Konservatuvarımız, KMÜ’de ‘Elif Konseri’ İle Hz. Mevlana’yı Anlattı

19.12.2023
Türk Müziği Devlet Konservatuvarı

Üniversitemiz Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde (KMÜ) “Elif” konseri düzenledi.

Üniversitemiz Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gönül’ün Genel Sanat Yönetmenliğinde KMÜ 15 Temmuz Konferans Salonunda gerçekleştirilen konsere KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nevzat Aydın ve Prof. Dr. Serkan Ada, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, akademik ve idari personel ile vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Hz. Mevlâna’nın Horasan'dan Anadolu'ya uzanan yolculuğunu ve Karaman ile kurduğu derin bağı anlattı. Yaşamını ‘hamdım, piştim, yandım’ sözleri ile özetleyen Hz. Mevlâna’nın annesi Mümine Hatun ile aile efradının Karaman'da metfun bulunduğunu hatırlatan Gavgalı, ailesinin mezarlarını ziyaret etmek için büyük mütefekkirin sık sık Larende’ye geldiğini kaydetti. Gavgalı, "Gönül eri Mevlâna Celaleddin-i Rumi’yi vuslatının 750. sene-i devriyesinde rahmetle yâd ediyorum" dedi.

Gönlümüzde ve Ruhumuzda Elif Kalsın
Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı’ya teşekkürlerini ileterek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Mehmet Gönül ise, “Hz. Mevlana’nın bugün bizleri bu salonda bir araya getiren muhabbeti ile onun da ömrü boyunca söylediği, anlattığı, yaşadığı üzere Elif diyeceğiz.  Tasavvufumuzda ‘Elif’ Cenab-ı Hakk’ı remzeder. Elif, rumuzuna münhasır olarak doğuşumuzdan, vefatımıza kadar her aşamada halimizin, hayatımızın her yolunda aslında ‘Elif’ gibi dosdoğru olmak gerektiğini vurgular. Bizim halimizde, dilimizde, yolumuzda ‘Elif’ olsun diye ‘Elif’ diyeceğiz. Her türlü noksan sıfatlardan beri olan Allah’ı işaret etmek üzere ‘Elif’ diyeceğiz. Bugün kalben, ruhen elif vurgusunu hissetmek ve hissettirmek istiyoruz. Gün Elif olsun, gece Elif olsun, bu gece kubbede, gönlümüzde ve ruhumuzda Elif kalsın” diye konuştu.




Paylaş