Göktürk Takımımız Uluslararası İnsansız Hava Aracı Yarışmasından Birincilikle Döndü

16.10.2018
Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi

13-14 Ekim tarihlerinde ODTÜ tarafından Şehit Gürcan Ulucan Askeri Havalanında düzenlenen 2. Uluslararası Dikine İniş Kalkış Yapabilen Hava Aracı (VTOL) yarışmasında Üniversitemizi temsil eden Göktürk takımı 21 takım arasından birinci oldu.

Göktürk takımını temsilen öğrenciler ve hocaları, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’i makamında ziyaret ettiler.

Rektör Şeker, takımlarda yer alan gençleri ayrı ayrı tebrik ederek, öğrencilere destek veren hocalarına da teşekkür etti. Şeker; “Böyle bir yarışmaya katılma çabası ve özgüveni gösteren gençleri kutlarım. Allah başarılarını daim etsin.” dedi.

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Karalı da, yapılan çalışmalarda uygulamayı önemsediklerini söyleyerek şöyle devam etti: “Uygulamalı laboratuvarlar, gençlerin projelerini geliştirebilecekleri inovasyon ağırlıklı çalışmalar yapabilecekleri ve parlak fikirleri tetikleyici projelerin yapılabileceği alt yapılar kuruyoruz. Bu altyapılar meyve vermeye başladı. Hem mekatronik, bilgisayar, harita, elektrik-elektronik mühendisliğinden, hem de Havacılık Fakültesinden farklı alanlardaki öğrencilerimizi topluluklar altında bir araya getirdik. Altyapı, finansman ve organizasyon destekleri sağlayarak gençlerin ortaya ürün çıkarmalarını sağladık. Gençlerimiz bu yıl 2. Uluslararası Dikine İniş Kalkış Yapabilen Hava Aracı (VTOL) yarışmasından birincilik aldılar. Gençlerimizin bu uygulamalı ve sonuç odaklı çalışmalarına destek olmaya çalışıyoruz.”

Öğrencilerini kutlayan Karalı, bundan sonraki süreçte uluslararası düzeyde ürünler ortaya çıkarabileceklerini, bu bağlamda lisansüstü öğrencilerinin akademik anlamda desteklemenin de önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Üniversitemiz Mekatronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Furkan Ateş ise, geçen sene düzenlenen ODTÜ VTOL yarışmasında ikinci bu sene ise birinci olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Ürettikleri İHA’nın 2 metre kanat uzunluğuna sahip olduğunu ifade eden Ateş, “Üstünde bir tane bilgisayar bulunuyor. Bu bilgisayar, hem görüntüleme hem de otonomi işlemini yürütüyor. Gövde yapısı karbon fiber ve köpükten oluşuyor. Karbon fiber üretimini biz atölyede kendimiz yaptık. Toplam sistem ağırlığı 4 kilogram. Uçuş süresi olarak biz 15 dakika gerçek ortam testi yaptık. İlerleyen zamanlarda bunu geliştirebileceğimizi umuyoruz.” diye konuştu.

Rektör Şeker’in kendilerini ağırlamasından memnun olduklarını söyleyen Ateş, bu durumun takımlarını da şevklendirdiğini, başta Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker olmak üzere destek olan tüm hocalarına teşekkür ettiklerini ifade etti.

Paylaş