Doktoru Risk Aldı 11.5 cm Aort Damarı Patlamadan Ameliyat Edildi

09.12.2016

5 yıldır kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gören 75 yaşındaki İbrahim Baydilli’nin karnındaki ana aort damarının çapı 11.5 cm büyüklüğe ulaştı. Ancak doktorları bu durumu fark edemedi. Karnındaki küçük bir kavun büyüklüğündeki şişlikten rahatsız olan Baydilli hayli zor ve riskli bir operasyonla Tıp Fakültesinde (MTF) sağlığına kavuştu.

“Karnımda iki büyük şişlik vardı. Ancak bunun aort damarındaki genişlikten olduğunu tathmin etmedim. Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi sırasında da doktorlarım böyle bir hastalığım olduğunu fark etmemişler.” diyen Baydilli MTF’ye geldiğinde hastalığını öğrendiğini ve burada sağlığına kavuştuğunu söyleyerek doktorlarına ve hastaneye teşekkür etti.

Şimdiye Kadar Ameliyat Ettiğim En Büyük Anevrizma

Operasyonu gerçekleştiren MTF Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Görmüş ise “Bu yaş grubunda aort tedavisinde açık ameliyatlar yapmak zordur. Hastamızdaki anevrizmanın boyutları 11,5 cm’ye ulaşmış. Benim şimdiye kadar ameliyat ettiğim en büyük çaptaki anevrizma.” dedi.

Dr. Görmüş, bütün aort incelendiğinde yukarıdaki bölümde de ülseratif yaraların olduğunu, bu nedenle 3 hafta arayla kapalı teknik kullanılarak iki ameliyat yaptıklarını, ikinci ameliyatta 11.5 cm çapına ulaşmış damarı 2 saate yakın sürede kapalı ameliyat tekniği ile içine yeni bir suni damar koyarak tedavi ettiklerini söyledi. 

Riskli Bir Operasyondu

Hastada kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği olduğunu, kemoterapi, radyoterapi tedavileri gördüğünü ve 75 yaşında olması gibi etkilerle pek çok problemin geliştiğini ifade eden Dr. Görmüş, “Ameliyatın kapalı yapılması, bu çaptaki bir anevrizmanın güzel bir şekilde kapatılması, iki basamaklı ameliyatın başarıyla yapılması önemli. Riskli bir operasyondu, başarıyla tamamladık ve hastamız da bugün gayet iyi.” dedi.

Müdahale Edilmese Ani Ölüm Olurdu

“İbrahim Baydilli’nin karnının içindeki ana aort damarında anevrizma vardı. Normal bir insanda bu bölgedeki aort çapı 20 mm’yi geçmez. İbrahim Bey’in damarı 11.5 cm yani neredeyse 6 katı olmuş. Müdahale edilmez ise ani ölüm olurdu. Çapın 6 cm’i geçmesi ciddi risk olduğu anlamına gelir. Bu büyüklükteki damarın patlamaması ve hastanın böyle yaşaması büyük bir şans…”diyen Dr. Görmüş, anevrizmanın küçük bir kavun büyüklüğüne ulaştığına dikkat çekti. Tüm hastalara MTF’nin kapısının açık olduğunu vurgulayan Dr. Görmüş İbrahim Baydilli’ye de sağlıklı bir ömür temenni etti. 

Paylaş