Ortadoğu'da Yaşanan Duruma İlişkin Açıklama

14.10.2023

 

İsrail rejiminin Gazze’de sivil halka, eğitim ve sağlık kurumlarına yönelik insan onurunu yaralayan saldırıları tüm dünyanın gözü önünde sürüyor. Orantısız güç kullanarak topyekûn cezalandırma yöntemine başvuran, Gazze halkının en temel ihtiyaçlara erişimini engelleyen İsrail'i şiddetle kınıyoruz. 
 
Filistin meselesinin çözümsüzlüğe mahkum edilmesine ve bölgede yaşanan insanlık trajedilerinin geçmişten bu yana sürüp gitmesine sessiz kalan uluslararası topluma çağrımızdır:

Yaşanan olaylar karşısında, vicdandan başka sığınabileceğimiz birşey kalmamıştır. Zulüm ve adaletsizliğin olduğu yerde kalıcı barışın sağlanamayacağı, orantısız şiddetle çözüm üretilemeyeceği gerçeği apaçık ortadadır. 

İnsan haklarının, evrensel ilkelerin ve uluslararası hukukun yok sayıldığı şiddet eylemleri karşısında "insan olma onuru"na yaraşır bir tavır ortaya koymak artık geri dönülemez şekilde zaruridir.

Üzülerek görmekteyiz ki Batı dünyası yüzyılın en büyük insanlık suçlarından birine neredeyse topyekün bir şekilde ortak olmaktadır. Abluka altında göçe zorlanan Gazze halkının maruz kaldığı şiddete sessiz kalmak ne hukuki, ne vicdani, ne de ahlakidir.

Şiddet kullanmadan çözüm üretecek ortak aklı devreye sokmak için; Batı dünyası başta olmak üzere, dünyanın farklı coğrafyalarındaki bilim-sanat insanlarını, İsrail’in sivil Gazze halkına yönelik vahim eylemlerine ivedi bir şekilde son vermesi için çağrıda bulunmaya, dünya medyasının cesur ve aydınlık objektiflerini, tarafsız bir şekilde gerçekleri göstermeye davet ediyoruz.