2. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi Konya’da Gerçekleştirildi

23.09.2016

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Üniversitemiz ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü işbirliğinde düzenlen “Göç, Yoksulluk ve İstihdam” temalı 2. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi Konya’da gerçekleştirildi.

Programa Konya Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Önder Kutlu, Prof. Dr. Tahir Yüksek, Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Kongre Dönem Eş Başkanı Prof. Dr. Ahmet Diken, akademisyenler, yerli -yabancı misafirler ve öğrenciler katıldı.

Ülkemiz Muhacirlere Ev Sahipliği Yapmış Ekmeğini Paylaşmıştır

Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü ve Kongre Dönem Eş Başkanı Prof. Dr. Ahmet Diken Kongrede göç, yoksulluk ve istihdam başlıklarına dikkat çekildiğini belirtip, kongrenin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Ülkemiz muhacirlere ev sahipliği yapmış, ekmeğini paylaşmıştır” diyen Diken, Göç kavramının getirdiği sorunların yanında farklı yönlerinin de var olduğunu söyleyip bu yönlerinin de görülmesi gerektiğinin altını çizdi. Medeniyetlerin daha çok göçmenler tarafından inşa edildiğine dikkat çeken Diken, göç kavramına medeniyetin tohumlarının bir yerden başka bir yere taşınma faaliyeti olarak görmek gerektiğini de kaydetti.

Çok Şükür Göç Eden Değil Göç Alabilen Bir Ülkeyiz

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Önder Kutlu da Üniversite olarak önderliğini yaptıkları programın şehrimiz için önemli olduğu söyleyip kongredeki değerli fikirlerin, uygulamaya dönük sonuçlarının bulunacağını kaydetti.

Göç meselesinin tüm dünyayı ilgilendiren bir konu olduğunu ifade eden Kutlu, göçün siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel boyutlarının olduğunu kongrede de bu başlıklar üzerinde durulduğunu belirtti. Kongrede konuşulan başlıklarla ilgili gerek yerel yönetimlerle, gerek ticaret ve sanayi odalarıyla gerekse de sivil toplum örgütlerindeki ilgilerle görüşüleceğini dile getiren Kutlu, kongrede çıkan sonuçlar çerçevesinde uygulamaya dönük adımlar atılacağını söyledi.

Kutlu : “Bereket versin ki ülkemiz; siyasal, sosyal, ekonomik anlamda çok iyi durumda. Çok şükür göç eden değil göç alabilen bir ülkeyiz.” ifadelerini kullandı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Konya’ya Değer Katıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, göç meselesinin çeşitli açılardan değerlendirilebileceğini belirtip sözlerini şöyle sürdürdü: “Konya’da 80 bine yakın Suriyeli misafirimiz var. Eğitim, istihdam, sağlık ihtiyaçlarının karşılanması gibi konularda paydaşlarımızla birlikte özel bir birim kurarak çalışmalar yürütüyoruz. İnşallah kongrede sunulan önerilerin bizlere yol gösterici sonuçlar çıkaracağına inanıyor emek veren herkese teşekkür ediyorum.”

Hiçbir misafirin aç ve açıkta kalmaması için Konyalılar olarak ciddi emekler sarf edildiğini belirten Akyürek, Üniversitemizin Konya’ya değer kattığını sözlerine ekledi.

Dert Edilenleri, Derdi Olanları, Derdini Sevenleri Tebrik Ederim

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Medeniyetimizin veren, kucak açan bir anlayışa sahip olduğunu kaydederek, “Dert edilenleri, derdi olanları, derdini sevenleri tebrik ederim” ifadelerini kullandı

Ülkemizde 3 milyonun üzerinde Suriyeli olduğunu söyleyen Sorgun, birçok Batılı ülkenin çok az sayıda mülteci kabul ettiğinin de altını çizdi.

Dünyanın iki medeniyetin çatışmasına tanıklık ettiğini söyleyen Sorgun: “Birisi almak üzerine kurulu bir medeniyet, bir diğeri ise vermeyi üstün tutan bir medeniyet. Bizim için veren el, alan elden üstündür” dedi.

Konya Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam ise göçmenlerin sorunları konusunda farkındalık oluşturmak açısından düzenlenen kongrenin önemine değindi ve halka hizmetin Hakk’a hizmet olduğu şiarıyla hizmet ettiklerini kaydetti.

Ülkemizin kardeşlerine vefa ve dost elini uzattığının altını çizen Sağlam, Valilik olarak da tüm güçleriyle çalıştıklarını hatırlattı.

Kongre kapsamında Suriyeli çocuklardan oluşan bir koro konser verdi. Konserde Türkçe ve Arapça şarkılar söylenirken, çocuklar dinleyenler tarafından yoğun ilgi gördü.

Konserin ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu’nun moderatörlüğünü yaptığı “Göçmenlerin Sorunları” başlıklı panele geçildi. Panel, Birleşmiş Milletler’den Temsilci Paolo Martini, Ahlia Üniversitesinden Prof. Dr. Amer Al- Roubaie, Vladimer Lado Gvilava ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koyuncu’nun katılımlarıyla gerçekleşti.

Suriyeli İlköğretim öğrencilerinin hazırladığı Resim Sergisi de panelin ardından ziyarete açıldı.

2 gün süren Kongrede güvenlik, kültür, ekonomi, eğitim, küreselleşme, sağlık, istihdam, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, çevre, iletişim gibi konu başlıklarında 80 bildiri farklı katılımcıların sunumlarıyla ele alındı.

Kongre ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Paylaş