağlar, nukleik asitler, enzimler ve vitaminler, Hücre organelleri- endoplazmik retikulum, ribozom, golgi kompleksi, lizozom, mitokondri, plastidler, Nukleus, Kromozomlar, Hücre bölünmesi (amitoz, mitoz, mayoz), Hücre çeperi (oluşumu, tabakaları, kimyasal yapısı, kimyasal farklılaşması), geçitler, plazmodesma, Histoloji: Bitkisel Dokular; Meristematik doku, Temel doku (Parankima), Histoloji: Bitkisel Dokular; Koruyucu doku, Destek doku, Histoloji: Bitkisel Dokular; İletim dokusu, Salgı dokusu, Organografi: Vejetatif organlar; Kök (morfoloji, anatomi, metamorfoz), Organografi: Vejetatif organlar; Gövde (morfoloji, anatomi, metamorfoz), Organografi: Vejetatif organlar; Yaprak (morfoloji, anatomi, metamorfoz), Organografi: Generatif organlar; Çiçek (formül, diyagram, çiçek durumları, polen ve embriyo kesesi oluşumu), Tozlaşma ve Döllenme, Meyve ve Tohum oluşumu
2.TAB 1091 HAYATTA KALMA VE ARAZİ TEKNİKLERİ
Hayatta kalma ve arazi teknikleri dersinin amacı ve önemi, Yabani ortamlardaki tehlikeler, Yabani ortamlardaki tehlikeler den korunma, Meteorolojik koşullar ve riskler, Yenilebilir bitki ve hayvanlar, Zehirli bitki ve hayvanlar, Arazi ekipmanları, Ders tekrarı ve arasınav, Sığınak oluşturma, doğal barınak materyalleri, İlk yardım kiti tanıtımı, İlk yardım uygulamaları 1, İlk yardım uygulamaları 2, Isınma     Uygulama, Barınma
3. TAB 1021 BİTKİ EKOLOJİSİ
Çevre faktörleri ve bitkilerle olan ilişkileri. Işığın bitkiler üzerine etkileri.  Sıcaklığın bitkiler üzerine etkileri.  Suyun bitkiler için ekolojik önemi. Biyotik faktörler; simbiyoz, amensalizm, mutualizm,  mikorhiza ve mikotrofi. Allelopati.  Bitkilerde savunma mekanizmaları ve  fitoalexinler.  Biyomlar ve özelikleri.  Süksesyon ve klimaks. Arktik ve alpin bitkilerin ekolojileri.  Stres ve bitkilerin strese karşı geliştirdikleri stratejiler. Halofit bitkilerin ekolojisi.  Bitkilerde fenotipik plastisite, üreme gücü ve üreme maliyeti.
 
4. TAB 1031 GENEL KİMYA
Kimyanın mantığını kavrama, kimyasal bileşikleri ve reaksiyonları tanıma, Maddenin yapısı, periyodik tablo, kimyasal bileşiklerin sınıflandırılması ve adlandırılması, kimyasal reaksiyon çeşitleri, hesaplamaları, gaz kanunları, termokimya, solüsyonlar, çözünürlük, asitler, bazlar, tuz, kimyasal kinetik ve denge reaksiyonları
5. TAB 1041 TIBBİ VE AROMATİK BTKİ YETİŞTİRME TEKNKİLERİ I
Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi, tarihçesi ve temel kavramla, Dünya ve Türkiyede üretim ve ticaretİ, Tıbbi ve aromatik bitkilerin sınıflandırılmasI, Tıbbi ve aromatik bitkilerin doğadan toplanması ve doğadan toplama zararını azaltmanın yolları     , Doğal bitkileri kültüre alma stratejilerİ, Tıbbi ve aromatik bitkilerin genel özellikleri ve faydalanma şekilleri  , Tıbbi ve aromatik bitkilerin çoğaltım şekilleri, Tıbbi ve aromatik bitkilerin morfolojisi ve fizyolojisi, Tıbbi ve aromatik bitkilerin ekolojik esasları, Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde agronomik esasları, Tıbbi ve aromatik bitkilerin hasadı ve kurutulması, Tıbbi ve aromatik bitkilerin pazara arz şekilleri, Dünyada ve Türkiyede fitoterapi uygulamaları, Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği tesisi
6. TAB 1051 BİTKİ FİZYOLOJİSİ
Bitkilerin yaşamları süresince meydana gelen olayları ve bu olayların gerçekleşmesinde etkili madde değişimlerini açıklayabilme, Madde değişimleri sonucu bitkilerde ortaya çıkan çimlenme, büyüme ve gelişme ile ilgili sorunları açıklayabilme. Bitki yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunların bitki fizyolojisi ile ilgisini açıklayabilme. Çeşitli tarımsal uygulamaların fizyolojik yönden etkinliğini değerlendirebilme. Bitkilerde suyun alınması ve taşınmasını açıklayabilme. Bitkilerin hangi şekillerde su kaybettiğini açıklayabilme. Bitki besin elementlerinin alınma yöntemlerini açıklayabilme. Bitki besin elementlerinin bitkide taşınma mekanizmalarını açıklayabilme. Bitkilerde kaç türlü fotosentez metabolizması olduğunu açıklayabilme. Bitkilerde fotosentez ürünlerinin taşınmasını açıklayabilme
7.TAB 1061 ORGANİK KİMYA
.Organik kimyaya giriş, C-C bağları, Karbon-heteroatom bağlarının oluşumu ve özellikleri, Alkanlar ve radikalik yer değiştirme reaksiyonları, Alkenler, Eliminasyon ve katılma reaksiyonları, Alkinler, sikloalkanlar, Aromatiklik ve aromatik sübtitüsyon reaksiyonları, Stereokimya, Alkil halojenürler, nükleofilik sübstitüsyon reaksiyonları, Asitlik-bazlık, alkoller ve fenoller, Karbonil bileşikleri, aldehit ve ketonlar, Karbonil gruplarına nükleofilik katılma reaksiyonları, karbonil grubunun α–konumuna katılma reaksiyonları, Karboksilli asitler ve türevleri, aminler ve reaksiyonları, Aminoasitler ve proteinler, karbohidratlar, Nükleik asitler: DNA ve RNA
8.TAB 1071 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Bilişim Teknolojileri ve Temel Kavramlar Teknolojide Dün-Bugün-Yarın Teknolojinin Gelişimi, Donanım Bilgisayar Çeşitleri Bilgisayarın Temel Bileşenleri, Yazılım Yazılım Çeşitleri Zararlı Yazılımlar, İşletim Sistemleri MS Windows MacOS Linux/Unix/Pardus, Sınav, Ofis Programları Microsoft Office Apple iWorks Pardus Libre Office, Bilişim Güvenliği Ağ Güvenliği Bilgisayar Güvenliği Mobil Güvenlik, Sunum Programları ve Sunum Teknikleri, Uygulama (PowerPoint ile sunum hazırlama), Uygulama (PowerPoint ile sunum hazırlama), Uygulama (PowerPoint ile sunum hazırlama) Sunuş
9.BFT201 BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİ
Bilim Tarihine Giriş, Bilimsel Bilginin Özellikleri, İlk Uygarlıklar ve Eski Çağda Bilim : Çin, Hint ve Orta Asya’da bilim, Eski Uygarlıklardan Mısır ve Mezopotamya'da Bilim, Eski Uygarlıklardan Antik Yunan'da Bilim,  Eski Uygarlıklarda Bilim: Helenistik Dönem, Vize, Ortaçağ Avrupasında Bilim, İslam Dünyasında Bilim, Rönesans ve Modern Bilim, XVII. ve XVIII. Yüzyılda Bilim, XVII. ve XVIII. Yüzyılda Bilim, Günümüzde Bilim, Bilim Tarihinden İlkokul Derslerinde Yararlanma
10. TAB 1081 İLETİŞİM
İletişimin ve etkili iletişimin tanımı, unsurları ve özellikleri, kullanılan dil, kendini tanıma, etkili dinleme ve geri bildirim, iletişimi engelleyen ve kolaylaştıran etkenler , ikna edici iletişim, duyguların iletişimde rolü ve kullanılması, etkili iletişim teknikleri, iletişimde çatışma ve önlenmesi, sözsüz iletişim becerileri, sosyal yaşamda davranış kuralları; görgü ve nezaket, iletişim uygulamaları ve iletişimin diğer disiplinlerle olan ilişkilerin benimsenmesini kapsamaktadır.
11.İSGGÜV1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I
İş sağlığı ve güvenliği uygulama ilkeleri, İşyerinde risk önleme kültürü, güvenlik kültürünün önemi ve günlük yaşamdaki yeri, güvenlik kültürünün oluşturulması ve devamının sağlanması, İSGB, OSGB`lerin kuruluş amacı, yapısı, çalışanları İş güvenliği uzmanının ve işyeri hekimlerinin nitelikleri, görevlendirilmeleri, yetki ve sorumlulukları, iş kazası ve meslek hastalıkları önleme politikaları, tehlike, risk ve risk değerlendirme yöntemlerinin analizi öğretilir.

12.TDL101  TÜRK DİLİ I
Türkçenin tarihi gelişiminin ve iyi kullanılabilmesi için, dil ve kültür ilişkileri, Türkçenin Dünya dilleri arasındaki yeri, Türkiye Türkçesinin gelişme evreleri, dilin kullanımında dikkat edilmesi gereken imla kuralları, dil bilgisi açısından bilinmesi ve uygulanması gereken temel bilgiler dersin içeriğini oluşturmaktadır.
13.AİT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I
Osmanlı devleti'nde modernleşme hareketleri, kurumsal modernleşme dönemi -ı-, kurumsal modernleşme dönemi (1876-1908), osmanlı fikir hareketleri, osmanlı dış politikası, modernleşme döneminde osmanlı ekonomisi, birinci dünya savaşı ve osmanlı devleti, ermeni meselesi, millî mücadele dönemi –ı-, millî mücadele dönemi –ıı- (kongreler ve meclis-i mebusan dönemi), ı. TBMM dönemi, millî mücadele’nin mali kaynakları, istiklal harbi ya da askeri mücadeleler dönemi, millî mücadele’nin dış ilişkileri
14. YBD101 YABANCI DİLI
Giriş. Ders içeriği ve değerlendirme esasları ile ilgili bilgilendirme, Kişisel bilgilerle ilgili konuşma/ Geniş zaman/ Geniş zaman zarfları, Şimdiki zaman, Geniş zaman ve Şimdiki zaman karşılaştırması, kullanım farklılıkları / Pekiştirici Okuma ve Dinleme aktivitesi, Gelecek ile ilgili planlardan bahsetme/ Gelecek Zaman “be going to”, Gelecek Zaman “will”, Geniş zamanın ve Şimdiki zamanın gelecek zaman anlamı verecek şekilde kullanımı/ Pekiştirici Okuma ve Dinleme aktivitesi, Geçmiş olaylardan ve aktivitelerden bahsetme, “to be” fiili ve düzenli fillerle geçmiş zaman cümleleri kurma, Geçmiş olaylardan ve aktivitelerden bahsetme düzensiz fillerle geçmiş zaman cümleleri kurma, Şimdiki zamanın hikayesi/ Geçmiş zamanda “When/ While/ As/ Before/ After” gibi zarflarla zarf cümlecikleri kurma, İşlenen konularla ilgili metin inceleme, dinleme, yazma ve dil bilgisi etkinlikleri., Geçmiş alışkanlıklardan ve rutinlerden bahsetme / “used to” kullanımı, Belirli/ Belirsiz tanımlık kullanımı, Yer bildiren edatlar/konuyla ilgili metin inceleme, dinleme, yazma ve dil bilgisi etkinlikleri
II.YARIYIL
 
1.KRP102 KARİYER PLANLAMA
Kariyer kavramı, kariyer planlama ve aşamaları, Kariyer kavramı, kariyer planlama ve aşamaları, bireysel kariyer gelişimi, kariyer stratejisinin oluşturulması, bireysel kariyer gelişimi, kariyer stratejisinin oluşturulması, kariyer planlama modeli, ilgili öğretmenlik alanlarında kariyer seçenekleri, kariyer planlama modeli, ilgili öğretmenlik alanlarında kariyer seçenekleri, özgeçmiş hazırlama ve özgeçmiş çeşitleri, CV formatı ve örnekleri, CV hazırlamada dikkat edilecek noktalar, özgeçmiş hazırlama ve özgeçmiş çeşitleri, CV formatı ve örnekleri, CV hazırlamada dikkat edilecek noktalar, kapak yazıları, tanıtım mektupları, iş görüşmesi, amaçları, yöntem ve türleri, kapak yazıları, tanıtım mektupları, iş görüşmesi, amaçları, yöntem ve türleri, görüşmeye hazırlık ve görüşme aşamaları, görüşmelerde karşılaşabilecek durumlar; soru tipleri, vücut dili-bedensel işaretler, görüşmelerde karşılaşabilecek durumlar; soru tipleri, vücut dili-bedensel işaretler
2. TAB 2011 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRME TEKNİKLERİ II
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Açık Alanlarda Örtü Altında Yetiştiriciliği, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Açık Alanlarda Örtü Altında Yetiştiriciliği, Bitki Besleme, Bitkiler için gerekli besin elementleri, Su ve besin alımı ve taşınımı, Bitki Koruma, Bitkilerde hastalık belirtileri ve işaretleri, Bitki hastalıklarının sınıflandırılması, Hastalıklarla mücadele, Yaygın Olarak Kullanılan Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretim Teknikleri, Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin önemi, Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin önemi
3.TAB 2021 MİKROBİYOLOJİ
Bu ders; Mikrobiyolojiye giriş, Mikroorganizmaların sınıflandırılması, Mikrobiyota ve mikroorganizma patogenezi, Bakteri yapısı ve fizyolojisi, Bakteri genetiği, Tıbbi önemi olan bakteriler ve hastalıkları, Mantarlar, Parazitler, Virüslerin yapısı ve genetiği, Tıbbi önemi olan virüsler ve hastalıkları, Mikrobiyolojik tanı yöntemleri, Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antisepsi, Antimikrobiyal ilaçlar, Aşılar; konularını içermektedir.
4.TAB 2031 ETNOBOTANİK
Etnobotanik nedir, Etnobotoniğin tarihsel gelişimi, Kantitatif etnobotanik, kaynak yönetimi, Etnobotanik çalışma yöntemleri, Bitkilerin etnobotanik açıdan yararlanılan kısımları, Bitkilerin kullanım amaçları, Tıbbi bitkiler, Endüstriyel bitkiler, Zirai bitkiler, Bunların dışında kullanım alanına sahip bitkiler, Etnobotanik çalışmalarda karşılaşılan yöresel ve bilimsel isim problemleri, Etnobotanik çalışmalarda etik, Halk kökenli bilgi ve bilimin bir araya getirilmesi, Genel değerlendirme
5.TAB 2041 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER SİSTEMATİĞİ
Taksonomik Kategoriler, Bitkilerin İsimlendirilmesi ve Botanik İsimleri, Bitki Tayini ve Bitkilerin Sınıflandırma Sistemi, İlkin Kara Bitkileri Genel Özellikleri ve Sınıflandırılması, Gymnospermlerin Genel Özellikleri, Gymnosperimlerin Sınıflandırılması        , Angiospermlerin Genel Özellikleri, Dikotelidonların Genel Özellikleri Magnoliidae Ordosunun Genel Özellikleri ve Sınıflandırılması, Ara Sınav, Caryophyllidae ve Hamamalidae Ordosunun Genel Özellikleri ve Sınıflandırılması, Dilleniidae Ordosunun Genel Özellikleri ve Sınıflandırılması, Rosidae Ordosunun Genel Özellikleri ve Sınıflandırılması, Asteridae Ordosunun Genel Özellikleri ve Sınıflandırılması, Monokotiledonların Genel Özellikleri ve Liliopsida Sınıfının Sınıflandırılması.
 
6.TAB 2051 TOPRAK BİLGİSİ
Toprak ana materyali, toprak oluşumu, toprak oluşumunda etkili koşullar, ayrışma maddeleri, toprak profili, toprağın sınıflandırılması, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, toprakta bitki besin maddeleri, toprak kolloidleri, toprak reaksiyonu, toprak suyu, mikroorganizmalar ve etkileri, toprak havası ve toprak sıcaklığı. Ekoloji tanımı, yapısı, ekosistemler, ekosistemlerde enerji akışı, besin zinciri ve besin zincirinde bulunan canlılar, çimlenme, çimlenme koşulları, bitki gelişimi için uygun çevre koşulları, iklim olayları, bitkilerde besin ve yer rekabeti
7.TAB 2071 HERBARYUM TEKNİKLERİ
Herbaryum tanımı Herbaryumda örneklerin düzenlenmesi Lokalite, habitat kavramlarının örneklerle açıklanması Arazi çalışmaları ve kullanılacak alet ve cihazlar Örnek toplama ve o sırada dikkat edilecek hususlar Öğrencileri araziye çıkarma ve bitki toplama denemelerinin yaptırılması Örnek toplama sonrası yapılacak işlemler
8. TAB 2101 ÇEVRE VE ORGANİK TARIM
Tarımsal uygulamalar ve çevresel etkisi, sürdürülebilir tarımsal uygulamalar, gıda güvenliği, biyolojik çeşitlilik. Genetiği değiştirilmiş organizmalar, tarımda risk yönetimi, tarımdan beklenenler. Organik tarım, ilkeler ve amaç, organik tarımın üstünlükleri, organik üretim ihtiyacı, dünyada organik tarım uygulamaları, uluslararası kuruluşlar.Organik tarım, ilkeler ve amaç, organik tarımın üstünlükleri, organik üretim ihtiyacı, dünyada organik tarım uygulamaları, uluslararası kuruluşlar. Organik tarımsal üretimde kalite kontrol sistemi, organik standartlar, kontrol, sertifikasyon, akreditasyon. Toprak ve özellikleri, oluşumu, toprak organik maddesi, toprak verimliliği, toprak işleme. Toprak erezyonu, oluşumu ve etkileri, erezyonun önlenmesi, toprak su ilişkisi, toprakta suyun önemi, su temini ve sulama suyu, sulama yöntemleri, suyun korunması. Toprak kirliliği, nedenleri ve etkileri, tuzlu ve sodyumlu topraklar, organik örtü, önemi, örtü çeşitleri. Dengeli beslenme, bitki besin elementleri, bitki sağlığı, toprak organik maddesinin önemi, bitki besin maddesi döngüsü. Dönüşümlü bitkisel üretim, organik tarımda gübreler ve gübreleme, organik gübreler ve besin değeri, hayvansal gübreler, ticari organik gübreler, ticari organik gübreler, sıvı organik gübreler, mineral ve mikrobiyolojik gübreler, yeşil gübreler. Organik üretimde zararlı ve hastalık yönetimi, bitki sağlığı, önleyici tedbirler, bitki koruma yöntemleri, doğal düşmanlar, doğal pestisidler, bitkisel pestisidler, doğal pestisidler. Organik tarım kanunu
9.İSGGÜV2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ II
İşçi, İşveren, İşveren Vekili, İşyeri, Alt İşveren, İş Kazası, Meslek Hastalığı tanımı, kapsamı ve hukuki sonuçları, İşçi, İşveren, İşveren Vekili, İşyeri, Alt İşveren, İş Kazası, Meslek Hastalığı tanımı, kapsamı ve hukuki sonuçları, İSG ile ilgili tüzük ve yönetmelikler: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü, İSG ile ilgili tüzük ve yönetmelikler: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü, Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği, İSG Eğitimleri Hk. Yönetmelik, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hk. Yönetmelik, Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği, İSG Eğitimleri Hk. Yönetmelik, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hk. Yönetmelik, İşveren ve İşveren Vekilinin (mühendisin-iş güvenliği uzmanının) iş kazası ve meslek hastalığı durumunda sorumluluğu-örnek olaylar, İşveren ve İşveren Vekilinin (mühendisin-iş güvenliği uzmanının) iş kazası ve meslek hastalığı durumunda sorumluluğu-örnek olaylar, İş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili istatistiklerin incelenmesi, sık görülen kaza ve hastalıklar ve önlemler, İş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili istatistiklerin incelenmesi, sık görülen kaza ve hastalıklar ve önlemler, İş kazalarıyla ilgili örnek Yargıtay kararlarının incelenmesi, İş kazalarıyla ilgili örnek Yargıtay kararlarının incelenmesi, Makine Sanayinde yaşanan iş kazalarının incelenmesi ve alınacak önlemler, Makine Sanayinde yaşanan iş kazalarının incelenmesi ve alınacak önlemler
10. TDL 102 TÜRK DİLİ II
Anadilini doğru kullanma becerisini kazandırmak; bu beceriyi kazanarak üniversiteye gelmiş olan öğrencilerin de bu alandaki yeteneklerini geliştirmek amacıyla düşünce üretme ve düşündüğünü yazmanın esas olduğu derste, noktalama işaretleri ve imla kuralları, kompozisyon kuralları, yazı türleri örneklerle ele alınmakta ve bunlarla ilgili yazma çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca çeşitli romanlar, şiir kitapları ve tiyatro eserleri okunmakta ve incelenmektedir. Sınıfta okuma tiyatrosu yapılarak, çeşitli diksiyon teknikleri ile uygulamalı vurgu ve tonlama dersleri yapılmaktadır.
11. AİT 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ II
Osmanlı Toplum ve Devlet Düzeninin Geri Kalması ve Yapılan Reform Hareketleri; Osmanlı Devletinin Parçalanması ve Ulusal Mücadelenin Başlaması; Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'da Ulusal Mücadeleyi Örgütlemesi; Birinci T.B.M.M.'nin Açılması; 1920-1922 Arası Askeri ve Siyasal Gelişmeler; Devrimler ve Karşı Tepkiler; Anayasal Sistemin Kurulması; Cumhuriyet Döneminde İç ve Dış Siyaset; Türk Devriminin Temel Özellikleri ve Etkilendiği Düşünce Akımları; Hukuk, Eğitim, Ekonomi ve Toplumsal Yaşayışta Yapılan Yenilikler; Atatürk İlkeleri ve Bu İlkelerin Genel Nitelikleri; İdeolojik Açıdan Atatürkçülüğün Değerlendirilmesi.
12. YBD102 YABANCI DİL II
Zamanlar: Şimdiki zaman, Geniş zaman, Geçmiş zaman, Gelecek zaman yapıları; Kipler: Might, Could, Can, Must, May; Zarflar: Yer, Yön, Amaç, Hal zarfları; Sıfatlar: Sıfatların sırası, Karşılaştırma, Üstünlük belirten yapılar; Edilgen Yapı: Şimdiki, Geniş, Geçmiş, Gelecek zamanda edilgen yapı; Şart Cümlecikleri; Sıfat Tümceleri; Aktarım Cümleleri; Fiil Yapıları: TO, -ING; İsim Cümlecikleri; Zarf Cümlecikleri; Karşılaştırmalı Yapılar.
 
III. YARIYIL
 
1.TAB 3011 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER ANATOMİSİ
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler arasında çiçekli bitkilerde yaprak, Çiçek, Meyve şekilleri hakkında bilgi vermek ve mikroskop uygulamalı olarak bu bitkileri tanıtmak, Belli başlı genel karakterlerini öğretmek, (Hücrede; Hücre çeperi, Geçitler, Kristaller, Yaprakta tüyler, İletim sistemleri; Kökler; Monokotil, Dikotil kök gibi).
2.TAB 3021 UÇUCU YAĞ BİTKİLERİ
Uçucu yağ, alkaloit ve glikozit içeren bitkilerin kullanımı, yetiştirilmesi, ıslahı hakkında bilgi verilir, Asteraceae, Ballıbabagiller, Verbenaceae, Rosaceae, Apiaceae familyalarının tanıtılması, yetiştirilme ilkeleri ve ekolojik istekleri hakkında temel bilgiler verilir.
3.TAB 3031 DROG HAZIRLAMA TEKNİKLERİ
Drogların tanımı ve tanıtılması. Bitkisel droglar, bitkinin tamamından veya bir kısmından elde edilen droglar; kök, köksap, yumru, odun, kabuk, yaprak, çiçek, meyve, tohum, herba, drogların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması. Türkiye ve AB'ye göre drog standartları, elde edilişleri, kurutulma, depolama, pazarlama ve saflık muayeneleri, preparat hazırlama; infüzyon, dekoksiyon, tentür, merhem yapılması
4.TAB 3041 MESLEKİ UYGULAMA I
Bitki Fizyolojisi ve Biyolojisi, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Tanımı ve Sınıflandırılması, Bitki Yetiştiriciliği, Bitki Koruma, Bitki İşleme ve Değerlendirme, Farmakognosi, Aromaterapi ve Kullanım Alanları, Yasal Düzenlemeler ve Etik, Araştırma Yöntemleri ve Proje Geliştirme, Pazarlama ve İşletme Yönetimi
5.TAB 3051 KEYF VE BAHARAT BİTKİLERİ
Baharat olarak kullanılan doğal bitkiler hakkında bilgi sahibi olabilme Baharat bitkilerinin hangi kısımlarının baharat olarak kullanıldığını öğrenebilme. Baharat Bitkilerinin tarımının yapılmasında dikkat edilecek konuları öğrenebilme. Baharatların kullanılma yöntemlerini öğrenebilme Baharatların işlenme ve saklanmasında kullanılabilecek yöntemleri öğrenebilme Başta Tütün olmak üzere öncelikle ülkemizde yetiştirilen keyif ve uyarıcı bitkilerin yetiştirilmesi, yararlanma durumları ve tıbbi etkileri.
6.TAB 3061 MESLEKİ UYGULAMA II
Bitki Yetiştiriciliği Uygulamaları, Bitki Koruma Uygulamaları, Hasat ve İşleme Uygulamaları, Kalite Kontrol ve Standartizasyon, Aromaterapi Uygulamaları, Pazar Araştırması ve Pazarlama Stratejileri, Proje Çalışmaları, Staj Uygulamaları
7. GNLÇLŞ GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI
Yönetim ve organizasyon kavramları, gönüllülük kavramı ve gönüllü yönetimi, temel gönüllülük alanları (afet ve acil durum, çevre, eğitim ve kültür, spor, sağlık ve sosyal hizmetler vd.), gönüllü çalışmalarda etik, ahlaki, dini, geleneksel değerler ve ilkeler, toplumda risk grupları ve gönüllülük, göçmenler ve gönüllülük, gönüllü çalışmalarla ilgili proje geliştirme ve sahada gönüllü çalışmalara katılım, kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarında (stk) gönüllü çalışmalara katılım, gönüllülük projelerine devam etme, gönüllülük projelerine devam etme, gönüllülük projelerine devam etme, gönüllülük projelerine devam etme, gönüllülük projelerine devam etme, gönüllülük çalışmaları ile ilgili projelerin sunumları
8.TAB 3111 EKOTURİZM
Ders ile ilgili genel bilgiler ekoturizm tanımı ve ilgili kavramlar ekoturizmin tarihi gelişimi ekoturizmin faydaları/ekoturizmin özellikleri ekoturizmin kriterleri/ekoturizmin ilkeleri ekoturizmin sektörel ve sosyal yapısı/ekoturizm endüstrisi dünyada ekoturizm endüstrisinin gelişimi/türkiye'de ekoturizm endüstrisinin gelişimi ekoturizm planlaması ekoturizm etkinliklerinin sınıflandırılması ekoturizm ve korunan alanlar ekoturizmin etkileri/çevresel boyutu/toplumsal ve kültürel etkisi t.c.kültür ve turizm bakanlığı'nın turizmin çeşitlendirilmesine yönelik projeleri dünyadaki ekoturizm uygulamaları
9.TAB 3121 BİLİMSEL TEDAVİ TARİHİ
Tarih öncesi dönemlerde bilim ve tıp, Eski medeniyetlerde öne çıkan bilimsel gelişmeler ve tıbbi tedaviler (Mezopotamya, Mısır, Çin, Hint, Yunan ve Roma) , İslam sonrası kültürel, bilimsel ve tedavi yöntemlerindeki gelişmeler, Modern tıbbi tedavi yöntemleri, İslamiyet öncesi ve sonrası Türklerde bilim ve tıp.
 
IV. YARIYIL
 
1.TAB4011 MESLEKİ PROJE HAZIRLAMA
Proje kavramı ve proje türleri, Öğretim programları ve proje tabanlı öğrenme, Okullarda proje programları (TÜBİTAK, AB ve diğerleri), Proje için konu seçimi, Literatür taraması, Projede mantıksal çerçeve, Projenin planlanması ve yönetimi; Projede bilimsel yöntemin uygulanması, Proje raporu hazırlama ve geliştirme, Proje raporunu sonuçlandırma, Proje değerlendirme ve iyi örneklerin incelenmesi, Proje sunumları, Poster ve broşür tasarlama teknikleri, Poster ve broşür hazırlama teknikleri
 
2.TAB 4021 STANDARDİZASYON,  MUHAFAZA, AMBALAJLAMA
Standardın tanımlanması, standart çeşitleri ( yapı karakterlerine göre standartlar,uygulama şekillerine göre, uygulama alanlarına göre standartlar). Standardizasyonun tanımı, standardizasyonun tarihçesi, standardizasyon faaliyetlerinin amaç ve ilkeleri, üreticiye ve tüketiciye,-ulusal ekonomi faydaları ve tarımsal üretime faydaları. Belgelendirme faaliyetleri (üretim yerlerinin, ürünlerin, parti mallarının, ithal malların, laboratuarların belgelendirilmesi).  Uluslar arası standardizasyon kuruluşları (IEC, ISO, FAO, WHO) ve Türk standartları enstitüsünün görevleri, organları ve bunların görevleri. Standart hazırlama (yeni standartlar, revizyonlar, tadiller), standartların yazılış şekilleri.  Bazı tıbbi ve aromatik bitki standartlarının incelenmesi (kekik, adaçayı, kimyon, anason…).  Tıbbi ve aromatik ürünlerin depolanması; depolamanın tanımı, depolamanın amaçları, tarımsal işlemler, hasat sonrası işlemler. Arasınav ,Depo ortamı; depo nem oranı, sıcaklık, oksijen ve yabancı madde oranlarının depolamaya etkileri. Depo yapıları, tıbbi ve aromatik ürünlerin muhafaza şekilleri, dökme muhafaza, silolarda muhafaza, çuvallı depolama.  Depolanan ürünlerde meydana gelen değişmeler; miktar kayıpları, tohumluk özelliğinin kaybolması ve gıda değeri kayıpları. Hasat sonrası kurutma işlemleri, kuruma ve su kaybı hızını etkileyen faktörlerden ürün özellikleri ve ortamın buharlaştırma gücü. Kurutma şekilleri; doğal koşullarda, güneşte kurutma,kapalı sistemlerde kurutma, tünel kurutucu. Kurutulmuş ürünlerin ambalajlanması, ambalaj materyalinin seçimi, ambalajlama yöntemleri, ambalaj hacmi, ambalaj boyaları. Tıbbi ve aromatik ürünlerin taşınması, taşıma koşulları (sıcaklık, yüzde nem, havalandırma), taşıma sistemleri (karayolu, demiryolu,denizyolu,hava yolu…)
3.TAB 4161 MESLEKİ UYGULAMA III
İleri Düzey Bitki Yetiştiriciliği, Bitki Koruma Stratejileri, Bitki İşleme ve Değer Zinciri, armakognosi ve İlaç Geliştirme Uygulamaları, Aromaterapi ve Uygulama Teknikleri, Pazarlama ve Girişimcilik Uygulamaları, Araştırma ve Proje Geliştirme, Staj ve Sektörel Deneyim, Etik ve Yasal Düzenlemeler
4.TAB 4041 TOKSİKOLOJİ-ZEHİRLİ BİTKİLER
Zehirin Tanımı ve eski tarihlerde kullanımı, Zehirlenme belirtileri nelerdir? Zehirlenmelerde ilk yardım, Zehirli bitkilerin sınıflandırılması. Yaygın bilinen zehirli bitkiler. Bitki zehirleri ve kimyasal içerikleri, Bitkilerin kimyasal içerikleri ve buna göre sınıflandırması, Zehirli bitkilerin özellikleri ve tanımlayıcı karakterleri. Türkiye'nin doğal zehirli bitkilerinden örneklerin tanıtılması, Zehirli bitkilerin özellikleri ve tanımlayıcı karakterleri. Türkiye'nin doğal zehirli bitkilerinden örneklerin tanıtılması, Zehirli bitkilerin özellikleri ve tanımlayıcı karakterleri. Türkiye'nin doğal zehirli bitkilerinden örneklerin tanıtılması, Ara Sınav, Zehirli bitkilerin özellikleri ve tanımlayıcı karakterleri. Türkiye'nin egzotik zehirli bitkilerinden örneklerin tanıtılması, Zehirli bitkilerin özellikleri ve tanımlayıcı karakterleri. Türkiye'nin egzotik zehirli bitkilerinden örneklerin tanıtılması, Zehirli bitkilerin özellikleri ve tanımlayıcı karakterleri. Türkiye'nin egzotik zehirli bitkilerinden örneklerin tanıtılması, Zehirli bitkilerin özellikleri ve tanımlayıcı karakterleri. Türkiye'nin egzotik zehirli bitkilerinden örneklerin tanıtılması, Zehirli bitkilerin özellikleri ve tanımlayıcı karakterleri. Türkiye'nin doğal zehirli bitkilerinden örneklerin tanıtılması, Zehirli bitkilerin ekonomik önemi. Tarım ve peyzajda kullanımı, Zehirli bitkilerin ekonomik önemi. Tıp ve eczacılıkta kullanımı, Final Sınavı
5.TAB 4051 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN KULLANIM ALANLARI
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Tanımı. Dünyada ve Türkiye de Üretimi,Verimi İthalat ve İhracatı. Bu bitkilerin tarihçesi, yararlanma alanları ve kullanım şekilleri İlaçların dünyada ve memleketimizdeki durumu, orijini ve kimyasal içerikleri. Bitkisel kaynaklı ham maddelerin kullanımında kalite, etkinlik ve güvenlik, bitkisel ham maddelerin kullanıma hazırlanması, bitkisel hammadde ve ürünlerin kullanımında dikkat edilecek hususlar, tıbbi ve aromatik bitkilerin halk arasında kullanımı, tıbbi ve aromatik bitkilerin gıda, önemli baharatlar ve baharat olarak kullanımı, bitkisel çaylar vb.
6. TAB 4171 MESLEKİ UYGULAMA IV
İleri Bitki Yetiştiriciliği Teknikleri, Gelişmiş Bitki Koruma Yöntemleri, Ürün Geliştirme ve İşleme Süreçleri, Farmakognosi ve Klinik Uygulamalar, Aromaterapi ve Uygulamalı Terapiler, Pazar Araştırması ve İş Planı Geliştirme, Araştırma Projeleri ve Yenilikçi Çözümler, Staj ve Sektörle İlişki Geliştirme, Etik ve Sürdürülebilirlik
 7. TAB 4071 TEMEL BESLENME İLKELERİ
Beslenmenin önemi, Besinlerin bileşimi ve beslenme ile ilgili bazı tanımlar, vücudunun yapısı ve beslenme, Su, su dengesi ve elektrolitler, Karbonhidrat ve enerji metabolizması, Yağ metabolizması  , Genel Tekrar ve Ara Sınav, Protein metabolizması, Vitaminler ve etkinlikleri, Mineraller ve etkinlikleri, Kalsiyum metabolizması ve osteoporoz , Ateroskleroz ve kolesterol metabolizması  , Hipertansiyon ve kanser, Obezite, diyet ve nütrigenetik beslenme
8.TAB 4121 KUMUL ALANLAR VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
Bitki sistematiğine giriş Bi-nomial adlandırma ve niteleyiciler (epitet) Türkiye’nin bitki coğrafya bölgeleri Türkiye’nin doğal yapısı ve bitki örtüsünün dağılışını etkileyen temel faktörler Türkiye florasının genel özellikleri Türkiye’nin Önemli Bitki Alanları Bitki örtüsünün tahrip faktörleri ve insan etkileri Maki vejetasyonu Kıyı kumulu vejetasyonu Sulak alanlar ve tuzlu alanların vejetasyonu Herdem-yeşil orman vejetasyonu Yaprak döken orman vejetasyonu
 
9.TAB 4131 GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜ
 
Girişimcilik ve İlgili Kavramlar, Girişimcilik Türleri, Başarılı Girişimcilerin Özelikleri ve Girişimcilik Kültürünün Geliştirilmesi, Dünya ve Türkiye Örnekleriyle Girişimcilikteki Başarı ve Başarısızlık Faktörleri, Girişim Kurma Süreci ve Fizibilite Etüdündeki Araştırmalar (Genel Çerçeve), Pazar Araştırması, Teknik Araştırma, Finansal Araştırma, Yasal Yapı Araştırması, Örgütsel Araştırma, Girişimi Oluşturma Kararı ve Kesin Projenin hazırlanması, Girişimin Yönetilmesinde Temel İşletmecilik (Yönetim, Üretim ve Pazarlama) Fonksiyonları, Girişimcilere Yönelik Destekler,Girişimcilere Yönelik Destekler