I. Uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresi Üniversitemizin Ev Sahipliğinde Yapıldı

09.05.2017

Üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilen I. Uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresinin açılış programı, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ve Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu başta olmak üzere konuyla ilgili olan tüm kesimleri Konya’da buluşturdu.

Mevzuat Düzenlemeleri Bize Nefes Aldırdı

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker açılış konuşmasına, “Bozkır steplerinden, Mezopotamya’ya, Anadolu’dan Balkanlar’a geniş bir coğrafyanın bitki dokusunun birikimini taşıyan medeniyet kültürümüzün zenginliğinin bir nişanesi olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler üzerine gerçekleştirilen bu bilimsel çalışmaya, deneyimlerimizin paylaşılacağı kongremize hoş geldiniz.” diyerek başladı.

Kongrenin ülkemiz için önemini vurguladığı konuşmasında Şeker şunları söyledi: "Yaratılan her zerrenin bir Hikmet'inin ve faydasının olduğunu bilerek bunun araştırılarak bilgi ile ortaya konulması bizim en önemli görevlerimizden birisidir. Bu konuda kişilere çevreye ve ekolojik dengeye zarar vermeden israf etmeden bu konuları şarlatanların eline bırakmadan istismar ettirmeden bilimsel veriler ışığında sağlık hizmetinin güvenli ellerde doğru yürütülmesi için gerekenleri tartışmak adına planlanan bu kongrede birlikteyiz.  Kongre , multidisipliner bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmış bir bilimsel kongre olarak düzenlenmiştir. Başta bakanlarımız olmak üzere bu konuda farkındalık oluşmasına katkıda bulunan emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunarım."

1543 katılımcının başvurusunun değerlendirildiğini söyleyen Şeker, Kongreye 520 Öğretim Elemanı, 483 Öğretim Üyesi, 429 öğrenci ve 111 sektör temsilcisinin başvurduğunu belirtti. Şeker ; “Bu faaliyetlerin bilimsel çerçevede yürütülmesi için mevzuat düzenlemeleri yapıldı ve teşvik programları ilan edilip, bilim insanlarına çağrılar yapıldı. Maalesef gerek sosyal medya üzerinden gerekse de televizyonlar üzerinden ciddi şekilde yanıltılarak istismar edildiği bir alan üzerinde yapılan mevzuat düzenlemeleri, bize nefes aldırmış durumda. Artık konu ilaç sanayinin bilimsel ürünleriyle hastanelerde de karşılık bulmakta. Ülkemiz ilaç sanayine ciddi bir katma değer üretecek olan bu alanda yapılacak olan bilimsel çalışmaların giderek artacağını düşünüyoruz. Toplantının düzenlenmesinde bizleri teşvik eden başta Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ olmak üzere tüm paydaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. Başarılı, verimli bir kongre diliyorum.”dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, yurt içinden ve yut dışından kongreye katılım gösteren ve Konya’ya teşrif eden herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı. Akyürek; “Kongrenin düzenlenmesiyle ilgili Bakanlıklarımızın ve Üniversitelerimizin ne kadar yoğun çalıştıklarına bizzat şahidim.  Konya olarak Kongreden sonra buradaki sunumlardan da istifade ederek hangi çalışmaları yapabiliriz diye bazı hazırlıklar yaptık. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Parkı isimli bir proje hazırladık. Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun da destekleriyle bu projemizi de hayata geçireceğimize inanıyorum. Bu kongrenin şehrimiz adına, ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş de insanların binlerce yıl önce bitkilerin tedavi edici gücünü tanıdığını, sağlıklı yaşayabilmek için onlardan faydalandığını aktardı. Sentetik ilaçların kullanımı sonucu ortaya çıkan ciddi yan etkilerin doğal ürünlere talebi artırdığına değinen Daniş, son yıllarda Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı ile bunlardan elde edilen ürünlere talebin arttığını belirtti.

Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu da konuşmasında kongrenin uluslararası yönüyle ilk olma özelliğine değindi ve katkı veren tüm kuruluşlara teşekkür etti. Kongrenin gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Babaoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de Orta Anadolu’da bir ihtisaslaşmanın oluşarak tıbbi bitkilerin üretimine teşvik edecek mekanizmaların ortaya konmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Orta Anadolu’da tıbbi bitkilerin geniş alanlarda üretimi ve onlardan katma değerli yeni ürünler üretme konusunu Türkiye’de acilen belirlememiz gerekiyor. Kongrenin bu anlamda yol gösterici olacağına inanıyor, katılımcılara başarılar diliyorum.”

Bitkisel Kökenli İlaç Hammaddesi Üretiminin Ülkemiz Gündemine Hızla Taşınmalı

Konya Valisi Yakup Canbolat ise konuşmasına Anadolu Selçuklu Devletine Başkentlik yapan Konya’da misafirleri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek başladı. Canbolat; “Kongre için bitki çeşitliliği açısından en zengin bölgelerinden biri olan Konya’nın seçilmiş olması önemlidir. Bitkisel tedavi hep önemli bir yere sahip olmuştur. Ülkemiz oldukça zengin bir bitki çeşitliliğine sahip ancak tıbbi amaçlı kullanılan bitki sayısı arzu edilen seviyede değildir. Bu durum kongrenin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koymaktadır.” dedi.

Canbolat; “ArGe çalışmalarına daha fazla önem verilmesi ve bitkisel kökenli ilaç hammaddesi üretiminin milli politika olarak ülkemiz gündemine hızla taşınması önem arz etmektedir. Milli ilaç üretimine geçilebilmesi için ülkemizin 2023 hedefine uygun yol haritası belirlemesi zaruret arz etmektedir.” diye konuştu.

Binlerce Yıllık Kültürümüzle Barışma Yoluna Gittik

Uluslararası bir kongrenin Üniversitemizde yapılmasının takdire şayan olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Türkiye’de son derece zengin bir endemik bitki örtüsü olduğunu vurguladı. Akdağ: “Bu bitkilerden, bitkisel ilaç geliştirilmesi mümkün. Hem Türkiye’de hem yurt dışında tedavi amaçlı kullanılması mümkün… Bakanlık olarak binlerce yıllık kültürümüzde, özellikle tıp geleneğimizde barışma yoluna gittik. Mesele, yıllarca Türkiye’de ihmal edilmiştir.” dedi. Meselenin merdiven altından çıkarılmasının insan sağlığı açısından önemli olduğunu söyleyen Akdağ ehil olmayan tedavilerin ileri derecede zarar verdiğini kaydetti.

2023’e Kadar Ruhsatlı Ürün Sayısı 100 Olacak

İster kimyasal isterse bitkisel yollarla elde edilmiş olsun, insan üzerinde kullanılacak her ürünün güvenli, kanıtlanmış olması gerektiğinin altını çizen Akdağ, önemli olanın insan sağlığı olduğuna dikkati çekti. Recep Akdağ, Türkiye’de bakanlığa başvuran ve ruhsat alan 12 geleneksel bitkisel ürün olduğunu aktararak, şunları kaydetti: “2023’e kadar bunun sayısının 100 olmasını arzu ediyoruz. Her türlü desteği vermeye hazırız.”

Ülkemiz 3 Bin 700 Endemik Tür İle Çok Zengin

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise Konya’da yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek hükümetin son 13 yılda 35 milyar lira yatırım yaptığını kaydetti. Kongreyi düzenleyen kurumlara teşekkür eden Eroğlu, özellikle Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in göstermiş olduğu ev sahipliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde kurak alanda çiftinin katma değerini artırmak ve gelir seviyesini yükseltmek maksadıyla lavanta üretimine başladıklarına işaret eden Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: " Türkiye'de 24-25 milyon hektar tarım arazisi var. O zaman kurak bölgelerde bu şekilde tıbbi aromatik bitkiler üretip ama bunu hammadde olarak değil, sanayisini de kurmak suretiyle böyle bir çalışma yapmamız şarttır. Bütün gayretlere rağmen tıbbi aromatik bitkilerde ancak 600 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. İhracattaki sıramız 18'incidir. Ama bu Türkiye için yeterli değil. 2023’e kadar 5 milyar dolarlık ihracat yapar hale gelmeliyiz. Bu potansiyelin olduğunu görüyorum. Hedef koymamız lazım."

Türkiye'nin ormanlarında birçok tıbbi bitki yetiştiğini anlatan Eroğlu, ülkenin dünyada bulunmayan 3 bin 700 endemik tür ile çok zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu bildirdi.

Bakan Eroğlu, ilaç olarak kullanılan 350'den fazla tıbbi bitkinin yetiştiğini, bunlardan yeterince istifade edilemediğini vurgulayarak; "Afyonkarahisar'da Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezini kurduk. Birtakım tıbbi bitkiler üretilmeye başlandı.15 tane, lavantadan başlayarak, çörek otuna kadar ilmi olarak literatür taranarak kitapçıklar çıkarıldı." diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’a ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’e hediye takdimlerinin ardından açılış programı sona erdi. 

Paylaş