743. Vuslat Yıl Dönümü Anma Törenleri Başladı

08.12.2016

Hazreti Mevlana’nın 743. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un da katıldığı “Kandil uyandırma merasimi” ile başladı. Devamında Alaeddin Tepesinden Mevlana Meydanına “Sevgi ve birlik yürüyüşü” yapıldı, protokol üyeleri meydanda Mehter Takımının gösterisini izledi. Çocuk semazenler tarafından Mevlâna Türbesinde icra edilen Semâ töreni ile program devam etti.

Törenler kapsamında ilk olarak, Alaeddin Tepesi yakınlarındaki Mevlana ile Şems-i Tebrizi’nin buluştuğu noktaya yerleştirilen Meracel Bahreyn (İki denizin buluşması) kandili, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Hazreti Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ve protokol üyeleri tarafından yakıldı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, kandil uyandırma geleneğinin, genç nesillere aktarılması bakımından önemli olduğunu belirtti. Hz. Mevlana’yı ve Şems-i Tebrizi’yi anmanın yanında, Meracel Bahreyn’in Konya’nın günlük hayatında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Burası, iki büyük zat ve ekolün birleştiği yer olarak İslam medeniyetinde ve düşüncesinde önemli bir dönüm noktası oluşturmuştur. Bu, Konya’nın gelecek nesillere aktaracağı çok güzel bir mirasıdır. Bundan sonraki yıllarda bu gelenek kıyamete kadar sürecektir. Hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.

Hz. Mevlana Bu Topraklara Sevgiden Başka Bir Şey Ekmedi

Akşam saatlerinde ise Mevlâna Kültür Merkezi Semâ Salonunda sema töreni yapıldı. Törende bir konuşma yapan, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Hz. Mevlâna’nın 743. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri vesilesiyle misafirleri Konya’da ağırlamaktan memnun olduğunu kaydetti. Hz. Mevlana’nın bu topraklara sevgiden başka bir şey ekmediğini söyleyen Şeker; “Bize bıraktığı mirası yeni nesle aktarmak konusunda bu etkinliklerin önemli bir katkısı var. Üniversitemiz bu değerleri anlatmada önemli bir misyon üstlenmiştir bu anlamda emeği geçen tüm hocalarımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

“Birlik vakti düsturuyla bir olmak, diri olmak, paylaşmak, dayanışmak, insanlığın hizmetinde bulunmak hepimizin görevi” diyen Şeker, programların hayırlara vesile olmasını temenni etti. 

 

Paylaş