I. Uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresi Yerli ve Yabancı Akademisyenlerin Sunumlarıyla Devam Ediyor

10.05.2017

Üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilen I. Uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresi yurt içinden ve yurt dışından gelen bilim insanlarını ağırlamaya devam ediyor.

Kongrenin 2. gününde, katılımcılardan Handong Global University’den Prof. Dr. Kim Jong Bae, “Sağlık ve Fonksiyonel Gıdaların Gelecekteki Görünümü” konulu sunumunu yaparak dinleyenleri alanla ilgili bilgilendirdi.

Ökseotu konusunda çalışmalar yapan Prof. Kim, ökseotunun faydaları ve bu bitkinin içeriğinden yararlanılarak yapılan karışımlarla ilgili Güney Kore’de ciddi çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

1995 yılından beri alanda yapılan bilimsel çalışmaların arttığını belirten Prof. Kim, ökseotunun ve ondan elde edilen karışımların faydaları ile ilgili önemli bilgiler verdi. Bu bitkinin diyabet tedavisinde, kanser tedavisinde, obezite ile mücadelede kullanıldığını ve olumlu sonuçların kanıtlandığını ifade eden Kim, Kore’de bu bitkinin bilimsel metotlarla üretildiğinin de altını çizdi. Kim; “Avrupalı şirketler bu bitkiden yararlanarak kanser tedavisine yönelik ilaçlar geliştiriyorlar. Ökseotunun hayat kalitesini artırdığı geliştirilen çalışmalarla kanıtlandı.” diye konuştu.

Ökseotu Devrim Yaratacak Bir Bitki

Kore’nin ökseotu ile Türkiye’nin ökseotunun benzer özellikler taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Kim Jong Bae, bunun iki ülkenin geçmişten gelen yakın ilişkileri düşünüldüğünde, güzel bir tesadüf olduğunu da sözlerine ekledi.

Ökseotunun devrim yaratacak bir bitki olduğunu kaydeden Prof. Kim, Kore ökseotu ve Türk ökseotunun bir araya getirilerek yapılacak bir tıbbi çözümün de kongre vesilesiyle gündeme getirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Bu bitkinin kullanıldığı alanlardan ve yapılan deneylerden bahseden Kim, Kore’de ve Uzak Doğu’da oldukça popüler olan ginsengden de bahsetti. Bu otsu bitkinin de son derece faydalı olduğuna değinen Kim, ginsengin Kore’de kozmetikten, cerrahiye her alanda kullanıldığını sözlerine ekledi.

Sunumunun ardından sorulara yanıt veren Prof. Dr. Kim Jong Bae, Kongre’nin bitkilerle ilgili yapılacak olan bilimsel çalışmalara kapı aralayacağını söyleyip sözlerine son verdi. 

Paylaş