30 Kitap 30 Konuşmacı Etkinliği Başladı

24.04.2013

Konya’da, Necip Fazıl Kısakürek’in vefatının 30. Yılı Anma etkinlikleri kapsamında “30 Kitap 30 Konuşmacı” adıyla düzenlenen konferans ve söyleşi dizisi başladı.

Üniversitemiz ve Meram Belediyesi organizasyonu ile Aziziye Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Eski Tarım Bakanı Sami Güçlü, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör yardımcılarımız; Prof. Dr. Birol Akgün, Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ve Prof. Dr. Tahir Yüksek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, “Necip Fazıl’ın 30.vefat yılı töreninde 30 gün sürecek olan bu etkinliklerle üstadın ülke ve gençlikle ilgili mesajlarını sadece dinlemekle kalmayıp hayatımızda da uygulamaya çalışalım” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr Muzaffer Şeker; “Bir devre imzasını atmış olan sadece edebiyatımızın sultan-ı şuarasını anmıyor, abimiz, ustamız, yetişmemizde emeği olan bir şahsiyeti üstadı anıyoruz. Merhum Necip Fazıl Şairliğin ötesinde icracı, aksaklıkları düzeltmeye çalışan bir aksiyon adamıdır. Vasiyeti gereği onu kendisine yakışır bir şekilde anmaya çalışacağız. Bu normal bir yad programı olmayacak. Biz, üstadı anlamak, üstadın düşüncelerini, yazdıklarını gelecek nesillere aktarmak ve ülke için öz kültürünün yansıması olarak değerler silsilesi içerisinde kendisinin her bir eserinde ilmek ilmek ördüğü bir dünyayı kavrama anlamında siz genç kardeşlerimize seçkin konuşmacılar eşliğinde bir sulh, bir çiçek armağan edeceğiz. Bu program sizler için bir şanstır. Lütfen bunun kıymetini bilin ve değerlendirin.”şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise, “Gerçekten, onurlu bir insan olarak hayatı boşa geçirmeden yaşayabilmek için önemli değerlerin yol açtığı, yön gösterdiği şekilde hareket etmek gerekiyor. Allah akıl vermiş, fikir vermiş. Bu noktada bu kararları bu örnek kişilerden almamız gerekiyor. Üstad çok renkli bir hayat yaşadı. Git geller var ömründe. Her şeyi gördü ama 30 yaşından sonra bütün birikimini ve hayatın katacağı tecrübeleri bir ideale yönlendirdi. Yeni yetişecek nesillerin onurlu, milli değerlere ve ahlaka sahip geleceğe güçle bakacağımız bir ülke yurttaşları olmaları için” dedi.

Son olarak kürsüye gelen eski Tarım Bakanı Sami Güçlü de, “Bir faaliyetin, bir yetişmenin, bir güzelliğin arkasında mutlaka emek vardır. Kendiliğinden yeryüzünde ortaya bir iyilik, güzellik, doğruluk insan topluluklarının içerisinde kolayca olmaz. Bir emek ve düşünce vardır. Vefatının 30. yılında Necip Fazıl’la ilgili bir anma yaptık. Bu anma hatırlama, gönlün hoş olması, nostaljik duyguların tatmin olmasından öte bir şey olsun. Yani onu az tanıyan, onu sadece bir kaç şiiri ile tanıyan, adını duyana, kitaplarında ismine rastladıkları bir şairi, bir düşünürü, yazarı onları anlatalım diye biz bunu yaptık. Dolayısıyla onun ötesinde bir şey. Necip Fazıl bugün Konya’da çok seçkin öğrenci grubuyla karşı karşıya geliyor. Onun aslında ruhunun en çok mutlu anlardan birisini yaşadığımıza inanıyorum” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, “30 Kitap 30 Konuşmacı” etkinliği kapsamında “Hitabeler” adlı kitap hakkında konferans verdi. Program,  Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in Doğan’a hediye takdim etmesiyle program sona erdi. “30 Kitap 30 Konuşmacı” etkinlikleri 24 Nisan-25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Paylaş