Boyundan Büyük İşler Yapan İHA Ürettiler

22.12.2023
Mühendislik Fakültesi

Ulusal ve uluslararası yarışmalarda başarılarıyla adından söz ettiren, Üniversitemiz öğrencilerinden oluşan ve son 5 yılda katıldığı 5 yarışmada da birincilik elde eden Göktürk ekibi, geliştirdiği İHA teknolojileri ile başarıdan başarıya koşuyor
 
Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Emrehan Yavşan’ın danışmanlığında fakültede eğitim alan lisans ve yüksek lisans öğrencileri Kürşat Çiçin, Kadir Aslanpınar, Ali Kankaya, Sena Türker, İlknur Keskin, Halit Hakan Hızlı, Emine Çağlar, Fatma Yalçınkaya, Dilara Sevim Polat ve Hediye Orhan’dan oluşan ekip, insansız hava araçlarının daha etkin kullanılabilmesi adına geliştirdikleri projelerle göz dolduruyor.
 
5 YILDA KATILDIKLARI 5 YARIŞMADA 5 BİRİNCİLİK ALDILAR
2018 yılında kurulan Göktürk ekibi, ortak akılla ürettikleri projelerle her yıl düzenlenen ulusal ve uluslararası ölçekteki yarışmalarda ortaya koyduğu vizyoner bakış açısı bilgi, birikim ve işlevselliği ile öne çıktı. Ekibin ürettiği İHA projeleri geride kalan 5 yılda ulusal ve uluslararası ölçekte katıldığı 5 yarışmada 5 yıl üst üste birincilik ödülü aldı.
 
BOŞ DURMUYORLAR SÜREKLİ KENDİLERİNİ GELİŞTİRİYORLAR
Ekibin kaptanı Kürşat Çiçin, Pusula Haber’e özel yaptığı açıklamada, “Ekibimiz, eğitim kalitesini artırmayı ve öğrencilere pratik uygulamalar imkanı sunmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda, 2018 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışı yarışmalara katılmak için projelerimiz doğrultusunda araştırmalar ve geliştirmeler üzerinde çalışıyoruz. Bugüne kadar katıldığımız yarışmalarda 5 birincilik elde ettik. Bu, bizim için büyük bir başarı. Yurt dışı çalışmalarında raporlarda birincilik aldık. Fakat bazı nedenlerden dolayı yurt dışına gidemedik. İlk dereceyi ODTÜVÜTEL yarışmasından aldık, yarışma ODTÜ’nün düzenlediği hibrit İHA'lar üzerine bir yarışmaydı. İlk VTOL tipi hava aracıyla giden biz olduk. Orada en iyi tasarım ödülünü aldık daha sonra birincilik ödülünün aldık. TÜBİTAK yarışmalarında sıralamalara girdik. Savaşan İHA (Savaşenya) yarışmasına katıldık, TEKNOFEST öncülüğünde burada da altıncı olduk. 2020 yılında farklı bir konseptle katıldık. 2022 yılında üç tane yarışmaya katıldık. Hava araçlarımız 2018 yılından beri geliştiriyoruz. Akademik çalışmalar çıkartıyoruz, literatüre katkılar sağlamak istiyoruz. Atölyemizde döner kanat, hibrit kanat ve sabit kanat İHA'lar üzerinde çalışmalar yapıyoruz" dedi.
 

HEDEFLERİ, ÜNİVERSİTEMİZ ÇATISI ALTINDA DÜNYA ÇAPINDA BİLİNİR OLMAK
Çalışmaları sürdürmekte kararlı olduklarını aktaran Çiçin, "İnsansız hava araçları alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu gelişmelere paralel olarak, çalışmalarımızı da sürekli güncelliyoruz. Hedefimiz, insansız hava araçları alanında dünya çapında bilinmek" ifadelerini kullandı.
ODTÜVÜTEL yarışmalarına sürekli katıldıklarını vurgulayan Çiçin, “Genellikle bu yarışmaya Koç, ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi gibi üniversiteler katılıyor. Biz de üniversitemizi temsilen katılıyoruz. Derece yaptığımız uçağımız kanat açıklığı 1.8 metre oluyor, 20 dakika uçuş süresine sahip, 1 kilo yük taşıma gücünde, 1 kilo yükü yarışmada taşıdı ve kendini gösterdi. Uçağımız 4 kilo, diğer yarışmacıların uçağı 7 kilogramdı. Elektrik enerjisi ile çalışıyor, 3 motoru var. Bir diğer özelliği ağırlık taşımada farkını ortaya koyması. Bu alanda, dereceye girme sebeplerinden birisi oldu. Genellikle kolaylıkla iniş kalkış testi sağlıyor. Hedefimiz, kendi ağırlığından daha fazla yükü taşıyabilecek İHA üretmek. Yazılım testlerimizi gerçekleştiriyoruz, adeta yazılım aracımız oldu. Sürekli tecrübelendiğimiz ve sürekli nihai bir ürüne ulaşmayı hedeflediğimiz, her zaman kullanılabilir bir araç olması için sürekli üstüne çalışmalar koyarak çalışıyoruz” dedi.
 
YENİ HEDEF TAHLİL VE KAN TAŞIYAN BİR İHA
Sadece bir model üzerinde çalışmadıklarını ve yeni geliştirdikleri modelle ilgili hedeflerinin yük taşımacılığında boyut atlamak olduğunu dile getiren Kürşat Çiçin, “Şimdiki hedefimiz hastane içerisindeki kan tahlili, numune ve benzerini üniversite ve hastane arası taşımacılığın bir parçası haline getirmek. Bununla da sınırlı kalmayıp, sarp arazilerde tıbbi yardıma muhtaç bir şekilde kalmış olanlara ilk tıbbi malzemeleri İHA ile ulaştırmayı ve ilk yardımı bu şekilde daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmeyi sağlamak" ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda ekip, geliştirdiği hibrit kanat insansız hava araçlarını kullanarak, üniversite kampüsü içerisindeki taşımacılık faaliyetlerini gerçekleştirmeyi planlıyor. Ekip, bu sayede, kan tahlili ve numune gibi hassas malzemelerin daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamayı hedefliyor.



GELECEĞİ DÜŞÜNEREK TAMAMEN ÖZGÜN VE ÖZEL BİR ŞEKİLDE TASARLANDI
Gerek tasarımı, gerek modellemesi ve gerekse kullanılan yazılım teknolojileri itibariyle tamamen özgün bir yapıya sahip modeller ürettiklerini dile getiren Göktürk Ekibi’nin Kaptanı Kürşat Çiçin, “ARGE çalışmaları, tasarım çalışmaları, gövde çalışmaları, hareketli mekanizmaları tamamen üretimi bize ait. 3 boyutlu yazıcılarda basıyoruz, daha sonra çalıştığını gördükten sonra parçaları bir araya getiriyoruz, metal bükme veya kaynak yöntemleriyle bir araya getiriyoruz. Sadece motor kontrolcülerimiz ve elektroniklerimiz yurt dışından geliyor, fakat biz yazılımına müdahale ediyoruz. Bulut altı insansız hava araçlarında çok yüksek mesafe beklenemez, bu nedenle bir testini yapmadık. Bulutların üstüne geçecek kadar değil, fakat yerden 200 metre kadar yukarı çıkabiliyor. Yaklaşık yüksüz 12 kilometre kadar uçuş mesafesine sahip. Test uçuşlarımızı Takkeli Dağ'da gerçekleştiriyoruz. Sabit kanat bir uçak değil, hibrit olduğu için bu veriler çok iyi. Normalde 20 dakika kadar uçuş yapabiliyor. Hibrit İHA'lar genellikle drone gibi kalkıp SİHA gibi uçabiliyor” diye konuştu.

Pusula Gazetesi'ne ve Pusula Gazetesi Muhabiri Muhammet Yavaş'a teşekkür ederiz.



Paylaş